ויה דלורוזה של העובדים הפלסטינים במחסום ברטעה

דו"ח שטח של מען מען-ארגון עובדים עוקב כל העת אחר סוגיות הנוגעות לעובדים הפלסטינים היוצאים לשוק העבודה הישראלי, ואחר הקשיים שניצבים בפניהם. זהו נושא חשוב עבורנו כאיגוד הפועל בישראל ומאגד עובדים ועובדות ללא אפליה על רקע לאום, דת, מעמד רשמי או לאום.

 

במסגרת את העלינו בחודשים האחרונים את נושא ההטרדה המינית נגד נשים במחסום שער אפרים (מחסום אל-טייבה) – סוגייה שבה התערבות מען הביאה לפתרון קבע בנושא. בעקבות זאת, קיבלנו לאחרונה תלונות רבות של עובדים על המצב במחסום ברטעה (מעבר ריחאן) בצפון-מערב הגדה המערבית, בליווי תמונות הממחישות את המצב.

ביום ראשון, 27.11, ביקר צוות של מען, בראשות ופא טיארה, במחסום. הביקור העלה שהעובדים נתונים ללחץ והתעללות על בסיס יומי, בכמה מישורים:

  1.   צפיפות ועיכובים המקשים מאד את המעבר במחסום בבוקר – לפי המידע שקיבלנו, ננקטו לאחרונה צעדים שהגבירו את הלחץ במחסום, כשהמשמעותי בהם הוא שינוי שעת הפתיחה של המחסום מ-4:00 בבוקר ל-4:30. . בנוסף, יש ימים רבים בהם מופעלות 5 מכונות לבדיקת כרטיסים מגנטיים במקום 10 המכונות הקיימות במקום. התוצאה היא לחץ גדול וכאוס.

הדרישה כאן ברורה: פתיחת המחסום מחדש מ-4:00 לפנות בוקר והפעלת כל המכונות הקיימות או הוספת מכונות כדי להקל על מעבר העובדים ולהפחית את הלחץ.

  1.   היעדר שער מיוחד לנשים במחסום, באופן שמקשה ואף מכשיל את הגעתן למחסום בשעות הבוקר המוקדמות. משיחה עם נשים שעוברות במחסום באופן קבוע עולה שחלקן נאלצות להידחק בצפיפות עם גברים בשעות הבוקר המוקדמות, כאשר כולם נלחצים אחד על השני, מה שגורם להן תחושת השפלה ופוגע בהן. להבנתנו יש נשים שממתינות עד לאחר שעברו במקום כל העובדים ומגיעות למחסום רק בשעה 8:00 או 9:00 כדי להימנע מהטרדה.

הדרישה היא להקצות מסדרון מיוחד לנשים, כפי שהוקצה במחסום שער אפרים ליד טול כרם, הפותר את הבעיות בנושא זה.

 

  1.   אזור ההמתנה בצד הפלסטיני של המחסום הוא שטח פתוח, ללא קורת גג להגנה על העובדים הממתינים בימי החורף, ורק שני חדרי שירותים שאמורים לשרת את אלפי העובדים הממתינים במקום במשך שעות ארוכות.

הדרישה היא לבנות גג, להגדיל את מספר תאי השירותים , וכן להקצות מקום לתפילה בתוך המחסום.

  1.   עובדים רבים מגיעים למחסום ברכב פרטי. כניסה עם הרכב לשטח ישראל אינה אפשרית, ובמקום אין חניון מוסדר. מצב זה מנוצל על ידי גורמים אינטרסנטיים שפתחו במקום חניון פרטי הגובה 400 ₪ לחודש מכל עובד תמורת חניה. יתר על כן במקביל לפעילות מסחרית זו על חשבון העובדים פועלים כוחות הצבא לסגירת כל אזור שנפתח לחניה בחינם. עובדים שהחנו את רכבם בסמוך לכביש הראשי נענשים באופן לא פרופורציונלי, כולל שלילת היתר כניסה לעבודה בישראל לתקופה בלתי קצובה. כך דוחקות רשויות הביטחון את העובדים לפתרון בתשלום בלבד.

מה שנדרש כאן ברור ואינו דורש השקעה כספית גדולה: הקמת חניון ללא תשלום בסמוך למחסום.

