מען בשטח – דו"ח פעילות מען ינואר 2019

את שנת 2018 מסיים ארגון העובדים מען כשהוא מציין חתימת הסכם קיבוצי ראשון בעמותת יד ביד לחינוך דו לשוני, מעורב בשורה של מאבקי עובדים על הזכות להתאגד ולעבוד בכבוד - זה כולל מורי מוסיקה במודיעין ובראש העין, עובדי תעשיה פלסטינים במישור אדומים ואחרים. במקביל מנהל מען מו"מ על הסכמים בכמה מקומות עבודה חדשים, סיים פרוייקט חשוב נגד תאונות העבודה בענף הבניין, ומקדם פעילות יחודית לקידום שילובן של נשים ערביות בשוק העבודה. בסוף 2018 ערך מען את תערוכת "לחם ושושנים" השנתית.

את שנת 2018 מסיים ארגון העובדים מען כשהוא מציין חתימת הסכם קיבוצי ראשון בעמותת יד ביד לחינוך דו לשוני, מעורב בשורה של מאבקי עובדים על הזכות להתאגד ולעבוד בכבוד – זה כולל מורי מוסיקה במודיעין ובראש העין, עובדי תעשיה פלסטינים במישור אדומים ואחרים. במקביל מנהל מען מו"מ על הסכמים בכמה מקומות עבודה חדשים, סיים פרוייקט חשוב נגד תאונות העבודה בענף הבניין, ומקדם פעילות יחודית לקידום שילובן של נשים ערביות בשוק העבודה. בסוף 2018 ערך מען את תערוכת "לחם ושושנים" השנתית.

הסכם קיבוצי ראשון בעמותת יד ביד

ביום ה', 30.8.2018, נחתם בעמותת החינוך הדו לשוני יד ביד, הסכם קיבוצי ראשון המסדיר לשנתיים הבאות את תנאי ההעסקה של העובדים. עיקרו של ההסכם הוא העקרון של השוואת תנאים בין מורים גננות וסייעות במערכת החינוך הכללית ובין אלו המועסקים על ידי העמותה. בנוסף קבע ההסכם דירוג שכר שקוף לעובדים בתפקידים שאינם מוגדרים בהסכמים אחרים דבר שהביא לעליית שכר משמעותית לסייעות בגנים בגיל הרך. עובדי העמותה, המחויבים לעקרונות של שוויון, שלום ודמוקרטיה, בחרו בארגון העובדים מען לייצג אותם, בהיותו ארגון השותף לעקרונות אלה ולדרכה של העמותה. למידע נוסף על ההסכם ראו כאן

מנכ"ל מען, אסף אדיב, חותם על ההסכם הקיבוצי עם עמותת יד ביד. לצידו בתמונה המורה עיינה ארדל חברת ועד העובדים, מנהלת בתי הספר של העמותה איילת רוט ומנכ"ל יד ביד דני אליעזר

מאבק של עובדים פלסטינים במישור אדומים

באמצע דצמבר פתחו העובדים הפלסטינים במפעל נ.א. תעשיות מתכת בשביתה אזהרה של שלושה ימים. המפעל שממוקם באזור התעשיה מישור אדומים – אחד מאזורי התעשיה בהתנחלויות הגדה המערבית – מעסיק 15 עובדים בייצור גדרות ומעקות לשוק הישראלי. למרות שמדובר במפעל רווחי העובדים הפלסטינים שלו לא מקבלים תשלום על שעות נוספות, לאף אחד מהם אין תכנית פנסיה ואחדים מהם מקבלים שכר הנמוך משכר המינימום. ביולי 2018 החליטו העובדים להצטרף לארגון העובדים מען וזה פנה בשמם למעסיק. לאחר שכל ניסיונות הארגון להגיע להסכמות עם המעסיק נתקלו בקיר החליטו העובדים ומען על שביתת אזהרה ראשונית. השביתה כללה את כל 12 העובדים שהצטרפו לארגון. המאבק נמצא בעיצומו עם חזרת העובדים למפעל בתום השביתה. למידע נוסף ראו כאן.

 

קבוצת עובדים במפעל נ.א. תעשיות מתכת בע"מ יחד עם פעילי מען במפגש סולידריות ליד יריחו ביום השביתה

המאבק בחברת נ.א. תעשיות מתכת הוא המשך ישיר של המאבק של עובדי מוסך צרפתי במישור אדומים שהשיגו בשנת 2017 הסכם קיבוצי פורץ דרך לעובדים פלסטינים באזור ההתנחלויות.

