מול ממשלת הימין של ביבי, לפיד ובנט לא עומדת אופוזיציה של ממש בישראל. בכל הנוגע למאבק החברתי רואה עצמו ארגון העובדים מען כמשתתף חשוב בקואליציה רחבה של תנועות, פעילים וארגונים שיכולים לבנות יחד כוח. ביוני יקיים מען את האסיפה השנתית שלו ויפתח דיון שמטרתו גיבוש אסטרטגיית הפעולה לשנה הקרובה. בניגוד ליו"ר ההסתדרות שממשיך גם היום במדיניות צרת אופקים ושמרנית של הגנה על קבוצה מיוחסת של עובדים בשכר גבוה, מתווה ארגון העובדים מען דרך חדשה שמתייצבת מול הממשלה והימין להגנת העובדים הלא מאוגדים והעניים – יהודים וערבים, ישראלים ופלסטינים – ולתבוע יחד עם הפועלים והצעירים של האזור כולו – מתחריר ועד טקסים – צדק חברתי אחד לכולם.
מאת: אסף אדיב
האסיפה הכללית השנתית של ארגון העובדים מען מתכנסת בפעם ה-14 בסימן התרחבות והסתעפות הארגון בקרב שכבות מגוונות של עובדים יהודים וערבים, ובנוכחות נציגי קבוצות עובדים שהתאגדו בשנה האחרונה, ביניהם מורי מכללות לאמנות, מרצים, עובדי תעשיה, נהגי משאיות, עובדות חקלאות, עובדי בניין.
המשימה עימה אנו מתמודדים גדולה וקשה במיוחד לאור העובדה שהממשלה שהוקמה במרץ 2013, בהשתתפות מפלגות הימין המדיני והכלכלי, פועלת להעברת תקציב אנטי חברתי, ומתכננת מתקפה כוללת על העבודה המאורגנת. במקביל, פועלת אותה ממשלה ימנית להחרפת המתיחות באזור ומעמיקה את השנאה ואת הגזענות.
הקושי העומד בפנינו הוא גדול, שכן לא קיימת אופוזיציה פוליטית-חברתית עקבית בכנסת. למרות זאת היינו עדים בשבועות האחרונים להתעוררות של זעם ציבורי רב נגד הממשלה, בעיקר סביב הדיונים על תקציב הגזרות שהחזיר לרחובות את תנועת המחאה לאחר שנתיים של קיפאון. אנו גם עדים להצטרפות קבוצות עובדים חדשות למען ולארגוני עובדים אחרים. תופעה זו מבטאת מודעות גוברת של רבים בישראל למתקפה האכזרית הצפויה בשנים הקרובות על רמת החיים ועל זכויות העובדים. הפגיעה בשכר, בתנאי העבודה, בביטחון התעסוקתי ובעתידם של העובדים אינה רק בעובדים בלתי מקצועיים וחסרי השכלה. אנו עדים להמשך המערכה למיקור חוץ והפרטה גם בעיריות, במשרדי הממשלה, בבתי ספר, במכללות ובבתי חולים.
ישראל איננה מצרים, ומצבם של העובדים כאן טוב לאין שיעור ממצבם של עמיתנו הפלסטינים החיים מעבר לגדר ההפרדה. אבל המשותף לפועלי מצרים, לפועלי השטחים הפלסטינים ולעובדים בישראל, רב על המפריד ביניהם. יותר ויותר עובדים בישראל נדחקים לאבטלה, או נאלצים לעבוד שעות ארוכות ללא כל ביטחון תעסוקתי. כדי לשנות מציאות זו דרוש איגוד מקצועי לוחם.
לרוע המזל, לא זה מה שמשדר יו"ר ההסתדרות החדשה, עופר עיני. במקום להתייצב באופן נחרץ נגד ממשלת נתניהו-לפיד-בנט, מנסה עיני להגיע להבנות חלקיות עם הממשלה. זאת, במטרה למנוע את הפגיעה במרכזי הכוח שלו. ההסכם שגיבש עיני עם שר האוצר, יאיר לפיד, היה ניסיון להסיט את האש מהמתקפה על הוועדים הגדולים שעיני נסמך עליהם בעוד הציבור הרחב מועסק בשכר מינימום ללא זכויות. עיני גם תומך באג'נדה המלחמתית והגזענית של הממשלה, ובכך פוגע בסיכוי של אזרחי ישראל ושל האזור כולו להתקדם לחיים של רווחה ושלום.
ארגון העובדים מען מתנגד בתקיפות לקו שעופר עיני מוביל בראש ההסתדרות. במקום ראייה צרת אופקים של "גילדה", המגנה על האינטרסים המיוחדים של חבריה ומפנה את גבה למצוקות ולמאבקים של ה"לא מחוברים", מתווה ארגון העובדים מען קו חברתי-פוליטי של אחריות אוניברסלית בסיסמה "צדק אחד לכולם".
