סופ"ש 28-26 בנובמבר 2015, במכללת שנקר – בנין עלית, ז'בוטינסקי 8, רמת-גן
פתיחה: חמישי 26.11 בשעה 20:00 | שישי 09:00 – 15:00 | שבת 19:00 – 23:00
בתערוכת "לחם ושושנים" יימכרו עבודות של טובי האמנים בישראל, וההכנסות יוקדשו לפתיחת מקומות עבודה לנשים ערביות בהעסקה ישירה ושכר הוגן, ולהעצמה אישית, חברתית ותרבותית, במסגרת פרויקט "נשים ועבודה "של ארגון העובדים מען. כאשר הממשלה עוסקת בהפרד-ומשול, בהסתה, ובהעדפת בעלי ההון על פני העובדים – זוהי הפגנת סולידריות בין יהודים וערבים. "בימים כאלו, כשהחושך נמצא בכל פינה, "לחם ושושנים" הוא הכרח שאי אפשר בלעדיו״ אומר האמן גידי רובין.
השנה התערוכה מתקיימת בשיתוף פעולה עם סטודנטים מקורס אוצרות במחלקה לאמנות רב תחומית במכללת שנקר.
אמנים רבים פועלים להצלחתה של התערוכה, בהם: מיכל נאמן, אניסה אשקר, לארי אברמסון, סיגלית לנדאו, שריף ואכד, ציבי גבע, אסד עזי, עדו בראל, אשרף פואח'רי, דגנית ברסט, ארם גרשוני, כרים אבו שקרה, יורם קופרמינץ, פואד אגבאריה, זויה צ'רקסקי ורבים אחרים.
על השאלה מדוע הוא מארח את התערוכה אומר ראש המחלקה לאמנות רב-תחומית בשנקר, פרופ' לארי אברמסון: "כמחנך, אני שמח שהשנה זכינו לארח את התערוכה בגלריה של המחלקה לאמנות רב-תחומית בשנקר, ולהנחיל לתלמידינו את הערך החשוב של מעורבות חברתית פעילה. כאמן, תערוכת לחם ושושנים מזמנת לי הזדמנות לצאת לרגע מעולם האמנות הסגור בתוך עצמו, ולגעת בחיים עצמם. התערוכה זוכה לתמיכה לא רק מציבור האמנים התורמים יצירות לטובת המיזם, אלא גם מציבור שוחרי התרבות הרוכשים יצירות אמנות מקוריות, וכך משלבים הבעת אמון באמנות עם תיקון חברתי ממשי."
סוהא אבו חוסיין בת 42 ואם לארבעה ילדים מבאקה אל-גרביה היא אחת הנשים הנהנות מהפרויקט. היא עבדה באופטיקה 8 שנים, כשנולדו הילדים היא הפסיקה לעבוד, ומשרצתה לחזור לתחום לא מצאה עבודה. סוהא רצתה לעשות הסבה לחינוך אבל לא היה לה איך לממן את הלימודים. כשהיא ראתה מודעת "דרושות עובדות חקלאות" שפרסם ארגון העובדים מען היא נרשמה והתחילה להשתתף בפגישות ההעצמה השבועיות ובארועים חברתיים. לפני שנה היא אזרה אומץ והתחילה לעבוד בחקלאות, מה שעד אז פסלה על הסף. לאחרונה נמצאה לה עבודה קבועה בבית אריזה לירקות, היא לומדת יום בשבוע, צופה בשיעורים מצולמים בשאר הימים, והיא בעיצומה של שנה ב'. "העבודה בבית האריזה קשה, אבל יש לי ביטחון כלכלי ואני מעיזה להגשים חלומות. החיים שלי קבלו משמעות חדשה, ויש לי למה לצפות", היא אומרת.
גרי גולדשטיין: "אני משתתף בתערוכה כבר מספר שנים מתוך הערכה למלאכה החשובה שנעשית על ידי המארגנים בנושא עבודה מאורגנת, שמסייעת לעובדים מסקטורים שונים, מעובדות חקלאות ועד מרצים. דברי ההערכה מכוונים גם לעבודה החינוכית החשובה בקרב בני נוער ובוגרים, יהודים ופלסטינים."
ענבל מנדס-פלור אומרת: "כאמנית אני שואפת להיות חלק מהשיח האמנותי הציבורי. הזהות שלי כאשה וכאם היא מרכיב חשוב בעבודה שלי, ומתוך האישי אני נוגעת בנושאים חברתיים".
יואב וייס: "אמנות היא כלי פוליטי. לחם ושושנים מאפשרת לאמנות שאינה פוליטית במוצהר, לשרת את החברה באופן ישיר, על כך אני אסיר תודה."
אודות הפרויקט:
ארגון העובדים מען וסינדיאנת הגליל לסחר הוגן מקדמים תעסוקה הוגנת של נשים ערביות אל מול מדיניות ההזנחה של ממשלת ישראל. למעלה ממחצית מהאזרחים הערבים בישראל חיים מתחת לקו העוני, והסיבה הראשית לכך היא שכ- 75% מהנשים הערביות אינן עובדות. מען מנהל קמפיין להשמת נשים ערביות במקומות עבודה, ומוביל את ההתנגדות למדיניות הממשלה, המייבאת אלפי עובדים זרים לענף החקלאות בתנאי ניצול במקום לאפשר לנשים ערביות להתפרנס בכבוד ולצאת ממעגל העוני.