13 הרוגים בתאונות עבודה בשנים האחרונות הגיעו מהכפר יפיע, ואין זה מקרי שהכנס הציבורי בנושא תאונות בענף הבניין נערך שם. גם ההרוג הראשון של שנת 2018, בהא כנאנה, היה תושב הכפר. הוא נהרג כתוצאה מנפילת מנוף נייד בפרויקט הרכבת הקלה בפתח תקווה. הכנס, שנערך ב-14 באפריל, הציב על סדר היום של הציבור הערבי את סוגיית התאונות בענף, וקרא לפעולה אקטיבית נגד הנגע הנורא.
הבחירה לערוך את הכנס בחברה הערבית – מטרתה לגייס את הקהילה כנגד התופעה שכבר הפכה למגפה בקרב ערביי ישראל: 45% מבין הנפגעים בשנים האחרונות הם תושבים ערבים; בין 12 ההרוגים עד כה בשנת 2018 – שלושה פועלים נהרגו בתאונות שהתרחשו בתוך היישובים הערבים עצמם, בפרויקטים קטנים ופרטיים שכלל לא דווחו למנהל הבטיחות.
למרות הנתונים המדאיגים והמחיר היקר שמשלמת החברה הערבית בישראל, דווקא ההנהגה הערבית נראית כמי שהנושא לא מעסיק אותה במידה מספקת. על רקע זה אימץ הכנס את הקריאה שמופנית לכל מי שעובד בבניין "ما بشتغل ع سقايل مش آمنة – حياتي اهم" (לא עולה על פיגום לא תקין – חיי חשובים יותר). זוהי קריאה שמופנית פנימה, לרשויות המקומיות, למהנדסים, לקבלנים, למנהלי עבודה וכמובן לעובדי הבניין עצמם, ומכוונת למנוע את התאונה הבאה. הקריאה הזו שקיבלה ביטוי בדברים שהושמעו על הבמה ובדיון עם המשתתפים חשפה כי מדובר בפצע מדמם שכמעט אין משפחה ברחוב הערבי שלא סובלת ממנו.
קריאה זו אינה מחליפה את הביקורת הנוקבת על מוסדות השלטון ועל רשויות אכיפת החוק שהפקירו את עובדי הבניין. ברור שבהעדר הכשרת עובדים, ללא פיקוח אפקטיבי ובמצב בו תאונות עבודה אינן נחקרות באופן יסודי, ולא מוגשים כתבי אישום – למעשה לא קיימת מערכת אפקטיבית של חינוך והרתעה. לדוגמא, רק לאחרונה, שני קבלנים ומנהל עבודה שהתחזה הואשמו באחריות למות עובד באתר בנייה ברחובות. אעפ"י שהשופט קבע את אחריותם בשל רשלנות פושעת שגילו הוא פסק להם 6 חודשי עבודות שירות בלבד ו-7,000 ₪ קנס. כשזו העלות – הפשע משתלם.
הכנס היה יוזמה של קו לעובד, ארגון העובדים מען, והטלוויזיה החברתית במסגרת פרויקט משותף של האיחוד האירופי. הפרויקט גם מפעיל את דף הפייסבוק "נרתמים" בעברית ולידו דף בשפה הערבית שכותרתו عنوان عمال البناء. המועצה המקומית ביפיע, המתנ"ס המקומי וכן יחידת קידום הנוער בכפר היו שותפים מלאים לכנס ולהצלחתו.
אחת ממארגנות הכנס היתה נורה עלא א-דין, אחותו של העובד אחמד עלא א-דין, שנהרג בתאונת עבודה בשנת 2011. בסרט של הטלוויזיה החברתית שהוצג בכנס תיארה נורה את ההזנחה שליוותה את התאונה הקטלנית בה נהרג אחיה, שעה שתעלת עפר בתוכה עבד התמוטטה בגלל שלא הוסדרו בה מגנים ותמיכות מתאימים. נורה קראה לעובדים לעמוד על שלהם ולא להסכים לסכן את חייהם. "אין כל גבורה בסיכון חייך בעבודה לא בטוחה. לכל אחד מכם יש משפחה שמחכה לו – שמרו על עצמכם", אמרה בשם משפחות הנפגעים.
עוד מסר חשוב שהציב הכנס היה דחיית הגישה הפטאליסטית הרווחת בקרב העובדים שגורסת שתאונות עבודה הן גזירת גורל ואי אפשר למנוע אותן.
עוד דיברו בכנס: ראש המועצה המקומית, מר עומרן כנאנה; רכז היחידה לקידום הנוער, מר מונד'ר ח'טיב; מנכ"ל ארגון העובדים מען, מר אסף אדיב; גב' סלוויה מרג'יה; רכזת השטח של מען, וופא טיארה; פרופ' רוני נבון מהמכון הלאומי לחקר הבנייה בטכניון; סלים לחאם, נציג ארגון הקבלנים בצפון; עו"ד גדיר ניקולא מקו לעובד; חה"כ עבד אלחכים חאג' יחיא, העומד בראש ועדת משנה לטיפול בתאונות העבודה בכנסת; המהנדסים מוחמד ג'יוסי ונאיל מרג'יה, שלקחו חלק בארגון הכנסענף ה
העיתונאי ותושב הכפר עודה בשאראת ניהל את הדיון שהתארך מעל למתוכנן בשל הצימאון של רבים מהנוכחים לדבר ולהתבטא.