לקראת האסיפה הכללית של ארגון העובדים מען בשבת 16.6.12
אחרי ההפגנות של תנועת המחאה בקיץ שעבר וגם לפניהן, המשרדים של ארגון העובדים מען פתוחים 365 ימים בשנה למפגשים עם עובדים בכל הארץ, אותם עובדים המתמודדים עם המציאות הקשה והמתסכלת, המציאות שנקראת בעגה של ביבי וחבריו "שוק העבודה הגמיש והדינמי של ישראל": עובדות חקלאות קשות יום בכפרים הערבים; מורים במכללות לאמנות המועסקים כקבלנים ללא זכויות סוציאליות; נהגי משאיות ערבים ויהודים, בעיקר בני עדות המזרח או יוצאי חבר העמים; עובדי חפירות ברשות העתיקות תושבי מזרח ירושלים; בני העדה האתיופית מעיירות הדרום; עובדי מפעל בנצרת עלית, יהודים וערבים; ורבים אחרים. המשותף לכולם הוא תחושת המחנק והניצול, התחושה שהכלכלה והמנגנון פועלים נגדם, ודורסים אותם, את משפחתם ואת עתידם.
המשותף לכל העובדים האלו גדול מהמפריד ביניהם. בשבת הקרובה הם ייפגשו בכינוס השנתי ה-13 של ארגון העובדים מען. האסיפה הכללית של הארגון, שמתכנסת מדי שנה, מסכמת את פעילות הארגון בשנה החולפת, ומתווה קווים לפעולה בעתיד. בכינוס שייערך בבית הספר מנשר לאמנות בתל אביב, ישתתפו נציגים של קבוצות העובדים המאוגדות במען ובכלל זה כ-70 נציגים של עשרות מקומות עבודה וקבוצות עובדים שהצטרפו למען בשנים האחרונות.
אחד הנושאים המרכזיים שיעמוד על סדר היום הוא המחויבות של מען לקדם שינוי חברתי, ומעורבות חבריו העמוקה בתנועת המחאה בשנה האחרונה. אנו פועלים מתוך הבנת החשיבות של תנועה זו, וחותרים לחפש שותפים ובני ברית למאבק לשינוי חברתי ולשינוי סדר העדיפויות הכלכלי. ארגון העובדים מען על פעיליו הערבים והיהודים הבולטים, מהווה דוגמא לשותפות אפשרית ואמיתית בין שני העמים. זו בהחלט שותפות שאנו רוצים להעלות על נס באסיפה הכללית השנה, ולהדגיש את נחישותנו להמשיך ולפתח אותה על בסיס של התנגדות לממשלה הנאו-ליברלית-ימנית של נתניהו, מופז וברק – האויב של העובדים היהודים והערבים כאחד.
מען מוביל מזה כשלוש שנים קמפיין ייחודי של איגוד נהגי משאיות בישראל. מתוך כ-15 אלף נהגי משאיות כבדות בישראל, רק קומץ מאות בודדים מאוגד בוועדים המסונפים להסתדרות. היתר – כ-95% מכלל הנהגים – חסר כל הגנה ועובד ללא הסכם מפעלי. על הנהגים כולם – אלה המאוגדים שמצבם טוב יחסית, וגם על האחרים – רובץ הצל הכבד של הסכם קיבוצי פוגעני. מדובר בהסכם עליו חתמה ההסתדרות לפני 20 שנים, אשר במסגרתו הסכימה ההסתדרות להתיר לחברות ההובלה להעסיק נהגים ללא רישום שעות עבודה וללא תגמול בגין שעות נוספות. מען הפך בשנים האחרונות לכתובת למאות רבות של נהגים. טיפלנו בתביעות שכר וזכויות של רבים, ואנו פועלים בנחישות ובעקביות לקראת הקמת ועדי עובדים בחברות ההובלה, ולשינוי ההסכם הקיבוצי הענפי כך שיופסק הניצול הקיצוני של הנהגים.
אלפי מורים במכללות פרטיות לאמנות שקמו בישראל בעשרים השנים האחרונות מהווים צבא של אקדמאים ויוצרים שעושה את התרבות שכולנו צורכים. מדובר בעיקר ביוצרים בתחומי אמנות שונים, המתפרנסים מהוראת האמנות במספר בתי ספר במקביל, ללא כל בטחון תעסוקתי או הכרה בתרומתם לחברה. בבית הספר לצילום מוסררה, בית הספר לתיאטרון חזותי ובבית הספר מנשר לאמנות, המורים התאגדו במען, הקימו ועדים, ואנו צועדים יחד איתם לקראת הסכמים קיבוציים שיעגנו את זכויותיהם.
יזמה נוספת של התאגדות שחשוב לציינה בגלל היחודיות שלה היא של עובדים במפעל ג'אנה לייצור מזון בנצרת עלית. מדובר במפעל המעסיק כ-20 עובדים, ומשלם להם שכר שלא משתנה, ללא כל אופק קידום. לאחרונה החלו העובדים לחשוד שכספי הפנסיה שלהם אינם מופרשים כדין. היוזמה שלהם להתאגד ייחודית, שכן מדובר ביוזמה משותפת של עובדים יהודים וערבים. ראוי לציין גם כי עובדי המפעל מגיעים מהפריפריה, ולכן מתמודדים עם העדר הזדמנויות עבודה חליפיות, ולמרות זאת נחושים בדעתם להקים ועד ולהסדיר את תנאי עבודתם. מען בפריסתו הגיאוגרפית הרחבה ובפתיחותו לציבור עובדים ערבי ויהודי כאחד, מנהיג יוזמה זו ומוביל אותה לקראת הקמת ועד והסכם קיבוצי.