מורי המוסיקה במודיעין וראש העין תובעים הסדרת תנאי העבודה והשכר

בסוף נובמבר ארגן מען יחד עם מורי המוסיקה במודיעין קונצרט מחאה מול העיריה וזאת בתביעה להכיר בזכותם לשכר ותנאי עבודה הוגנים. המחאה של מורי המוסיקה החלה עוד בחודשי הקיץ, וזאת בשל העובדה שהמורים במודיעין כמו עמיתיהם במקומות רבים בארץ מועסקים ללא קידום בשכר, ללא שכר בחודשי הקיץ וללא כל תגמול על ניצוח והובלת הרכבים מוסיקליים. בנוסף לשכר העלוב והעדר בטחון תעסוקתי מבטא מצב זה את הזלזול הרשויות במורי המוסיקה ובעבודה החינוכית שלהם. המאבק של מורי המוסיקה במודיעין החל לאחר שמצד אחד הוכר מרכז המוסיקה שלהם כקונסרבטוריון ומאידך יזמה עמותת סחלבים העירונית המעסיקה אותם חוזי העסקה חדשים שפגעו בתנאי העבודה שלהם שהיו פוגעניים עוד קודם. המאבק של מורי המוסיקה במודיעין זוכה לתמיכה פעילה של הורי התלמידים. התקשורת המקומית נתנה ביטוי למאבק. העיריה מצידה מסרבת להכיר בזכות המורים להתאגד ובמהלך הדיונים עם המורים רמזו נציגיה שהיא שוקלת לוותר על המעמד של הקונסרבטוריון והתקציבים הממשלתיים שיגיעו איתו. המאבק רחוק מסיומו. במהלך המאבק פרסם מען סרטון שבו בטאו המורים את מחאתם על המצב ראו כאן

מורים והורים במודיעין הצטרפו לקונצרט מחאה מול עירית מודיעין בתביעה להכיר בזכות של המורים להתאגד במען

גם מורי המוסיקה בראש העין שבים לחזית המאבק. אחרי שחתמנו עוד בשנת 2015 על הסכם ראשון שהסדיר את תנאי העבודה והשכר של מורי מוסיקה, תובעת עתה קבוצת מורים גדולה שמועסקת בפרוייקט "בית ספר מנגן" לצרפה להסכם של מורי הקונסרבטוריון. מורים אלו שרבים מהם מלמדים גם בשעורים פרטניים בקונסרבטוריון, וגם בפרוייקט שמתקיים בתוך בתי הספר, סובלים עד היום, ולמרות החתימה על ההסכם בקונסרבטוריון מכך, שהמרכיב של עבודתם בבתי הספר אינו מוסדר. כך קורה שאותה מורה שמלמדת בקונסרבטוריון הרכב של 10 תלמידים מקבלת על פי ההסכם תוספת שכר של 50% על שעת הוראה כזו – זאת בשעה שבבית הספר התגמול הוא לפי שעה רגילה ואין כל התייחסות למאמץ הנדרש מהמורים בשעורים מול כיתות גדולות. מען בסיוע של ועד המורים במקום מנהל מזה זמן מו"מ על נושא זה עם הנהלת תאגיד "מקום בלב" ועירית ראש העין. ככל שהסדרת נושא מרכזי זה לא תתאפשר בהסכמה לא יהיה מנוס ממאבק ציבורי וארגוני במקום במטרה לחייב את התאגיד ואת העיריה להכיר במעמדם של מורים בכל המסגרות להסכם קיבוצי.

מען מקדם פרוייקט להעסקת נשים ערביות בבתי אבות

בשנה האחרונה מקדם ארגון העובדים מען פרוייקט חשוב לשילוב נשים ערביות בעבודה בבתי אבות. הפרוייקט שבו נוצר שיתוף פעולה עם משרד הבריאות מכוון לקבוצה גדולה של נשים ערביות חסרות השכלה וחסרות מיומנויות להשתלבות בשוק העבודה מגיל 35 ומעלה. משרד מען בבאקה אלגרביה הצליח לגייס כ-100 נשים שהשתלבו בקורס הכשרה שנערך בבית החולים הלל יפה.

