תלונות של שני עובדים וכן של "מען – ארגון עובדים" הוגשו לרשות האוכלוסין וההגירה הממונה על העסקת עובדים פלסטינים ואוסרת על סחר בהיתרים, וכן לוועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין באזור באר שבע.
שני העובדים, תושבי הרשות הפלסטינית מאזור חברון, פנו לעוה"ד בשנת 2019 לאחר ששמעו שביכולתו להשיג עבודה בבתי המלון באזור ים המלח. לפי התלונה, דרש מהם עוה"ד כתנאי לקבלת מקום העבודה לחתום על התחייבות לשלם לו 600 שקלים מדי חודש. בנוסף הם נדרשו לחתום על שטר התחייבות בסך 10,000 שקלים שאותו יוכל עוה"ד להפעיל נגדם במידה והעובד יפסיק לשלם את התשלום החודשי.
העובדים הועסקו תקופה ארוכה בבית מלון בים המלח, ובשלב מסוים הונחו על ידי בית המלון להפסיק את התשלום החודשי לעוה"ד ואף הובהר להם שהתשלום אינו חוקי. אך כאשר הפסיקו את התשלומים, הפעיל נגדם עוה"ד הליכי הוצאה לפועל, במסגרתם הטיל עיקול על שכר העובדים בגובה של כ-13 אלף שקלים. סכום זה התווסף לסכום של כ-6,000 שקלים אותו שילם כל אחד מהעובדים במהלך השנה הראשונה של העבודה – סה"כ תשלום של כ-20 אלף שקלים לכיסו של אותו עו"ד, שעל פי המתואר בתלונות פעל בלי הרשאה חוקית לעסוק בתיווך עובדים.
העובדים פנו למען בעקבות הטלת העיקול על משכורותיהם. בסיוע של מען מונה לשניהם עו"ד שהגיש התנגדויות בהליך ההוצאה לפועל ודרש שהכספים שנגבו שלא כחוק יוחזרו לבעליהם. הליך זה ממשיך להתנהל בימים אלו בבית משפט השלום בבאר שבע. במקביל הוגשו השבוע התלונות לרשות האוכלוסין ולוועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין.
יש לציין שעשרות אלפי עובדים פלסטינים נתונים מזה שנים לסחיטה של מתווכים שמוכרים היתרים באלפי שקלים בחודש בניגוד לחוק. הסחר בהיתרים הפך לתופעה נרחבת, ולפי סטטיסטיקה של בנק ישראל כלל כ-60 אלף עובדים בתקופה שקדמה למלחמה. בחודשים האחרונים ועל רקע המלחמה בעזה, ירד באופן דרמטי מספר העובדים הפלסטינים בישראל. עם זאת ההערכה היא שעם סיום המלחמה נראה חזרה של עובדים אלו התלויים לחלוטין בשוק העבודה בישראל שמצידו לא מצא להם עד היום תחליף.
"מען – ארגון עובדים" גאה לסייע לשני העובדים האמיצים בתביעתם להחזרת הכסף שנגזל מהם שלא כחוק. מען יחד עם העובדים דורש בתלונות שהוגשו לחקור ולהעניש את עורך הדין שפעל באופן לא חוקי. ככל שינקטו נגדו צעדים משמעתיים ופליליים יסייע הדבר לעצור את פעילותם של מתווכים שעושקים את העובדים ואינם ממלאים שום תפקיד בשרשרת המזון של הבנייה הכלכלית. הגיע הזמן שהרשויות ישימו קץ לתופעה פסולה זו.
במקום מעצרים ראוותניים צריך להחזיר עובדים פלסטינים לאתרי הבנייה
הסכם הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה שנכנס לתוקף ביום ד' 27.11, מסמן את סופה של המלחמה. אם אכן הוא יחזיק מעמד תתחיל תקופה של שיקום שמשמעותה גידול דרמטי בצורך בעובדים לענף הבניין. בינתיים, עשרות אלפי עובדים פלסטינים מחכים לרגע בו תחליט הממשלה להתיר את חזרתם לאתרי הבניין בישראל. אלפי קבלני בניין משוועים גם הם לכוח אדם מיומן ומדווחים שהעובדים הזרים שהגיעו אליהם מעטים מדי ולא מקצועיים ברמה מספקת.