מען מנהל מזה 7 שנים מערכה ציבורית נרחבת שמטרתה לתת סיכוי לעובדות החקלאות הערביות. מדובר בעשרות אלפי נשים בכפרים הערבים שאין להם כל הזדמנות תעסוקה באזור מגוריהן, ולמרות זאת ממשיכה הממשלה – כל הממשלות בעשרים השנים האחרונות – להתיר ייבוא מתאילנד של כוח עבודה זול לחקלאות. כך נחסמת דרכן של נשים אלו לשוק העבודה. למרות הקושי מצליחים פעילי מען לפרוץ את החומה, ובשנים האחרונות הצליחו להביא להשמת 2,000 נשים ערביות במשקים חקלאיים. פורום הנשים של מען פעיל בקרב נשים ערביות גם מעבר לנושא התעסוקה. הנשים הערביות שיוצאות לעבודה מעורבות במשך השנה בפרויקטים שונים של העצמה נשית, פעילות חברתית ויוזמות נגד האלימות בחברה ולמען קידום התרבות המתקדמת.
הקמפיין הגזעני הבוטה שמנהלת כיום ממשלת ישראל לגירוש הפליטים האפריקאים ממחיש את האבסורד. מחד מאפשרות ממשלות ישראל ייבוא מאורגן של עשרות אלפי עובדים מתאילנד, מהפיליפינים ומסין, ומאידך מגרשת פליטים שיש סכנה לחייהם בארצותיהם. מדיניות הדלת המסתובבת משרתת חברות כוח אדם שגורפות אלפי דולרים על כל עובד שמגיע בהסדר. הגזענות משתלבת כאן עם אינטרס כלכלי.
משרד ארגון העובדים מען במזרח ירושלים ממלא תפקיד חיוני בהגנה על זכויות עובדים ומובטלים פלסטינים. המשרד שימש גם כבסיס לוגיסטי לארגון וגיוס עובדי מחצבת סלעית במישור אדומים בשנה האחרונה. הנוכחות של פעילי מען במזרח ירושלים הכבושה, המהווה חלק בלתי נפרד מהמרקם החברתי והאנושי של הגדה המערבית, משקפת את המחויבות העקרונית שלנו לזכויות שוות לעם הפלסטיני. בעבודה יום יומית של הסברה ותביעת זכויות שנגזלות בשרירות לב הן על ידי מעסיקים והן על ידי מוסדות כמו שירות התעסוקה והביטוח הלאומי, אנו יוצרים תשתית של אמון והעצמה של מעמד הפועלים הפלסטיני באזור מזרח ירושלים ואזורי התעשייה של ההתנחלויות – אזורים בהם אסורה פעילות האיגודים המקצועיים הפלסטינים, בעוד ההסתדרות מפנה לעובדים אלו את גבה מסיבות פוליטיות.
פעילים ומתנדבים של מען יזמו בשנים האחרונות פרויקט חינוכי רב ערך – "נוער למען שינוי חברתי". הפרויקט מתקיים בהצלחה כבר שנתיים בשותפות עם בתי ספר יהודיים וערביים בגליל ובמרכז, וכולל מפגשים סדירים של מדריכי מען בכיתות, תוך העלאת הצורך להתמודד עם העיוותים בתוך החברה שבתוכה חי הנוער. ההתמודדות של בני הנוער – כל צד עם הניגודים והליקויים בחברה שלו – יוצרת בסיס מעניין ואמיתי למפגשים בין צעירים יהודים וערבים, מפגשים המניבים קרבה ושותפות נדירים בתוך מציאות של שנאה ואי אמון.
הפעולה השיטתית והעקבית של מען לשינוי חברתי אינה יודעת גבולות לאומיים. כאשר אנו נתקלים בטענה הידועה והחבוטה של "עניי עירך קודמים", אנו עונים כי עניי עירנו הם כל מי שכאן – יהודים, ערבים, מהגרים, פלסטינים, ישראלים. מען אינו ארגון של ערבים, מען אינו ארגון של יהודים. מען הוא ארגון של עובדים שאינם מכירים בהבדלים הלאומיים והדתיים. אקדמאיים, אמנים, עובדי כפיים חסרי השכלה פורמאלית, גברים ונשים, מבוגרים וצעירים – זהו המרקם שבונה את הארגון הייחודי שנקרא מען. אנו פותחים את שערי מען בפני כל עובד או עובדת שמבקשים לבנות ארגון של סולידריות חוצה גבולות; שרוצים לפעול יחד איתנו לשינוי המציאות בישראל ובעולם; שמסרבים כמונו לקבל את המצב הקיים כעובדה מוגמרת; שמאמינים כמו הצעירים בכיכר תחריר או ברחובות אתונה כי שינוי המציאות נתון בידינו.
עוד לפני שתהיה בישראל כיכר תחריר שלנו, מהווה ארגון העובדים מען את המקום שבו יכולים אנשים עם חזון ורצון להיפגש ולפעול יחד לשינוי. אתם מוזמנים להצטרף לצעדה הזו.