הצלחה זו בקידום תעסוקה בשכבת הנשים חסרות ההשכלה היא בעלת משמעות דווקא על רקע הקפיצה המשמעותית שחלה בהשתלבות נשים ערביות בישראל בשוק העבודה. בתוך עשור עלה שעור הנשים המועסקות מכ-20% לכמעט 40% כיום. עם זאת הפער בין שעורי התעסוקה בחברה הערבית והיהודית עדיין גדולים מאד (שעור הנשים בגיל העבודה בישראל שמשולבות בשוק העבודה הוא כ-60%). הפער הזה נעוץ בשכבה גדולה של נשים ערביות חסרות השכלה ומיומנות בסיסית להשתלבות בשוק העבודה. רבאב כבהא, היא אחת הנשים שהשתתפה בקורס והחלה בעקבותיו לעבוד בתחום הסיעוד. רבאב סיפרה בראיון על המהפך בחייה בעקבות הנסיון הזה.

קורסים להעשרה והעצמת נשים פלסטיניות במזרח ירושלים

משרד מען במזרח ירושלים פועל באופן שיטתי לקידום ועידוד נשים פלסטיניות חסרות השכלה להשתלב במעגל התעסוקה. במסגרת זו הורחבה התכנית של לימוד השפה העברית לנשים עובדות ומובטלות וזאת בסיוע של עמותת ליסאן – מלמדות עברית. באוקטובר 2018 החלו שני קורסים למתחילות ולמתקדמות בהם משתתפות 60 נשים פלסטיניות וזאת במטרה לסייע להן להתמצא ולהרגיש בטוחות יותר בעת יציאה לשוק העבודה.

בצד הקורסים האלו פועל מען במזרח ירושלים לסייע לעובדים ומובטלים – עם דגש על נשים – במיצוי זכויותיהם מול שרות התעסוקה והביטוח הלאומי. הפרוייקט של הגנה על מובטלים שנפגעו כתוצאה משרירות לב של הרשויות מתבצע זו השנה השניה בשיתוף בין מען ובין סטודנטים של הקליניקה לסיוע לאוכלוסיות במצוקה של הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית.

מען שותף מוביל במאבק נגד תאונות העבודה בענף הבניין

ארגון מען קיים בחודשים האחרונים מפגשי הדרכה עם עובדי בניין בכמה מוקדים ובכלל זה באתרי בנייה וישובים ערבים. במפגשים אלו בהם משתתף גם מדריך בטיחות מקצועי והן פעילים של מען מקדם מען שיח ישיר ובגובה העיניים עם עובדים במקום שאף גורם לא מדבר איתם. היחודיות של מען מתבטאת בכך שהוא הגורם המרכזי ואולי אף היחידי שפועל בקרב ציבור גדול מאד של עובדים ערבים אזרחי ישראל ופלסטינים תושבי הגדה המערבית המהווים את הרוב המכריע של עובדי הבניין המועסקים בתפקידים המסוכנים. יש לשים לב שלמרות הקמפיין התקשורתי העוצמתי נגד תאונות העבודה נותרים עובדים אלו – הקורבות העיקריים של הרשלנות וההזנחה בענף הבניין – כגורם פסיבי ואינם שותפים במאבק. דווקא הקשר הקרוב של מען עם העובדים הוא זה שעל בסיסו מתח הארגון ביקורת נוקבת על שביתת ההסתדרות (מאמר שפורסם בדה מרקר) ועל ההסכם שנחתם בין ההסתדרות והקבלנים שהתיר הטלת קנסות על עובדים. (מאמר שפורסם בגלובס דעות)

אחד המפגשים המיוחדים ויוצאי הדופן שקיימנו היה עם קבוצת נשים בכפר יפיע. המפגש בו השתתפו כ-25 נשים התקיים במתנ"ס בכפר ב-21.11 והעלה נושאים שנוגעים לבעיות אופייניות לעובדי הבניין שהם בני הזוג והבנים של הנשים המשתתפות. כמו כן קיימו מנכל מען אסף אדיב ומהנדס הבטיחות מוחמד ג'יוסי דיון על הסכנות של תאונות בבית, בבתי הספר וברחוב.

תערוכת לחם ושושנים – מאות אמנים יהודים וערבים תורמים לבנייה של מען

בימים האחרונים של שנת 2018 נערכה זו השנה ה-13 תערוכת "לחם ושושנים" שאותה יוזם ארגון העובדים מען יחד עם עמותת סינדיאנת הגליל. בתערוכה משתתפים כ-400 ציירים פסלים וצלמים שתורמים 75% מהעלות של עבודותיהם לפרוייקט נשים ועבודה של מען. הרוב המכריע של עבודת ההכנה והקמה של התערוכה מבוסס על עבודתם של עשרות רבות של מתנדבים. התערוכה מציגה עבודות במחיר שווה לכל נפש ואחת ממטרותיה היא לשתף את העובדים הרבים שפעילים בארגון מען ולקרבם לעולם האמנות. התערוכה זכתה לכיסוי תקשורתי נרחב.