מען מהווה, יחד עם פעילים ותנועות נוספות, מרכיב פעיל בתנועת המחאה, והוא מחויב לשותפות עם כל מי שנאבק נגד ממשלת הימין הקיצוני. הוא חותר לערב ולשתף את העובדים והצעירים הערבים במחאה, ומייצג בתוך התנועה החברתית גורם הנלחם לצדק חברתי ושלום, כמהות אחת שאין להפרידה.
מען מחויב לעובדים בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית, ובשנה האחרונה סייע להתאגדויות בקרב קבוצות עובדים שעד היום נשארו מחוץ לתסיסה החברתית שאיפיינה את תל אביב. במפעל המשקאות ג'אנה בנצרת עלית התאגדו 25 עובדים ממוצא רוסי, דרום אמריקאי וערבי להקמת ועד, והצליחו להגיע אל סף של חתימה על הסכם קיבוצי, בליווי צמוד של מען. במקביל, הצליח מען לאגד בשורותיו קבוצה של כ-20 עובדים פלסטינים תושבי יריחו במפעל "לוי מתכת" במישור אדומים. העובדים מנוצלים על ידי המעסיק באופן שמזכיר סדנאות יזע בעולם השלישי. משום כך הקמת הוועד במפעל זה מהווה צעד חשוב לקראת השגת הסכם קיבוצי ראשון באזור שבו קיימות נורמות קיצוניות של ניצול.
לצד אלה, הקמפיין של מען לארגון מורים לאמנות במכללות, מתקדם בצעדים גדולים, כאשר בשנה האחרונה הושג הסכם קיבוצי בביה"ס לתאטרון חזותי בירושלים, התגבשו עקרונות לקראת הסכם בביה"ס מנשר לאמנות בתל אביב, הוקם ועד חדש במרכז המוסיקה בראש העין, ומתחילה התארגנות של עובדי המכללה הטכנולוגית ספיר.
מען מתנגד לניסיון לייצר "מחאה א-פוליטית", שמפנה את גבה למלחמה נגד ההתנחלויות והכיבוש, ומתנערת מחובתם של העובדים לקדם אג'נדה של שלום. אנו בונים תודעה איגוד-מקצועית שמבוססת על סולידריות בין כלל הפועלים. אנו טוענים שהכיבוש והמדיניות הניאו-ליבראלית הם שני צדדים של אותו המטבע, וזה מתבטא בברית המשולשת בין בנט, שר המתנחלים וההפרטה, לפיד נציג הטייקונים ונתניהו נציג הקפיטליזם הניאו-ליבראלי וסרבן השלום. המאבק למען צדק חברתי, שוויון ושלום הוא מאבק אחד.
כאשר עובדים בוחרים להתאגד במען הם עושים זאת כי הם חשים שהגיעו מים על נפש בכל הקשור לשכרם ותנאי העבודה שלהם. איגוד מקצועי ראוי לשמו חייב לדעת להגן על זכויות העובדים ולהשיג להם בטחון תעסוקתי, שכר הוגן ומעמד איתן כקבוצה במקום העבודה. מען הוא ארגון שיודע להוביל קבוצות עובדים שמצטרפות אליו להשגת מטרה זו.
אבל הצטרפות למען כאמור היא יותר מזה. להצטרף למען משמעו להצטרף לאיגוד שיש לו מסר אוניברסלי ברור ובמחויבות חברתית עמוקה. במען אין הבדלי לאום, דת או גזע, ומתקיים בו שוויון מלא לנשים. מען הוקם לפני 17 שנה ביוזמת דעם – מפלגת פועלים, והוא המקום היחיד שבו יכולים עובדים בישראל לבטא את הסולידריות שלהם עם עובדים פלסטינים ועובדים מרחבי העולם והעולם הערבי הנאבקים למען שינוי ודמוקרטיה.
כאשר אנו רואים את הצעירים של כיכר טקסים באיסטנבול המפגינים נגד שלטונו המוסלמי השמרני והפרו-קפיטליסטי של ארדואן בטורקיה, ובעוד ברחבי המזרח התיכון, מתוניס ומצרים ועד סוריה, תימן ובחריין, מיליונים נאבקים ברחובות בתביעה לדמוקרטיה וצדק חברתי אנו מבינים שרוחות השינוי יגיעו גם לכאן. גם אם הדרך לאביב שלנו עדיין ארוכה וסבוכה, אין לנו ספק שבבנייה עיקשת ושיטתית של ארגון עובדים פתוח ודמוקרטי, המחנך את חבריו לסובלנות ולסולידריות חוצה גבולות ודעות קדומות, יש משום תרומה של ממש לשינוי המציאות, לדמוקרטיה, לחופש ולצדק חברתי.
• אסף אדיב הוא מנכ"ל ארגון העובדים מען