פורסם דו"ח שטח של מען על אזור התעשייה עטרות בירושלים, תחת הכותרת "עובדים פלסטינים דורשים זכויות ומתאגדים"

הדו"ח כולל תמונת מצב עדכנית של הקשיים המבניים בפניהם עומדים העובדים הפלסטינים וכן סוקר את תכניות העיריה לפיתוח האזור. בנוסף הדו"ח בוחן את רפורמה ההיתרים שהוכרזה בעטרות במרץ 2019 ומעולם לא מומשה, ומתאר את המאבק של מען לביטול הניכוי של דמי טיפול לטובת ההסתדרות משכר העובדים הפלסטינים – מאבק שהביא במאי 2020 להפסקת הנוהג הפסול של גביית מיליוני שקלים מעובדים פלסטינים לטובת ההסתדרות.

בסוף הדו"ח מתוארים שני נסיונות איגוד עובדים באזור, שאפשרו למען הצצה מבפנים למצבם של העובדים והבנה טובה יותר לגבי האפשרות לשנות אותו.

הדו"ח נכתב על ידי מנכ"ל מען, אסף אדיב, בשיתוף עם מוהנד ענאתי, תושב כפר עקב בירושלים, שערך תחקירים וראיונות עם עובדים.

אזור התעשייה עטרות הוא אזור התעשייה המסורתית הגדול בירושלים. הוא מאכלס כיום 160 מפעלים, ונמצא בתנופת פיתוח והתרחבות. באזור עובדים כיום 3,600 איש, רובם תושבי הרשות הפלסטינית שעוברים יום יום את מחסום קלנדיה הסמוך בדרכם לעבודה.

ריכוז אלפי עובדים במפעלים שחלקם דורש יציבות ומקצועיות, מייצר, בלי שזאת היתה הכוונה המקורית, כוח עבודה קבוע ובעל יכולת מיקוח, ומכאן גם האפשרות לאגד עובדים. בשנת 2019 החלו עובדים באזור להצטרף למען מתוך כוונה להגיע להסכמים קיבוציים במקומות העבודה.

כארגון עובדים שחרט על דגלו שותפות שוויונית של עובדים ללא תלות בזהות והשתייכות לאומית או דתית, מען פתח את שעריו בפני עובדים הפלסטינים המבקשים להתאגד. בעטרות איגד הארגון עד כה שלושה מפעלים. באחד מהם – מפעל רג'ואן למזון, הושג במרץ 2021 הסכם קיבוצי פורץ דרך.

מטרת הדו"ח היא בירור עובדתי ועדכני של הבעיות הכרוכות בהעסקת עובדים תושבי הרשות הפלסטינית בישראל והצגת פתרונות וכיווני פעולה אפשריים.

הטענה שאנו מציגים כאן היא שהשיטה הקיימת למתן ההיתרים כושלת ופוגענית ויש לשנותה מהיסוד. עטרות בהקשר זה הוא מיקרוקוסמוס למצבם של כ-150 אלף עובדים פלסטינים המועסקים בישראל ובהתנחלויות.

מען מציג בדו"ח זה שני רעיונות מעשיים שניתנים לביצוע מיידי: האחד הוא מודל של שינוי משטר ההיתרים, והשני הוא התאגדות עובדים.

כארגון עובדים אחראי שפועל באזור התפר בין הצד הישראלי והצד הפלסטיני מוביל מען דרך פעולה המבוססת על עקרון השוויון בין ישראלים ופלסטינים. גם מי שחולק על דעתנו יהיה חייב להסכים כי הדו"ח הנוכחי מניח מסד נתונים הכרחי שמעולם לא נאסף והוצג, ומכאן חשיבותו וייחודו.

לקריאת הדו"ח לחצו על התמונה (PDF):

עוד

פרויקט מזרח ירושלים

עובדת פלסטינית-ירושלמית העיזה ועמדה על שלה והצליחה לבטל האשמת שווא בגניבה ופיטורים שרירותיים

שוק העבודה במזרח ירושלים משתנה: נשים מתחילות להבין שהן לא חייבות להיות רק נשים שמרצות את כולם וכי יש להן זכויות והן יכולות להרים את קולן. אתן לא לבד! הקשבנה לסיפור של עולא, שיחד עם 'מען' הצליחה לעמוד מול כוונת מעסיקה לפטרה אחרי שהואשמה על ידי המנהלת הישירה שלה בגניבה:

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

במקום מעצרים ראוותניים צריך להחזיר עובדים פלסטינים לאתרי הבנייה

הסכם הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה שנכנס לתוקף ביום ד' 27.11, מסמן את סופה של המלחמה. אם אכן הוא יחזיק מעמד תתחיל תקופה של שיקום שמשמעותה גידול דרמטי בצורך בעובדים לענף הבניין. בינתיים, עשרות אלפי עובדים פלסטינים מחכים לרגע בו תחליט הממשלה להתיר את חזרתם לאתרי הבניין בישראל. אלפי קבלני בניין משוועים גם הם לכוח אדם מיומן ומדווחים שהעובדים הזרים שהגיעו אליהם מעטים מדי ולא מקצועיים ברמה מספקת.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

העובדת לא ויתרה. התמודדה עם מנהל מטריד ונשארה בעבודה!

האם הרגשתם פעם שמנהל שלכם במקום העבודה מתייחס אליכם כאל אשפה שיש לפנות מהדרך? אינתיסאר חוותה את המצב הזה. המנהל הישיר שלה הטריד אותה. לאחר מכן הוא פעל לסלק אותה מהדרך ולגרום לה לעזוב. אלא שהיא לא הסכימה ל”התפנות” כל כך בקלות. בעזרת הפעילות הנחושה של משרד מען בירושלים היא אזרה אומץ והצליחה לשמור על מקום העבודה. לקח חשוב לכל עובד ובעיקר לנשים עובדות.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

בית-הדין לעבודה חייב את חברת מיה תעשיות מזון בע"מ בפיצוי על הטרדה מינית של עובדת פלסטינית שהועסקה במפעל במישור אדומים

ביום 6.10.2024 פורסם פסק-דינו של בית הדין האזורי לעבודה בירושלים (כב' השופטת רחל בר"ג-הירשברג) בתביעה של עובדת לשעבר של מפעל "מיה תעשיות מזון בע"מ" במישור אדומים.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

חבלה בעשרות מכוניות של עובדים פלסטינים בכניסה לאזור התעשייה מישור אדומים

עשרות מכוניות של פלסטינים המועסקים באזור התעשייה מישור אדומים ספגו אתמול 8.10 חבלות קשות: העובדים, הנוהגים להחנות את רכביהם בצידי הכביש בסמוך למחסום הכניסה לאזור התעשייה, מצאו את רכביהם בסיום יום העבודה עם זכוכיות מנופצות, גלגלים מנוקבים וגגות הרוסים.

המשך
פרסומים

תובענה ייצוגית נגד שירותי בריאות כללית: מעסיקה עובדים ועובדות בהעסקה עקיפה בניגוד לחוק

ביום 15.9.2024 הוגשה תובענה ייצוגית נגד שירותי בריאות כללית בטענה שהיא מעסיקה עובדות ועובדים בתפקיד נוטלי דמים באמצעות מכרז לאספקת שירותים ובניגוד לחוק. על פי כתב התביעה מדובר בהתקשרות פיקטיבית ש"אומצה על ידי כללית על מנת לחמוק מהעסקתן הישירה של התובעות…", שעה שעל פי דין הן זכאיות להיות עובדות מן המניין של כללית, ולזכות להטבות מהן נהנים עובדי כללית.

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות