השקעה בצמצום הפערים , לנוכח מדיניות ההסללה לעוני – ארבע שנים להחלטה 3790

במאי 2018 התקבלה החלטה 3790 ״לצמצום פערים כלכליים חברתיים ופיתוח כלכלי במזרח ירושלים״. דו״ח זה נכתב בפברואר 2022 , כ־ 4 שנים לאחר ההחלטה, ושנתיים לאחר פרוץ משבר הקורונה.

מאז כיבוש מזרח ירושלים ב־ 67 , ישראל מקיימת מדיניות של אפליה והזנחה כלפי הפלסטינים תושבי העיר. בתחום התעסוקה והכלכלה, מדיניות זו הובילה למשבר כלכלי וחברתי עמוק, שבא לביטוי במדדי העוני שהאמירו עד לכמעט 80% .

במציאות בה הפלסטינים מהווים כמעט 40% מתושבי ירושלים, משבר בסדר גודל כזה אינו בעיה של הפלסטינים בלבד, והוא משפיע על העיר כולה: אובדן הכנסות מארנונה, והתפרקות חברתית שמובילה לאלימות ופשע. כך, המשבר של האוכלוסייה הפלסטינית הופך אבן נגף לפיתוחה של העיר.

עלויות אלה לחברה, הפכו נושא לדיון בין מקבלי החלטות ואנשי מקצוע העוסקים בירושלים. כך לדוגמה קובע מחקרם של ימית נפתלי ויובל שיפטן, 1 כי בהעלאת שיעור ההשתתפות בתעסוקה של תושבות ירושלים הערביות, טמון פוטנציאל גדול לשיפור כלכלי במזרח העיר וכתוצאה מכך בירושלים כולה.

תובנה זו היא שעמדה ברקע החלטה 3790 , שהציבה, לראשונה בהיסטוריה, משאבים משמעותיים לטובת צמצום הפערים הכלכליים חברתיים בין תושבי מזרח העיר ומערבה. התוכנית תקצבה את תחום הכלכלה והתעסוקה ב־ 259 מיליון שקלים, והציבה יעדים בתחומים חשובים, אותם אנו במען מנסים לקדם, וביניהם:

1. הגדלת שיעור הנשים המועסקות.

2. פתיחת מעונות יום לגילאי לידה עד 3.

3. הכשרה מקצועית והכוונה תעסוקתית.

אולם מעבר למוטיבציה של שיפור מצב האוכלוסייה הפלסטינית לטובת כלכלת העיר כולה, ההחלטה חסרה התייחסות שוויונית לפלסטינים כתושבים שווי זכויות, בזכות ולא בחסד, דבר אשר פוגע בפוטנציאל המימוש של ההחלטה.

במרץ 2020 , כשנתיים לאחר קבלת החלטה 3790 , פרצה מגפת הקורונה, ששחקה מגמות חיוביות בכוח העבודה הפלסטיני בעיר באופן קיצוני. בשעה שהחלטה 3790 הפעילה ותקצבה מנגנונים שנועדו לפתוח את הדלת לעולם התעסוקה בפני תושבי מזרח העיר, רבים מהתושבים שכבר עבדו, הפכו מובטלים, ועד היום הם מתקשים למצוא את דרכם חזרה לשוק העבודה.

במען אנו פוגשים על בסיס יומי תושבים, ובעיקר תושבות, הנלחמות לשיפור חייהן מול מערכת מנוכרת ומפלה. דו״ח זה נועד לאפשר מבט מקיף וביקורת בונה על החלטה 3790 ויישומה, תוך הבאת קולן של נשים אלה, המתמודדות עם אסון חברתי כלכלי ופוליטי.

לקריאת הדו"ח תעסוקת-נשים-במזרח-ירושלים-השקעה-בצמצום-פערים-לנוכח-מדיניות-ההסללה-לעוני-.

 

עוד

פרויקט מזרח ירושלים

המקרה של הדאיה: עזבה את עבודתה מסיבות בריאותיות – קיבלה את כל זכויותיה כמפוטרת

הדאיה, בת 58 ממזרח ירושלים היא המפרנסת היחידה של משפחתה, וששת ילדיה תלויים בה. היא לא רצתה לעזוב את עבודתה, אך בגלל מצבה הבריאותי לא יכלה להמשיך לעבוד. בעזרת מען היא קיבלה את מלוא פיצויי הפיטורים שמגיעים למי שמתפטרת בשל מצב רפואי, והבטיחה את זכאותה לדמי אבטלה כבר מהיום הראשון.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

עובדת פלסטינית-ירושלמית העיזה ועמדה על שלה והצליחה לבטל האשמת שווא בגניבה ופיטורים שרירותיים

שוק העבודה במזרח ירושלים משתנה: נשים מתחילות להבין שהן לא חייבות להיות רק נשים שמרצות את כולם וכי יש להן זכויות והן יכולות להרים את קולן. אתן לא לבד! הקשבנה לסיפור של עולא, שיחד עם 'מען' הצליחה לעמוד מול כוונת מעסיקה לפטרה אחרי שהואשמה על ידי המנהלת הישירה שלה בגניבה:

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

במקום מעצרים ראוותניים צריך להחזיר עובדים פלסטינים לאתרי הבנייה

הסכם הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה שנכנס לתוקף ביום ד' 27.11, מסמן את סופה של המלחמה. אם אכן הוא יחזיק מעמד תתחיל תקופה של שיקום שמשמעותה גידול דרמטי בצורך בעובדים לענף הבניין. בינתיים, עשרות אלפי עובדים פלסטינים מחכים לרגע בו תחליט הממשלה להתיר את חזרתם לאתרי הבניין בישראל. אלפי קבלני בניין משוועים גם הם לכוח אדם מיומן ומדווחים שהעובדים הזרים שהגיעו אליהם מעטים מדי ולא מקצועיים ברמה מספקת.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

העובדת לא ויתרה. התמודדה עם מנהל מטריד ונשארה בעבודה!

האם הרגשתם פעם שמנהל שלכם במקום העבודה מתייחס אליכם כאל אשפה שיש לפנות מהדרך? אינתיסאר חוותה את המצב הזה. המנהל הישיר שלה הטריד אותה. לאחר מכן הוא פעל לסלק אותה מהדרך ולגרום לה לעזוב. אלא שהיא לא הסכימה ל”התפנות” כל כך בקלות. בעזרת הפעילות הנחושה של משרד מען בירושלים היא אזרה אומץ והצליחה לשמור על מקום העבודה. לקח חשוב לכל עובד ובעיקר לנשים עובדות.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

בית-הדין לעבודה חייב את חברת מיה תעשיות מזון בע"מ בפיצוי על הטרדה מינית של עובדת פלסטינית שהועסקה במפעל במישור אדומים

ביום 6.10.2024 פורסם פסק-דינו של בית הדין האזורי לעבודה בירושלים (כב' השופטת רחל בר"ג-הירשברג) בתביעה של עובדת לשעבר של מפעל "מיה תעשיות מזון בע"מ" במישור אדומים.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

חבלה בעשרות מכוניות של עובדים פלסטינים בכניסה לאזור התעשייה מישור אדומים

עשרות מכוניות של פלסטינים המועסקים באזור התעשייה מישור אדומים ספגו אתמול 8.10 חבלות קשות: העובדים, הנוהגים להחנות את רכביהם בצידי הכביש בסמוך למחסום הכניסה לאזור התעשייה, מצאו את רכביהם בסיום יום העבודה עם זכוכיות מנופצות, גלגלים מנוקבים וגגות הרוסים.

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות