'מען – ארגון עובדים': החלטת הממשלה לייבוא מאסיבי של עובדים הזרים היא הפקרות כלכלית, ביטחונית וחברתית. יש לבטלה ולאפשר לפלסטינים לחזור לעבודה בישראל

החלטת הממשלה מיום ד' 15.5 לאשר העסקה של 330 אלף עובדים זרים במשק נוגדת כל היגיון כלכלי; עומדת בסתירה לתכנון שוק העבודה; ופותחת את הדרך להרחבה מסוכנת של סחר בבני אדם למטרות עבודה בישראל. בנוסף, ההחלטה משקפת התעלמות מוחלטת מההשלכות החמורות של המשך העצירה הזמנית של העסקת עובדים פלסטינים. החלטת הממשלה משנה לרעה, ובאופן דרמטי, את מדיניות העובדים הזרים בישראל בחמש סוגיות קריטיות:
  1. עצירה קבועה של העסקת עובדים פלסטינים בישראל:
    אחרי 7 חודשי "עצירה זמנית" של העסקת פלסטינים בישראל, עכשיו ברור שאין מועד לחזרתם לעבודה. התוצאה היא מצוקה ותסכול בל ישוערים בקרב קבוצת עובדים גדולה זו של מעל 150 אלף איש, עובדים המפרנסים עוד מאות אלפי נפשות.
    המשבר הכלכלי-חברתי שההחלטה זו יוצרת בגדה הוא בעל השלכות ביטחוניות חמורות שגורמי הביטחון מזהירים מהן כבר חודשים.
  2. הרחבה דרמטית של מספר התאגידים הרשאים לייבא עובדים:
    עד להחלטה הורשו לפעול כ-40 תאגידים. ההחלטה מכפילה את מספרם, תוך הבהרה כי קיימת כוונה להגדיל את מספרם אף יותר.
    ההרחבה תרסק את האפשרות לפקח על עבודת התאגידים, ובכך תפתח פתח לשחיתות וסחר בבני אדם.
  3. אישור ייבוא עובדים ממדינות שאין להן הסכמים בילטראליים עם ישראל:
    איסור הבאת עובדים ממדינות שאין להן הסכמים בילטראליים עם ישראל נועד למנוע סחר בעובדים עם מדינות בהן קיימת עבדות.
    משמעות מיידית לביטול האיסור היא אישור לתאגידים לייבא עובדים בעבור דמי כופר גבוהים ביותר  – אותם יידרשו העובדים לשלם כדי להשיג את היתר העבודה בישראל.  כך עשויה להיכנס לישראל שיטת "כפאלה" הידועה לשמצה מקטאר.
  4. ביטול המכסות הענפיות הנהוגות וביטול האיסור להעסיק עובדים זרים בבתי אבות, ניקיון ותעשייה: התוצאה תהיה הדרת עובדים ישראלים מענפים אלו. כבר כיום מותרת העסקת מהגרי עבודה בסיעוד ללא מכסה. תוספת של 330 אלף עובדים זרים נוספים תביא לפי הערכה את מספר העובדים הזרים לשעור של 40 אחוז מכוח העבודה וכתוצאה להחלפת עובדים ישראלים בעובדים זרים אשר יועסקו בתנאי ניצול חריפים.
  5. ניתוק ענף הבנייה הישראלי מכוח העבודה הפלסטיני – ללא כל חלופה:
    ענף הבנייה זקוק בדחיפות לעובדים מיומנים ומקצועיים. החלטת הממשלה אמנם מקלה את המכשולים החוקיים בפני ייבוא עובדים זרים אבל אינה נותנת פתרון לבעיות שמנעו הגעת עובדים מהודו, סרילנקה ומדינות נוספות במשך 7 חודשים. התאחדות הקבלנים מתריעה מזה חודשים כי ייבוא מהיר של עשרות אלפי עובדים זרים, במיוחד עובדים מקצועיים ומיומנים, לא אפשרי, וכי לכן החלופה הראלית היחידה היא העובדים הפלסטינים. גם בנק ישראל פרסם במרץ האחרון נייר עמדה בו אישר כי אין מנוס מחזרת הפלסטינים. החלטת הממשלה מהווה סטירת לחי למעסיקים ולכלכלנים, ותדרדר את ענף הבניין לקרשים.

'מען – ארגון עובדים' פעל בשלושת העשורים האחרונים בכמה אפיקים כדי לקדם מדיניות שקולה ומאוזנת בכל הנוגע לשוק העבודה בישראל. בין השאר היה מען שותף בראשית שנות האלפיים למאמץ להחזרת עובדים ערבים ישראלים לענף הבניין. בהמשך היה מען שותף בקואליציית המאבק נגד תכנית ויסקונסין שפגעה אנושות במערך ההכשרה המקצועית ובמובטלים. מזה יותר מעשור מקדם מען, יחד עם ארגונים אחרים, מאבק להסדיר את העסקתם של עובדים תושבי הרשות הפלסטינית ולשים קץ לתופעות של סחר בהיתרים. בחודשים האחרונים מוביל מען את המאמץ להחזיר לשוק העבודה את העובדים הפלסטינים.

