ארגון העובדים מען פועל בשיטתיות להגן על עובדים פלסטינים באזורי ההתנחלויות ובמזרח ירושלים. עזרו לנו לעזור להם
פורסם בדה מרקר, 10.10.2017
כשמדובר בהתנחלויות, ישראל מתעלמת מהחוק הבינלאומי – אך בכל הנוגע לזכויות עובדים החוק הבינלאומי מחייב
שנים עבד ח'אלד, עובד פלסטיני במישור אדומים, בשכר נמוך מהמינימום וללא תנאים סוציאליים. לאחר שדרש את זכויותיו, הגיע להסכם עם המעסיק, שלפיו יקבל פיצוי בסך 60 אלף שקל ושכרו יוסדר. אבל כשהגיע הצ'ק חשכו עיניו – הסכום שקיבל היה 50 אלף שקל בלבד. מס הכנסה הגדיר את הסכום כהכנסה לשנת 2017 – וניכה 10,000 שקל.
עובד ישראלי שהיה חותם על הסכם זהה לזה שעליו חתם ח'אלד, היה מקבל את הסכום במלואו, שכן מס הכנסה היה משייך את הסכום באופן יחסי לשבע השנים הקודמות ועובד שמשתכר בשכר מינימום זכאי לפטור מלא ממס. חוקי מס ההכנסה בישראל אינם מסדירים את עבודתם של הפלסטינים בהתנחלויות, ויוצרים פער של כ–20% במס בין עובד פלסטיני וישראלי.
כמו ח'אלד, מועסקים בהתנחלויות מחוץ לשטח הריבוני של ישראל עוד כ–30 אלף פלסטינים – שכפופים למערכת מס נפרדת שיוצרת אפליה. עובד פלסטיני שמשתכר 5,000 שקל בחודש משלם יותר מ–300 שקל מס הכנסה. מקבילו הישראלי, שעובד באותו מקום עבודה, מקבל זיכוי מלא ממס עד ל–5,280 שקל ברוטו, בנוסף לזכאות להחזר מס הכנסה שלילי. התוצאה היא ששכרו של העובד הפלסטיני נמוך בכ–500 שקל מהשכר של עמיתו הישראלי.
בפסק דין של בג"ץ מ–2007 קבעו תשעה שופטים פה אחד שאין להפלות בין עובד פלסטיני לעובד ישראלי המועסקים יחד. אלא שגם כיום, לאחר שניתנה הפסיקה, פלסטינים רבים המועסקים בהתנחלויות עובדים בלי תנאי שכר מינימליים וזכויות סוציאליות. על פי רוב, המפעלים הגדולים מצייתים להוראות בג"ץ, והעובדים המועסקים בהם זכו לתוספת משמעותית בשכרם ולשוויון בתנאי עבודתם.
אלא שעובדים פלסטינים שהיו בני מזל לקבל את התוספות האלה, עדיין סובלים מאפליה, שכן שכר הנטו שלהם נמוך מזה של עמיתיהם הישראלים. האפליה האסורה, שהוצאה מהדלת על ידי בג"ץ בתחום זכויות העובדים, חוזרת דרך החלון באמצעות שיעורי המס.
אחרי הסכמי אוסלו נקבע שרשות המס הישראלית תנכה את מס ההכנסה מעובדים פלסטינים בהתנחלויות ותעביר אותו לרשות הפלסטינית. אלא ששיעורי המס מנוכים לפי החוק הירדני. האבסורד כאן הוא שהסכם בין שתי ישויות מדיניות — ישראל ואש"ף — כפוף לחוק של ישות שלישית, ירדן.
הטבות מס הן כלי חשוב לעידוד עובדים בדרגות השכר הנמוכות לצאת לעבודה. שימוש בכלי זה איפשר עלייה בשיעור ההשתתפות בעבודה בישראל בשנים האחרונות. הרפורמה נטו משפחה, לדוגמה, צפויה להגדיל את ההכנסה של משפחה ישראלית ממוצעת באלפי שקלים בשנה. אלא שהטבות אלה הן מחוץ לתחום לעובדים הפלסטינים, שגם אינם זכאים להטבות בגין ילדים נכים.