מידע על מען – יולי 2018
ארגון העובדים מען מסכם מחצית שנה ראשונה של 2018 בתנופת התאגדויות עובדים, וכן בפעילות ענפה בהגנה על זכויות עובדים ומובטלים, קידום הזדמנויות תעסוקה לנשים ערביות, ופעולה אינטנסיבית במאבק נגד תאונות העבודה בענף הבניין. בתקופה זו יזם וארגן מען שלושה כינוסים ציבוריים מרשימים.
התאגדויות עובדים במען
בצלם: במרץ 2018 הצטרפו כ-40 עובדי עמותת בצלם לזכויות האדם בשטחים הכבושים לארגון העובדים מען וביניהם כ-10 תושבי הרשות הפלסטינית. עבור עובדי בצלם, מען מהווה כתובת טבעית להתאגדות והסדרת תנאי עבודתם ושכרם, דווקא בגלל פעילותו של מען על קו התפר של הסכסוך. בימים אלה מען מנהל מו"מ עם הנהלת העמותה לקראת הסכם קיבוצי וזאת על בסיס העקרון של שוויון בתנאים בין עובדים ישראלים ופלסטינים.
תאטרון הקרון: באפריל 2018 הצטרפו למען כ-40 אמני תאטרון הקרון. מדובר בקבוצה ייחודית של אמני תאטרון ילדים שעד כה הועסקו כספקי שירותים ולא כשכירים. בקרוב צפוי להתחיל מו"מ על הסכם קיבוצי שבין היתר יסדיר את תנאי העסקתם כעובדים ויאפשר להם לקחת חלק בקבלת החלטות שישמרו על אופיו הייחודי של התאטרון.
המוקד לפליטים ומהגרים: ביולי 2018 פנו 20 עובדי המוקד למען בבקשה להצטרף לשורותיו. המוקד הוא ארגון מוביל בתחום ההגנה על מהגרים ופליטים בישראל כולל מבקשי המקלט מאריתריאה וסודן. הנהלת המוקד נענתה לפניית מען, ומו"מ אמור להיפתח בשבועות הקרובים.
נ.א. תעשיות מתכת: ביולי 2018 הצטרפה למען קבוצה קטנה של עובדים פלסטינים תושבי יריחו המועסקים במפעל הנמצא במישור אדומים (שטח סי). מען העביר למעסיק הודעה על היותו ארגון יציג ואנו מחכים לתגובתו.
עמותת יד ביד: מאז ספטמבר 2017 מתנהל מו"מ על הסכם קיבוצי בעמותה שעוסקת בחינוך דו-לשוני ומעסיקה כ-250 עובדים. זהו אתגר מורכב הן בשל מגוון התפקידים וההבדלים ביניהם, והן בשל המרחק הגאוגרפי בין בתי הספר וגני הילדים של העמותה. אנו פועלים בקשר הדוק עם השטח ויש בעמותה עשרות מורים, גננות, סייעות ואנשי צוות שמעורבים במאמץ להגיע להסכם. מטרתנו היא להגיע להסכם עד תחילת שנת הלימודים כפי שסוכם כבר בפברואר עם הנהלת העמותה.
ראש העין – קונסרבטוריון: שלוש שנים לאחר החתימה על הסכם קיבוצי פורץ דרך, החל מו"מ לחדשו. במסגרת המו"מ דרשנו לשלב בהסכם גם את מורי המוסיקה שעובדים בפרויקט השייך לקונסרבטוריון, במסגרתו הם מלמדים מוסיקה בבתי הספר בעיר בתכנית "בית ספר מנגן". זכויות של מורים אלה לא הוסדרו בשעתו בהסכם הראשון. הדרישה הזאת נתקלה בסירוב, ואסיפת מורים מראשית יולי קבעה שאם העירייה לא תענה לתביעתנו נפתח שוב במאבק ציבורי וסכסוך עבודה.