על בסיס הכרות קרובה ומעורבות עמוקה בשוק העבודה, אנו חוששים כי הגדלת מספר העובדים הזרים תוביל לפגיעה חריפה בשכבת העובדים המוחלשת בישראל, תעמיק את שיעורי האבטלה, ותגרום לגידול במספר העובדים שמועסקים בתנאי ניצול.

בנוסף, משמעותה של החלטת הממשלה היא דחיקת מאות אלפים מתושבי הגדה המערבית לעוני מחפיר ולייאוש, וכתוצאה – העמקת המשבר הכלכלי הקשה באזורי הרשות הפלסטינית. מעבר למשמעות האנושית הקשה של מצב זה אנו מתריעים על הסכנה שמצב זה יוביל לאלימות וערעור הביטחון – דבר ממנו מזהירות רשויות הביטחון כבר חודשים.

אנו קוראים לביטול החלטת הממשלה ולהחזרת העובדים הפלסטינים לשוק העבודה הישראלי.

 

עוד

עובדים ועובדות פלסטינים

במקום מעצרים ראוותניים צריך להחזיר עובדים פלסטינים לאתרי הבנייה

הסכם הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה שנכנס לתוקף ביום ד' 27.11, מסמן את סופה של המלחמה. אם אכן הוא יחזיק מעמד תתחיל תקופה של שיקום שמשמעותה גידול דרמטי בצורך בעובדים לענף הבניין. בינתיים, עשרות אלפי עובדים פלסטינים מחכים לרגע בו תחליט הממשלה להתיר את חזרתם לאתרי הבניין בישראל. אלפי קבלני בניין משוועים גם הם לכוח אדם מיומן ומדווחים שהעובדים הזרים שהגיעו אליהם מעטים מדי ולא מקצועיים ברמה מספקת.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

העובדת לא ויתרה. התמודדה עם מנהל מטריד ונשארה בעבודה!

האם הרגשתם פעם שמנהל שלכם במקום העבודה מתייחס אליכם כאל אשפה שיש לפנות מהדרך? אינתיסאר חוותה את המצב הזה. המנהל הישיר שלה הטריד אותה. לאחר מכן הוא פעל לסלק אותה מהדרך ולגרום לה לעזוב. אלא שהיא לא הסכימה ל”התפנות” כל כך בקלות. בעזרת הפעילות הנחושה של משרד מען בירושלים היא אזרה אומץ והצליחה לשמור על מקום העבודה. לקח חשוב לכל עובד ובעיקר לנשים עובדות.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

בית-הדין לעבודה חייב את חברת מיה תעשיות מזון בע"מ בפיצוי על הטרדה מינית של עובדת פלסטינית שהועסקה במפעל במישור אדומים

ביום 6.10.2024 פורסם פסק-דינו של בית הדין האזורי לעבודה בירושלים (כב' השופטת רחל בר"ג-הירשברג) בתביעה של עובדת לשעבר של מפעל "מיה תעשיות מזון בע"מ" במישור אדומים.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

חבלה בעשרות מכוניות של עובדים פלסטינים בכניסה לאזור התעשייה מישור אדומים

עשרות מכוניות של פלסטינים המועסקים באזור התעשייה מישור אדומים ספגו אתמול 8.10 חבלות קשות: העובדים, הנוהגים להחנות את רכביהם בצידי הכביש בסמוך למחסום הכניסה לאזור התעשייה, מצאו את רכביהם בסיום יום העבודה עם זכוכיות מנופצות, גלגלים מנוקבים וגגות הרוסים.

המשך
פרסומים

תובענה ייצוגית נגד שירותי בריאות כללית: מעסיקה עובדים ועובדות בהעסקה עקיפה בניגוד לחוק

ביום 15.9.2024 הוגשה תובענה ייצוגית נגד שירותי בריאות כללית בטענה שהיא מעסיקה עובדות ועובדים בתפקיד נוטלי דמים באמצעות מכרז לאספקת שירותים ובניגוד לחוק. על פי כתב התביעה מדובר בהתקשרות פיקטיבית ש"אומצה על ידי כללית על מנת לחמוק מהעסקתן הישירה של התובעות…", שעה שעל פי דין הן זכאיות להיות עובדות מן המניין של כללית, ולזכות להטבות מהן נהנים עובדי כללית.

המשך
Uncategorized

"לחם ושושנים" – גלריה חדשה בתל אביב שהיא מרחב לאמנות ופעילות חברתית

שוחרי אמנות ופעילים חברתיים ופוליטיים גדשו ביום חמישי 5.9 את אירוע הפתיחה של הגלריה החדשה של "לחם ושושנים" בקריית המלאכה בדרום תל-אביב. יחד עם אירוע ההשקה של הגלריה הוצגה על קירותיה התערוכה הראשונה שהיא מארחת – תערוכת הצילומים המרתקת של האמנית ענת וסרמן "רואה יורה" שאותה אצרה קרן זלץ.

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות