נטילת דם תוך ורידי (פלבוטומיה) היא הליך רפואי בסיסי בתחום שירותי הבריאות, שאף מוסדר בתקנות הרופאים וקובע את ההכשרה הדרושה לביצועו. זהו תפקיד הכרחי לצורך בדיקות סקר, טיפול וניטור של מחלות כרוניות, וניתוחים וטיפולים אונקולוגיים. ביצוע תקין שלו הוא קריטי על מנת למנוע טעויות מעבדה שיכולות להוביל להארכת זמן אשפוז, עיכוב באבחונים ושימוש מיותר בתרופות, וכן על מנת למנוע פציעות, נזקים עצביים ושטפי דם. מדובר, אם כן, בתפקיד שהוא בליבת הפעילות הרפואית, ונוטלי דמים רבים מועסקים ישירות על ידי קופות החולים השונות בישראל.
בחודשים האחרונים פנתה ל'מען – ארגון עובדים' קבוצה גדולה של עובדות ועובדים באזור הדרום שמועסקים בתפקיד נוטלי דמים. מפנייתם התברר שהם מועסקים בתפקיד נטילת דם על ידי כללית באמצעות חברות קבלן בסניפיה השונים ואף בבית החולים סורוקה. העובדות שיתפו את נציגי מען בתסכול גדול ממודל ההעסקה, שכפה על רבות מהן שעות עבודה מעטות ביותר (שעות הבוקר בהן נערכות בדיקות דם בקופות החולים), ומנע מהן קידום בשכר וזכויות שקיבלו חבריהן לעבודה המועסקים ישירות בכללית. עובדות רבות אף תיארו כיצד בפועל הן משמשות כעובדות של כללית: הממונים עליהן בסניפים ובבתי החולים דורשים מהן לבצע מטלות נוסף על נטילת הדם – מטלות עליהן הן לא מתוגמלות כלל, והם אף אלה שמוסמכים למשל לאשר להם חופשה; ולעומת זאת ה"ממונים" עליהן בחברות הקבלן אינם אלא צינור להעברת כספי המשכורת מכללית לעובדות.
הגם שאפיק התאגדות עובדים לא התאפשר באותה עת, החליט מען, יחד עם הקליניקה לדיני עבודה באונ' ת"א, לא להותיר את העובדות במצב הבלתי סביר, ולסייע להן להגיש תובענה ייצוגית בניסיון לשים סוף לצורת ההעסקה המתוארת. הטענה בכתב התביעה היא שהחברות הקבלניות שמעסיקות את נוטלות הדמים אינן קבלני שירות אלא לכל היותר קבלני כוח אדם, ולפיכך כללית היא המעסיקה האמיתית של העובדות, ולכל הפחות היה עליה לקלוט את העובדות לשורותיה לאחר העסקה של 9 חודשים באמצעות החברות הקבלניות. מכאן גם נובעת האחריות של שירותי בריאות כללית לפגיעה השיטתית בזכויות ושכר עובדות אלו ולכן היא מהווה נשוא התובענה הייצוגית שמטרתה לחייב את שירותי בריאות כללית לקלוט עובדות אלו כעובדות מן המניין.
בתובענה מייצגות עו"ד ד"ר מורן סבוראי; עו"ד שירה עצינוי; עו"ד מיכל תג'ר, מנהלת הקליניקה לדיני עבודה באונ' ת"א; עו"ד איה ברטנשטין, מנהלת המחלקה המשפטית של מען; ועורכי הדין נועה מלצר ושי לביא מהקליניקה לתובענות ייצוגיות באונ' ת"א. התובענה הייצוגית הוגשה לבית הדין לעבודה בבאר שבע ב-15.9.2024 בשם שלוש מהעובדות בצירוף בקשה לאשרה כתובענה ייצוגית.