לסיכום – העובדים במחסום ברטעה מדווחים על תנאים  קשים מאוד, על אף שהם ברי פתרון בקלות ואפילו לא בעלות גבוהה. רשויות הביטחון מחויבות להבטיח את זכותם של אנשים ליחס אנושי ומכבד בדרכם לעבודה.

עוד

פרויקט מזרח ירושלים

עובדת פלסטינית-ירושלמית העיזה ועמדה על שלה והצליחה לבטל האשמת שווא בגניבה ופיטורים שרירותיים

שוק העבודה במזרח ירושלים משתנה: נשים מתחילות להבין שהן לא חייבות להיות רק נשים שמרצות את כולם וכי יש להן זכויות והן יכולות להרים את קולן. אתן לא לבד! הקשבנה לסיפור של עולא, שיחד עם 'מען' הצליחה לעמוד מול כוונת מעסיקה לפטרה אחרי שהואשמה על ידי המנהלת הישירה שלה בגניבה:

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

במקום מעצרים ראוותניים צריך להחזיר עובדים פלסטינים לאתרי הבנייה

הסכם הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה שנכנס לתוקף ביום ד' 27.11, מסמן את סופה של המלחמה. אם אכן הוא יחזיק מעמד תתחיל תקופה של שיקום שמשמעותה גידול דרמטי בצורך בעובדים לענף הבניין. בינתיים, עשרות אלפי עובדים פלסטינים מחכים לרגע בו תחליט הממשלה להתיר את חזרתם לאתרי הבניין בישראל. אלפי קבלני בניין משוועים גם הם לכוח אדם מיומן ומדווחים שהעובדים הזרים שהגיעו אליהם מעטים מדי ולא מקצועיים ברמה מספקת.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

העובדת לא ויתרה. התמודדה עם מנהל מטריד ונשארה בעבודה!

האם הרגשתם פעם שמנהל שלכם במקום העבודה מתייחס אליכם כאל אשפה שיש לפנות מהדרך? אינתיסאר חוותה את המצב הזה. המנהל הישיר שלה הטריד אותה. לאחר מכן הוא פעל לסלק אותה מהדרך ולגרום לה לעזוב. אלא שהיא לא הסכימה ל”התפנות” כל כך בקלות. בעזרת הפעילות הנחושה של משרד מען בירושלים היא אזרה אומץ והצליחה לשמור על מקום העבודה. לקח חשוב לכל עובד ובעיקר לנשים עובדות.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

בית-הדין לעבודה חייב את חברת מיה תעשיות מזון בע"מ בפיצוי על הטרדה מינית של עובדת פלסטינית שהועסקה במפעל במישור אדומים

ביום 6.10.2024 פורסם פסק-דינו של בית הדין האזורי לעבודה בירושלים (כב' השופטת רחל בר"ג-הירשברג) בתביעה של עובדת לשעבר של מפעל "מיה תעשיות מזון בע"מ" במישור אדומים.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

חבלה בעשרות מכוניות של עובדים פלסטינים בכניסה לאזור התעשייה מישור אדומים

עשרות מכוניות של פלסטינים המועסקים באזור התעשייה מישור אדומים ספגו אתמול 8.10 חבלות קשות: העובדים, הנוהגים להחנות את רכביהם בצידי הכביש בסמוך למחסום הכניסה לאזור התעשייה, מצאו את רכביהם בסיום יום העבודה עם זכוכיות מנופצות, גלגלים מנוקבים וגגות הרוסים.

המשך
פרסומים

תובענה ייצוגית נגד שירותי בריאות כללית: מעסיקה עובדים ועובדות בהעסקה עקיפה בניגוד לחוק

ביום 15.9.2024 הוגשה תובענה ייצוגית נגד שירותי בריאות כללית בטענה שהיא מעסיקה עובדות ועובדים בתפקיד נוטלי דמים באמצעות מכרז לאספקת שירותים ובניגוד לחוק. על פי כתב התביעה מדובר בהתקשרות פיקטיבית ש"אומצה על ידי כללית על מנת לחמוק מהעסקתן הישירה של התובעות…", שעה שעל פי דין הן זכאיות להיות עובדות מן המניין של כללית, ולזכות להטבות מהן נהנים עובדי כללית.

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות