דף מידע זה מכוון לכל חברי ארגון העובדים מען, המאוגדים בעשרות מקומות עבודה, ולפעילים והמתנדבים המסייעים בבנית ארגון העובדים מען.
הדף יסכם מדי חודש את היוזמות והמאבקים שמען מעורב בהם, ויתן קישורים להודעות לעיתונות והתייחסויות בתקשורת. הוא יופץ במייל וברשתות החברתיות.
המטרה של פרסום דף המידע היא כפולה. מחד, לעדכן את הפעילים שלנו בהיקף הרחב של פעילות מען, ולמנוע נתק בין מאבקים וסקטורים שונים של פעילות מען. למשל, המאבק שאנו מנהלים ביחד עם עובדים פלסטינים במוסך צרפתי, לא הגיע באופן שיטתי לידיעת כלל חברי מען. מאידך, לעודד פעילים בועדים השונים ותומכי מען ליזום התאגדויות חדשות, וכך להרחיב את השפעת הארגון ולצרף אליו כוחות חדשים.
חשוב לנו מאד שמי מכם שעדיין לא ביקר בדף הפייסבוק של מען יעשה זאת וישתף משם את הדף ואת חדשות מען השוטפות. כל "לייק" למען הוא תוספת כוח ועוד צינור להרחבת שורותינו והעצמת כוחנו.
נשמח לשמוע מכם תגובות והצעות לשיפור.
בברכה
אסף אדיב -מנכ"ל ארגון העובדים מען
החל מסוף חודש יולי 2014 אנו מנהלים מאבק במספר מישורים מול מוסך צרפתי, במהלכו יזמנו שביתה של 4 ימים, פניה לבית הדין לעבודה בירושלים וכן עתירה לבג"ץ. זאת לאחר שבעקבות תלונת שווא נגד יו"ר ועד העובדים, חאתם אבו זיאדה, נשלל היתר הכניסה שלו ולמעשה הוא הורחק ממקום העבודה. חשוב לציין, שמאז שעובדי צרפתי הצטרפו למען שכרם שופר, המעסיק החל לשלם בזמן ולהוציא תלושי שכר חוקיים, ביטח את העובדים בביטוח לאומי וביטוח פנסיוני וכן החל לשלם ימי הבראה. אולם למרות הישגים אלו, לא נחתם הסכם קיבוצי, וכיום חותרים מנהלי צרפתי לסלק את מען מהמקום כדי שיוכלו להחזיר את המציאות ששררה שם 20 שנה לקדמותה.
זהו מאבק ציבורי וארגוני רחב, המלווה במערכה משפטית בשני מישורים: האחד, החזרת ההיתר ליו"ר הועד חאתם אבו זיאדה, שבגינו הגשנו בג"צ נגד המנהל האזרחי והמשטרה, ואנו מצפים להתפתחויות בחודש הקרוב (ראו קישור כאן). השני, פניה לבית הדין לעבודה בבקשה חייב את המעסיק לחזור לשולחן המו"מ, ובנושא זה אנו מצפים להחלטה של שופטת בית הדין האזורי לעבודה בירושלים. במקביל מען מנהל מערכה ציבורית מקומית ובינלאומית, שבמסגרתה נשלחו 8,200 מיילים לכתובות המייל של שרת המשפטים, מנהל המוסך, והממונה על יחסי עבודה. הקמפיין כלל גם קריאה דחופה למשלוח תרומות לקרן שתממן את המערכה המשפטית והציבורית. מהכספים שגויסו עד כה (למעשה מ – 10 אלפים דולר) תרמנו 5,000 ₪ לחאתם אבו זיאדה כדי לסייע לו להתמודד עם שלילת פרנסתו בשל שלילת היתר הכניסה שלו למישור אדומים. אנו גם מפיקים סרט דוקומנטרי קצר על המאבק הזה, עם הצלמים נדב הראל והילאל עלוש. בתכנון, ערב סולידריות עם עובדי צרפתי בבר קיימא בסוף אוקטובר.
מאז מאי 2014 אנו מנהלים מערכה משפטית קשה בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב מול מנהל מנשר עודד ידעיה, בתביעה להשיג הכרה חד משמעית במען כארגון עובדים יציג בבית הספר. מטרת הפניה לבית הדין לעבודה היא לחייב את עודד ידעיה ומנשר להפסיק את הפגיעה במורים ואת האיומים עליהם, ולהכיר במען כארגון היציג של המורים. דיון אחרון בתיק צפוי בסוף אוקטובר. עם תחילת שנת הלימודים ב-26.10 בכוונתנו לחדש את פעילות מען בבית הספר ולהחתים מורים נוספים להצטרף למען.
אנו נמצאים כיום בישורת האחרונה של מו"מ ארוך עם עירית ראש העין על הסכם קיבוצי במרכז המוסיקה בעיר. מדובר בכ-30 מורים למוסיקה שמועסקים מזה שנים ללא בטחון תעסוקתי, למרות שיש שם יחסי עובד מעביד וגם הפרשות לפנסיה כחוק. במו"מ משתתפים חברי הועד ונציגי מען מול עירית ראש העין, למרות שהמעסיק בפועל הוא עמותה ששייכת לעיריה. העיריה אמנם הציעה בעקרון הסכם שבו יעלה שכר המורים בממוצע ב- 15%, אלא שבפועל כאשר שלחו את טבלת השכר שבנו הסתבר שהשכר כלל לא עולה. למרות שהיתה נטיה של המורים לקבל הסכם במתכונת העקרונית שהוצעה הרי היחס של העיריה והצעת השכר ששלחו פגעה קשות באמינותה ויתכן שלא יהיה מנוס מלהכריז שוב על סכסוך עבודה ושביתה כדי לחייב את העיריה לכבד זכויות המורים.
ב-20.9 ארגן מען כינוס רב משתתפים של עובדי בניין במתנ"ס המקומי בכפר קרע שכותרתו היתה "נלחמים בתאונות העבודה בענף הבניין". הכינוס נערך במסגרת פרויקט משותף עם קרן מנוף (של הביטוח הלאומי) והשתתפו בו נציגי משרד הכלכלה, המוסד לבטיחות וגהות, משפחות שאיבדו את יקיריהן בתאונות וממונה בטיחות שלווה את הפרוייקט של מען. הכינוס העמיד את השאלה הכאובה של תאונות עבודה בענף הבניין על סדר היום של החברה הערבית. ביטוי לכך היה הכיסוי הרחב שניתן לכינוס בעיתונות הערבית. גולת הכותרת של הכינוס היתה הצגת יחיד בשם "נעליים אדומות", שגיבורה הוא צעיר ערבי מוכשר אך סובל מליקויי למידה, שנפלט מבית הספר ונשלח על ידי המשפחה לעבוד בבניין עם דודו, שם הוא נפצע והופך לנכה. ההצגה נכתבה ובוימה על ידי גיא אלחנן, והוצגה על ידי מוראד חסן. בכוונתנו למנף את ההצגה, שזכתה לאהדת הקהל, כדי לקדם את המודעות ואת ההתאגדות של עובדים בענף הבניין, שהפך לזירה פרוצה המתאפיינת בליקויי בטיחות חמורים וניצול עובדים.
בסוף יולי הגיע ארגון העובדים מען להסכמה עם עירית תל אביב על קליטת עובדי מתחם ביאליק במוסדות חינוך (חברת בת של עירית תל אביב) כעובדים בשכר עם תנאים סוציאליים. מאבקם של עובדי מתחם ביאליק החל כשנה קודם, לאחר שנים בהם הועסקו כמגישי שרותים (פרילנס). הפניה הרחבה לציבור ולחברי מועצת העיר, והמעורבות הפעילה של צוות העובדים הדינמי של בית ביאליק הביאו בסופו של דבר להסכם. מאחר ומען איננו ארגון יציג בעירייה, ההסכם אינו הסכם קיבוצי, אך למרות זאת הוא מבטיח את זכויותיהם של העובדים ומהווה הישג עבורם ועבור ארגון העובדים מען.
סניף מען במזרח ירושלים מהווה כתובת למאות מובטלים, ועובדים ועובדות פלסטינים תושבי העיר, המהווים קרקע נוחה לניצול ומניפולציה, הן של מעבידים והן של שרות התעסוקה והבטוח הלאומי. בחודשים האחרונים הצליח מען בעזרת פנייה לתקשורת ותכתובת ענפה מול המוסדות הרשמיים, ליצור קשרי עבודה עם הביטוח הלאומי, ולהשיב לעשרות מובטלים את זכויותיהם מול הביטוח הלאומי ושרות התעסוקה, ולמנוע פגיעה מתמשכת במובטלים ובעובדים שפונים אליו. מען פעיל מאוד בשכונות הירושלמיות שנותרו שמעבר לחומה (כפר עקב, מחנה שועפט) במסגרת פרויקט משותף עם עמותת עיר עמים (פרוייקט שזכה לסיוע של האיחוד האירופי(. תפקידו של מען בפרויקט הוא טיפול פרטני וקבוצתי בעובדים ומובטלים. יש לציין כי בחודשיים האחרונים טיפל משרדנו בירושלים בקבוצה גדולה של עובדי מפעל סודה סטרים שפוטרו באופן שרירותי בתקופת הרמדאן. הפרשה זכתה להד תקשורתי רחב בארץ ובעולם.
גם השנה יוזם ארגון העובדים מען בשיתוף עם סינדיאנת הגליל את תערוכת המכירות "לחם ושושנים", שמקדמת תעסוקת נשים ערביות בישראל. בתערוכה משתתפים מדי שנה מאות אמנים שתורמים מיצירותיהם לפרוייקט התעסוקה של מען. מאז 2005 פועל מען לשים קץ למדיניות הייבוא של עשרות אלפי עובדים מתאילנד, מה שחוסם אלפי נשים ערביות מקליטה בענף החקלאות, ומדרדר אותן לעוני. בשנה האחרונה הצליח ארגון מען לארגן 410 מקומות עבודה לנשים, בהם נקלטו 284 נשים (חלק מהעבודות הן עונתיות, ולכן מספר מקומות העבודה גדול ממספר הנשים.
בחודשים האחרונים הרחבנו את הקשרים הבינלאומיים שלנו. משלחת של מען השתתפה בכינוס לייבורסטארט בברלין במאי 2014, ומען זכה שם לאהדה רחבה כאיגוד מקצועי עצמאי ודינמי, שמאמץ אג'נדה מתקדמת גם בנושאים חברתיים ופוליטיים ושנקט עמדה ברורה בקריאה להפסקת אש במלחמה בעזה לעומת השתיקה והאדישות של ארגוני עובדים אחרים. המאבק שיזמנו בזמן המלחמה להגנה על עובדים פלסטינים במישור אדומים זכה לכיסוי תקשורתי רחב ממדים בעולם ובעקבות זאת הוזמנה משלחת של מען לכינוס של איגוד עובדי הכבאות בבריטניה באמצע נובמבר.