בחודש מאי 2024 אימצה הממשלה החלטה מרחיקת לכת שהגדילה באופן דרמטי את מספר העובדים מארצות חוץ שניתן להכניס לישראל, עד לתקרה של 330 אלף עובדים. מאז החלטה זו, פועלת ועדת מנכ"לים בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה ומאשרת הבאה בסיטונאות של עשרות אלפי עובדים בענפי משק שונים.
למרות המאמץ להגדיל את מספר מהגרי העבודה, בעיקר מהודו, תמונת המצב היא שמהלך זה מתעכב ולא נותן פתרונות כלכליים מעשיים. בינתיים, הפגיעה בעובדים פלסטינים ממשיכה להיות קשה ביותר. בעתירה לבג"ץ שמען היה שותף לה בסוף יולי, התרענו, יחד עם "קו לעובד" וארגונים אחרים, מההשלכות הרות הגורל של הבאה מאסיבית של עובדים, בפרט כאשר הדבר נעשה ללא פיקוח ובלי כל שקיפות, מה שעלול להוביל לעבדות מודרנית, לפגוע באופן אנוש בעובדים הפלסטינים, וליצור שיבוש בשוק העבודה הישראלי כולו.
ההסתדרות וההסתדרות הלאומית מפנות גב לעובדים הפלסטינים
בניגוד לקריאה הברורה והחד משמעית של מען להחזרתם של העובדים הפלסטינים לשוק העבודה הישראלי, היינו עדים במהלך המלחמה לעמדה שלילית בנושא מצד שני ארגוני עובדים מרכזיים בישראל. ההסתדרות הלאומית פרסמה בסוף דצמבר 2023 מסמך רשמי בו נקטה בטיעונים לאומנים ופופוליסטים, וקראה לעצור באופן מוחלט וסופי העסקת פלסטינים בישראל ולהביא במקומם עובדים זרים. גם בהסתדרות הכללית קראו לאחרונה לאפשר הבאה של מאה אלף מהגרי עבודה, תוך התעלמות מהצורך לאפשר חזרת פלסטינים. מען מתנגד בחריפות לעמדתם של שני הארגונים האלו בכל הנוגע לעובדים הפלסטינים, ששילמו להסתדרות הכללית והלאומית דמי חבר במשך שנים. עמדתם אף סותרת את עקרון הסולידריות שעליו נבנו איגודי העובדים בכל העולם.
ההסתדרות הכללית וההסתדרות הלאומית מפנות גב לעובדים הפלסטינים
מען חתם על הסכם קיבוצי באגודה לזכויות האזרח
עובדות ועובדי האגודה לזכויות האזרח הצטרפו למען, ובתום מו"מ מהיר בחודש מאי על הסכם קיבוצי שמשפר את שכרם (רטרואקטיבית מתחילת השנה). "אנחנו מאוד מרוצים שהצטרפנו למשפחת מען, ומהסיוע המקצועי והטוב שקיבלנו מהם שהוביל לחתימה מהירה על הסכם. מצפים לשנים רבות של עבודה מאורגנת המיטיבה עם העובדים והעובדות", מסרה עו"ד דבי גילד חיו, חברת ועד העובדות.
מען – ארגון עובדים רואה עצמו שותף לדרך של ארגוני זכויות אדם ושל עובדיהם המסורים, ושמח לסייע להסדיר ולשפר את תנאי העסקתם. ההסכם באגודה מצטרף לשורת הסכמים קיבוציים של מען בארגוני זכויות אדם, בהם רופאים לזכויות אדם, המוקד לפליטים ולמהגרים, בצלם, ועוד.
כלכלה ירוקה: נשים מגדלות דבורים ומתחברות לסביבה ולשלום
17 נשים מעוררות השראה מאזור המשולש, ערביות ויהודיות, השתתפו בהזדמנות ייחודית ללמוד על גידול דבורים בדרך ביו-דינאמית במשרד מען בבאקה אל-גרביה. הפרוייקט – שיתוף פעולה בין מען ובין סינדיאנת הגליל – כלל 6 מפגשים שאותם הנחה יוסי אוד, יזם של דבוראות ביו דינמית שמחברת נשים לסביבה. בהדרכתו המעוררת השראה, רכשו הנשים מיומנות במלאכת גידול הדבורים וכל אחת מהן קיבלה לאחריותה כוורת ונחיל דבורים. במקביל לארגון הקורס הצטרפו וופא טיארה, רכזת מען במשולש, ורוני בן אפרת, רכזת גיוס משאבים של מען, ליוזמת "דבורים לשלום" שמוביל יוסי אוד.
ירושלים המזרחית: הישגים משמעותיים למען בטיפול בזכויות עובדים מאז פרוץ המלחמה
מאז פרוץ המלחמה, טיפל מען במיצוי זכויותיהם של מעל 300 מתושבי מזרח ירושלים, בתחומים כמו זכויות בעבודה, הבטחת הכנסה, דמי אבטלה, תאונות עבודה, פתיחת מחסומים וקבלת תווי מזון. את ההישגים הללו ניתן לתרגם למעל ל-3 מיליון ₪. מעל ל-40% מהפונים שקיבלו סיוע היו נשים.
הישגים משמעותיים ל’מען – ארגון עובדים’ בטיפול בזכויות עובדים מאז פרוץ המלחמה
גלריה לחם ושושנים: מיזם לקידום אמנות ופעילות חברתית בתל אביב
במהלך אוגוסט 24 תפתח בתל אביב גלריה לאמנות "לחם ושושנים" שתפעל לקידום אמנות ופעילות חברתית, תוך מחויבות לערכים של שוויון לאומי ומגדרי, חרות תרבותית וקידמה. הגלריה החדשה היא המשך של תערוכת לחם ושושנים השנתית שאותה מארגן מען בשותפות עם עמותת סינדיאנת הגליל לסחר הוגן.
סביב מיזם האמנות והפעילות החברתית "לחם ושושנים" נוצרה לאורך השנים קהילה של מאות אמנים ואמניות – יהודים וערבים, שכל אחת ואחד מהם תרמו ליצירת אוסף אמנות גדול ומרשים. הגלריה החדשה ממוקמת בלב קריית המלאכה בדרום תל אביב, אזור מתפתח של פעילות של אמנים ויצירה.
תערוכת לחם ושושנים
תערוכת לחם ושושנים חוזרת, ואנחנו מזמינים אתכם להצטרף לבניית סולידריות בין יהודים וערבים, עובדים ומובטלים, אמנים ופועלות חקלאות.