 

 

 

 

 

עוד

עובדים ועובדות פלסטינים

במקום מעצרים ראוותניים צריך להחזיר עובדים פלסטינים לאתרי הבנייה

הסכם הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה שנכנס לתוקף ביום ד' 27.11, מסמן את סופה של המלחמה. אם אכן הוא יחזיק מעמד תתחיל תקופה של שיקום שמשמעותה גידול דרמטי בצורך בעובדים לענף הבניין. בינתיים, עשרות אלפי עובדים פלסטינים מחכים לרגע בו תחליט הממשלה להתיר את חזרתם לאתרי הבניין בישראל. אלפי קבלני בניין משוועים גם הם לכוח אדם מיומן ומדווחים שהעובדים הזרים שהגיעו אליהם מעטים מדי ולא מקצועיים ברמה מספקת.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

העובדת לא ויתרה. התמודדה עם מנהל מטריד ונשארה בעבודה!

האם הרגשתם פעם שמנהל שלכם במקום העבודה מתייחס אליכם כאל אשפה שיש לפנות מהדרך? אינתיסאר חוותה את המצב הזה. המנהל הישיר שלה הטריד אותה. לאחר מכן הוא פעל לסלק אותה מהדרך ולגרום לה לעזוב. אלא שהיא לא הסכימה ל”התפנות” כל כך בקלות. בעזרת הפעילות הנחושה של משרד מען בירושלים היא אזרה אומץ והצליחה לשמור על מקום העבודה. לקח חשוב לכל עובד ובעיקר לנשים עובדות.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

בית-הדין לעבודה חייב את חברת מיה תעשיות מזון בע"מ בפיצוי על הטרדה מינית של עובדת פלסטינית שהועסקה במפעל במישור אדומים

ביום 6.10.2024 פורסם פסק-דינו של בית הדין האזורי לעבודה בירושלים (כב' השופטת רחל בר"ג-הירשברג) בתביעה של עובדת לשעבר של מפעל "מיה תעשיות מזון בע"מ" במישור אדומים.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

חבלה בעשרות מכוניות של עובדים פלסטינים בכניסה לאזור התעשייה מישור אדומים

עשרות מכוניות של פלסטינים המועסקים באזור התעשייה מישור אדומים ספגו אתמול 8.10 חבלות קשות: העובדים, הנוהגים להחנות את רכביהם בצידי הכביש בסמוך למחסום הכניסה לאזור התעשייה, מצאו את רכביהם בסיום יום העבודה עם זכוכיות מנופצות, גלגלים מנוקבים וגגות הרוסים.

המשך
פרסומים

תובענה ייצוגית נגד שירותי בריאות כללית: מעסיקה עובדים ועובדות בהעסקה עקיפה בניגוד לחוק

ביום 15.9.2024 הוגשה תובענה ייצוגית נגד שירותי בריאות כללית בטענה שהיא מעסיקה עובדות ועובדים בתפקיד נוטלי דמים באמצעות מכרז לאספקת שירותים ובניגוד לחוק. על פי כתב התביעה מדובר בהתקשרות פיקטיבית ש"אומצה על ידי כללית על מנת לחמוק מהעסקתן הישירה של התובעות…", שעה שעל פי דין הן זכאיות להיות עובדות מן המניין של כללית, ולזכות להטבות מהן נהנים עובדי כללית.

המשך
Uncategorized

"לחם ושושנים" – גלריה חדשה בתל אביב שהיא מרחב לאמנות ופעילות חברתית

שוחרי אמנות ופעילים חברתיים ופוליטיים גדשו ביום חמישי 5.9 את אירוע הפתיחה של הגלריה החדשה של "לחם ושושנים" בקריית המלאכה בדרום תל-אביב. יחד עם אירוע ההשקה של הגלריה הוצגה על קירותיה התערוכה הראשונה שהיא מארחת – תערוכת הצילומים המרתקת של האמנית ענת וסרמן "רואה יורה" שאותה אצרה קרן זלץ.

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות