במשך שנים נאבק מען-ארגון עובדים להשגת נגישות לשונית של תושבים פלסטינים בירושלים לשירותי לשכת התעסוקה שניתנים רק בשפה העברית. אולם העדר הנגישות הפך למכשול של ממש בפני אלפי דורשי עבודה עם פרוץ הקורונה.
הסיבה: מאז מרץ 2020 הודיע שירות התעסוקה שהוא סוגר את סניפיו ומספק את כלל השירותים בצורה דיגיטאלית. מאחר ומילוי טפסים באתר האינטרנט, שהוא תנאי לקבלת קצבאות קיום יכול להעשות כרגע רק בשפה העברית, נמנעת בפועל מתושבים רבים האפשרות להרשם ולעדכן וכתוצאה הם עלולים לאבד את זכאותם לקצבת דמי אבטלה והבטחת הכנסה במוסד לביטוח לאומי. כך נותרו עשרות אלפי תושבים פלסטינים במזרח ירושלים בסכנה של שלילת מקור הפרנסה שלהם.
הסניף של מען –ארגון עובדים בירושלים המזרחית פועל כל התקופה בכדי לסייע לדורשי עבודה שאינם דוברי עברית להתגבר על מכשול זה, בין היתר בסיוע פרטני, וכן באמצעות זכותון "בדרך לעבודה" – מדריך מיוחד לזכויות מובטלים בקורונה.
למרות פניות רבות שלנו לשירות התעסוקה, עד כה לא קיבלנו תגובה, ושירות התעסוקה לא פעל כדי להנגיש את שירותיו לדוברי ערבית.
בתגובה הגישה בראשית מרץ עו"ד עביר ג'ובראן דכוואר מהאגודה לזכויות האזרח עתירה משותפת למען ולאגודה נגד שירות התעסוקה. בעתירה אנחנו דורשים להנגיש את כלל השירותים לשפה הערבית.
כפי שמפורט בעתירה, למרות שעברה שנה מאז התחיל משבר הקורונה, נכשל השרות ביצירת ערוצי תקשורת עם דורשי עבודה ערבים בשפתם.
עוד התייחסנו בעתירה לעובדה שהעדר פרסומים בשפה הערבית מהווה "חוסר ההנגשה שפתית שיש בה משום פגיעה קשה בזכויות החוקתיות של התושבים הערבים לכבוד, לשפה, לקיום בכבוד ולפרטיות. לא יתכן שמחסום השפה יהווה מחסום לקבלת שירותים בסיסיים. לא ייתכן שאזרח או תושב נאלץ להיות תלוי בארגונים או בקרובי משפחה לצורך גישה לשירותים בסיסיים כאלה".
את העתירה הגשנו על רקע מידע רב שתיעדנו במסגרת עבודתנו במזרח ירושלים. לפי תעוד שאסף משרד מען בעיר ישנם מאות מקרים של תושבים פלסטינים שאינם דוברי או קוראי עברית ולמרות זאת נאלצים לתקשר בעברית עם לשכת התעסוקה. דורשי עבודה אלו עלולים כל יום לאבד את זכותם לקצבת קיום. אין ספק שרבים מהם אכן נפגעו כתוצאה מכשל זה.
בעתירה אנחנו מתארים את המצב האבסורדי שנוצר בו מען ומרכז "עטאא" (עמותה מזרח ירושלמית המסייעת לתושבים להתמצא בסבך הבירוקרטיה בנושאים שונים) משמשים בשנה האחרונה מעין קבלני משנה של שירות התעסוקה שכן הם נאלצים להקצות משאבים יקרים כדי לטפל בפניות של אינסוף תושבים העומדים בפני שלילת קצבאות הקיום שלהם רק בשל העובדה שאינם שולטים בכתיבה וקריאה של השפה העברית.
בהתאם להחלטת בג"ץ, על להגיב לעתירה עד ליום 18.4.