בשנה שעברה, מייד אחרי התקפת חמאס ב-7.10, הוחלט למנוע באופן גורף כניסה של עובדים מהגדה לישראל. בצירוף מקרים היתה שנת 2023 דלה מאוד ביבוליה ולכן הפגיעה במגדלים לא הייתה כה חמורה. עתה, בפתחה של עונת הקטיף של 2024, עצי הזית עמוסים בפרי והעונה הקרובה צפויה להיות מבורכת. למרות זאת ממשיכה מדיניות הסגר המוחלט. מה שהיה צעד חירום שניתן להבינו בשנה שעברה מתברר עכשיו כענישה לעובדים ולחקלאים כאחד – מה עוד שנראה שיד אחת של השלטון לא יודעת מה עושה היד השנייה.
מתכתובת שפורסמה בימים האחרונים בין מגדלי זיתים ובעלי בתי בד לייצור שמן זית ומשרד החקלאות, עולה בבירור שמשרד החקלאות מעונין בכניסתם של העובדים הפלסטינים וכי מי שמכשיל את הדבר הוא מתאם פעולות הממשלה בשטחים (מתפ"ש).
כתב אתר וואלה, יואב איתיאל, פרסם ביום ד' 4.9 תכתובת בין נסאר דראוושה, בעל בית בד בכפר אכסאל וחקלאי בעל מטעי זיתים, ובין משרד החקלאות. החקלאי העסיק בשנים קודמות 8 עובדים פלסטינים ולכן הוא רשאי לפי הנוהל שפרסם משרד החקלאות ביולי האחרון, לחזור ולהעסיקם בעונת הזיתים שמתחילה ממש בימים אלו. אלא שלמרות שמילא את הטופס הנדרש הודיעו לו במשרד החקלאות כי מתפ"ש אינו מאשר את כניסת החקלאים שהמשרד מאשר וכי התחזית היא שכניסתם לא תאושר גם בעתיד.
בתשובה מפורטת ששלח משרד החקלאות לאתר וואלה התברר שהמשרד קיבל הנחיה להכין נוהל להחזרת העובדים הפלסטינים למעסיקים שהעסיקו אותם בעבר. המשרד מצידו קידם את הנוהל והגיש בשם חקלאים בקשות למתן היתרים, אך נתקל בסירוב גורף מצד מתאם הפעולות בשטחים.
הדס להב, מנהלת "סינדיאנת הגליל", שפועלת בתחום שמן הזית ומשווקת כמאה טון שמן בארץ ובעולם הזהירה בשיחה עם כתב וואלה מפני "קטסטרופה שצפויה לענף אם לא יינתנו אישורים לעובדי מסיק מהגדה". התוצאה תהיה אמרה להב: "שהחקלאים לא יצליחו לקטוף את הפרי, משקים יקרסו והצרכנים ישלמו יותר. וזה לפני שדיברנו על המשפחות הפלסטיניות, שלחלקן זו ההכנסה היחידה בשנה. הנפגעים הם בעיקר חקלאים בישובים הערבים בישראל, בכרמים ללא השקיה, הנקטפים ידנית ודורשים כוח אדם גדול".
במקביל וכאילו ללא קשר, הזהירו השבוע גורמי הביטחון את הממשלה מפני התפרצות גל אלימות ואינתיפאדה שלישית בגדה המערבית והמליצו בקבינט המדיני ביטחוני לאפשר כניסתם של עובדים פלסטינים. המלצה זו של גורמי הביטחון חוזרת על עצמה מאז דצמבר 20230. כל כמה שבועות מוציאים גורמים המקורבים לצה"ל או לשב"כ הודעה לתקשורת המזהירה מהתוצאת ההרסניות שיהיו להמשך הסגר על העובדים. המלצות אלו נותרות בקלסרים על מדפי חדר הישיבות של הממשלה ולא מגיעים לכלל ביצוע. התוצאה היא מניעה מתמשכת של כניסת עובדים, מצוקה קשה ביותר של הפלסטינים והרס הכלכלה – במקרה זה בפגיעה אנושה במגדלי הזיתים, בעלי בתי הבד וקבלני הקטיף.
'מען – ארגון עובדים' פועל במשך החודשים האחרונים במטרה לשנות את המדיניות הרשמית ולאפשר – גם אם בהדרגה ובאופן מבוקר – כניסה של פלסטינים לעבודה בישראל – גם כפתרון למצוקה הקשה של עובדים אלו וגם כדי לתת למגדלי הזיתים וקבלני הבניין פתרונות ריאליים של כוח אדם מיומן ומוכשר.