בית הספר לצילום ומוסיקה מוסררה: במאי 2018 נחתם הסכם רביעי במספר עם ההנהלה. ההסכם החדש משלב עובדים עם ותק של 7 שנות עבודה בהסדר קרן השתלמות, משפר את שכר העובדים, וקובע קידום בשכר ותנאי עבודה ל- 4 עובדי הצוות המנהלי שעד כה לא נכללו בהסכם.
פעילות ציבורית וסולידריות חברתית
בג"צ מזרח ירושלים: במרץ 2018 נערך דיון ראשון בעתירה שהגיש המוקד לזכויות הפרט ביחד עם מען נגד התנאים הבלתי אנושיים ששוררים בשער הכניסה למשרד הפנים וללשכת התעסוקה במזרח ירושלים. ראו כתבה על הדיון בבג"ץ שזכה לסיקור נרחב בתקשורת הפלסטינית.
בתגובה לעתירה הודיעה פרקליטות המדינה בסוף יוני 2018 כי לראשונה, דורשי עבודה פלסטינים מירושלים יהיו רשאים להתייצב גם בלשכה של העיר המערבית בה יש תנאי קבלה טובים לאין שיעור. ראו מאמר בנושא.
פרויקט נשים ועבודה: ב-23.7 יקבלו 35 נשים ערביות תעודות הסמכה כמטפלות גריאטריות בבית-הספר לסיעוד בהלל יפה, ובכך יצטרפו ל- 29 נשים שכבר הוסמכו ורובן נקלטו בעבודה. הפרויקט, פרי שיתוף פעולה בין מען ומשרד הבריאות, נותן מענה חלקי על המחסור החמור בכח אדם במרכזים גריאטרים, מאפשר לנשים לשפר את מצבן הכלכלי והחברתי, וחוסך למדינה תשלומי קצבאות, במקום לייבא עובדים זרים ומנוצלים. אין ספק כי הפוטנציאל לשלוב נשים ערביות בתחום הוא רב מאד.
כינוסים ופעילות ציבורית שיזם ארגון העובדים מען
יום האישה הבינ"ל ב-8.3 נערך בתאטרון הערבי עברי ביפו תחת הסיסמא "עוצרות את הגירוש של מבקשי המקלט". ראו קישור לסקירה על האירוע, וכתבה מצולמת של הטלויזיה החברתית.
כנס בטיחות עובדי הבניין נערך ביפיע ב- 14.4. הכנס נערך במסגרת שיתוף פעולה בין ארגון העובדים מען וקו לעובד לשיפור האסון בתחום הבטיחות בעבודה הן בתחום החקיקה והן בתחום המודעות של קהילת עובדי הבניין, בפרויקט הממומן על ידי האיחוד האירופי. ראו סרטון הטלויזיה החברתית שהוקרן באירוע ומאמר הסוקר את הכנס.
כנס האחד במאי נערך בהוסטל אברהם בתל-אביב, תחת הכותרת "עובדים למען זכויות אדם". ראו סקירה על הכנס וכתבה של הטלויזיה החברתית..
תערוכה: תערוכתו של האמן הרב תחומי נועם תורן שהוצגה במשך חודש יוני 2018 בגלריה רו-ארט בדרום תל אביב, התמקדה בשותפות עובדים יהודית ערבית בתקופת המנדט הבריטי. התערוכה, שמען היה אחד ממקורות ההשראה שלה, ארחה דיון של סטודנטים לתואר שני במדרשה לאמנות בבית ברל עם מנכ"ל מען אסף אדיב. ראו כתבה של הטלויזיה החברתית על המפגש המיוחד הזה ברקע של התערוכה וכן מאמר על התערוכה והמשמעות שלה.
תרמו למען ותזכו לפטור ממס
סעיף 46א: בראשית שנת 2018 הוכר מען כארגון חברתי הזכאי לקבל תרומות פטורות ממס עפ"י סעיף 46א. בעלי עסקים או חברות המעוניינים לתרום למען יוכלו לכלול את התרומה כהוצאה מוכרת פטורה ממס ראו כתבה בנושא. אנא תרמו והפיצו לתורמים פוטנציאלים. לתרומה מקוונת לחצו כאן.