הכותרות על ההכרזה של ההסתדרות על שביתה כללית בנושא תאונות העבודה בענף הבניין עלולות לבלבל. בפועל, ההסתדרות היא שותפה שוות זכויות עם הממשלה והקבלנים ברשלנות הפושעת בענף הבניין, רשלנות שהביאה למספר בלתי נתפס של הרוגים ופצועים בתאונות עבודה. ארגוני חברה אזרחית ופעילים שהנושא קרוב לליבם, בשיתוף עם מספר עיתונאים המסורים לעניין, הם שהצליחו להביא את הנושא לראש סדר היום הציבורי בשנים האחרונות.
כעת מכריזה ההסתדרות על סכסוך עבודה במשק בניסיון להראות שגם לה אכפת מגורל העובדים. מדובר בהכרזה שלא מלווה בשום צעד של ממש לשיפור המצב. רק השבוע פוטרו מעבודתם 5 מנופאים שסירבו להמשיך בעבודה בתנאים של סיכון חיים בשל רוחות חזקות. קבלני הבניין וחברות כוח האדם שמפעילות את העובדים ממשיכים לעשות ככל העולה על רוחם.
ההסתדרות, שהייתה גורם דומיננטי בענף הבניין עד שנות ה-90, השלימה עם הרס העבודה המאורגנת בענף ושיתפה פעולה עם התאחדות הקבלנים כאשר הסכימה לייבוא מהגרי עבודה. ולמרות שהיא מקבלת חלק מדמי החבר שמנוכים משכרם של העובדים הפלסטינים, היא לא התגייסה מעולם להיאבק בתנאי ההעסקה המשפילים שלהם. חברות הבניין הגדולות והתאחדות הקבלנים עברו להסתמכות על שיטה הרסנית של קבלנות משנה וההסתדרות שתקה.
המפתח לשינוי בענף הבניין הוא העצמה של העובדים ומתן גיבוי למי שיסרב לעבוד בתנאי סיכון. במקביל יש להסמיך ממוני בטיחות מקרב העובדים שתהיה להם סמכות דיווח ועצירת עבודה באתרים. אם ההסתדרות רוצה לסייע לעובדי הבניין עליה להתנער מהקשר הגורדי שלה עם חברות הבניה הגדולות והתאחדות הקבלנים ולהתחיל להקשיב לעובדים בשטח.
אלא שמסמך התביעות שהציגה ההסתדרות לקראת סכסוך העבודה מראה שאין לה כל כוונה להרגיז את הקבלנים. נעדרת ממנו כל דרישה להקמה מיידית של יחידת חקירות משטרתית ייעודית, שתאפשר איסוף ראיות והגשת תביעות פליליות נגד קבלנים רשלנים. המסמך כולל אמנם מספר דרישות שיכולות לשפר את המצב: תקן פיגומים אירופאי, הרחבת האחריות לקבלנים ויזמים, ושילוב נספח בטיחות במכרזים ממשלתיים, אך נושאים רבים נותרים מעורפלים ונותנים את התחושה שההסתדרות תסתפק בתיקונים קוסמטיים שיאפשרו לה ליצור מצג של הישגים.
בולטת בהעדרה במסמך התייחסות לדו"ח ועדת אדם שאומץ על ידי הממשלה בשנת 2014, הכולל הצעה ליצור רשות מרכזית לטיפול בנושא. במקום התביעה הזאת, מופיעה דרישה ביישנית ולא ברורה ל"הגדלת התקינה של מפקחים ומהנדסים במנהל הבטיחות". כמה מפקחים? כמה מהנדסים? כמה תקציב דורשת ההסתדרות לטובת העניין? – את אלה ההסתדרות לא מצאה לנכון לפרט.
במקום לאיים בהשבתת כל המשק, יש לפעול מול אתרי הבניין המסוכנים. כל עוד עובדי הבניין אינם מאוגדים, ואינם מקבלים גיבוי ותמיכה כאשר הם מסרבים לעבוד במקום מסוכן או ללא מינימום זכויות, לא יהיה כל שינוי. הקבלנים יודעים היטב שגם אם תהיה שביתה של הרכבות ונמל התעופה, אתרי הבניה ימשיכו לעבוד כרגיל.
כדי להביא לשינוי במצבם של עובדי הבניין ולהציל ממוות או פציעה מאות עובדים שעולים יום יום על הפיגומים ללא הגנה, לא ניתן להסתפק בצעדים תיאטרליים ובהכרזות רמות. ארגון העובדים מען מאמין שכל עובד זכאי למקום עבודה שמגן על חייו, בריאותו, זכויותיו וכבודו, וימשיך לפעול יחד עם רבים אחרים במאמץ שיטתי לחשוף את הכשלים המבניים בענף הבניין, ולשים קץ להזנחה הפושעת של עובדי בניין, ללא תלות בלאומיותם ובאזרחותם.
ארגון העובדים מען פועל בתחום עובדי הבניין ובמאבק נגד תאונות הבניין מזה יותר מעשור. מען יחד עם קו לעובד והטלויזיה החברתית הקימו את קואליציית "נרתמים – בטיחות לעובדי הבניין". בנוסף פועל מען בשיתוף פעולה עם פעילים וארגונים רבים לקידום מודעות והתאגדות של עובדי הבניין.