עובדי מפעל "ימית סינון" ליד טול כרם פתחו בשביתה כללית בתגובה לדחייה הגורפת של החברה את דרישותיהם

עובדי ימית סימון

באספת עובדים שיזם מען-ארגון עובדים ביום ו' 1.1.2021 הצביעו עובדי הייצור בחברת ימית סינון פה אחד, בעד שביתה ללא הגבלת זמן. ההכרזה על שביתה מגיעה לאחר שהתברר לעובדים ולמען – הארגון היציג שלהם, שהנהלת החברה גוררת רגליים במו"מ, מסרבת להגיע להסכם ובעצם דוחה את כל תביעותיהם.  

חברת "ימית סינון וטיפול במים בע"מ" היא חברה ותיקה שמייצרת מסנני מים לכל העולם. מפעל הייצור שלה נמצא באזור התעשייה הישראלי "ניצני שלום", בתוך שטחה של העיר טול כרם בסמוך לגדר ההפרדה. החברה מעסיקה כיום כ- 75 עובדים פלסטינים, רובם בשכר מינימום וללא כל ביטחון תעסוקתי.

מאז ראשית ההתאגדות בפברואר 2020, ביקשה החברה דחיות אין סופיות במו"מ, וחזרה והפרה התחייבויות, לעתים שעות ספורות לאחר שסוכמו. גם אחרי שסוכם כי שני הצדדים ינהלו מו"מ מזורז לקראת חתימה על הסכם, המשיכה החברה לגרור רגליים. אחרי שטיוטת הסכם שנשלחה על ידי מען נותרה ללא מענה הוכרז סכסוך עבודה, ובחודש נובמבר האחרון פתחו העובדים בשביתת אזהרה. בתגובה גייסה החברה עובדים חדשים שלא כדין, ומען עתר לבית הדין האזורי לעבודה.

בישיבה שהתקיימה בבית הדין ביום 16.11 הגיעו שני הצדדים לסיכום במסגרתו החברה התחייבה להעביר תגובה לטיוטת ההסכם הקיבוצי ולנהל מו"מ מזורז. לפי בקשת החברה נדחה מועד המו"מ לחודש ינואר, ועד אז התחייבו העובדים להימנע מהפעלת אמצעים ארגוניים. בהמשך פנתה החברה שוב לבית הדין וב-27.12 נפגשו הצדדים והגיעו לסיכום על קיצור מועדים. גם הפעם קיבלה ההסכמה בין הצדדים תוקף של פסק דין.

אלא שמהר מאד התברר כי לחברה אין כוונה לכבד את מה שהוסכם: החברה לא העבירה התייחסות לטיוטת ההסכם הקיבוצי בזמן שנקבע בפסק-הדין; למרות זאת הארגון נתן לה הזדמנות נוספת והעביר לה למחרת היום מכתב התראה, אך גם זה לא זכה לתגובה. נוכח מצב זה הודיע מען ​​על שביתה, ורק אז נאותה החברה להעביר את עמדתה המפורטת לקראת המו"מ.

נייר העמדה של החברה שהועבר כאמור באיחור, הסתכם ב-לא רבתי לדרישות האיגוד והעובדים. החברה אף הבהירה בו שהבסיס ליחסי העבודה בחברה מבחינתה הוא ההסכמים האישיים עליהם החתימה את העובדים בשנת 2016, שבבסיסם החוק הירדני הישן משנת 1966.

הדרישות העיקריות אותן דחתה החברה:

* הדרישה לשיפור ו/או קידום בשכר העובדים. רוב העובדים מועסקים בחברה כבר עשרות שנים וחלקם אנשי מקצוע בתחום המתכת שמועסקים בשכר מינימום. החברה אף הודיעה שבכוונתה להפחית שכר של מספר עובדים ,והזמינה עובד שיסרב לכך לקבל מכתב פיטורים;

* הדרישה לתשלום דמי הבראה. בשעה שעובדיה הישראלים של החברה מקבלים דמי הבראה כדין מסרבת החברה לשלם דמי הבראה לעובדים הפלסטינים תוך יצירת אפליה פסולה.

* העלאת תנאים לדרישה לפתיחת קרן פנסיה לעובדים הפלסטינים – זאת בשים לב שעד היום אין לעובדי ימית הפלסטינים קרן פנסיה. זאת בשעה שהסכום שנמצא בקרן הפיצויים המרכזית של החברה נמוך מאד ואינו מכסה את החובות של החברה כלפי עובדיה.

דרישות אלה הוצגו לחברה כבר בפברואר 2020 (לפני 11 חודשים). החברה ביקשה אז פרק זמן לשקול את עמדתה, ואז דחתה את המפגשים בגלל משבר  הקורונה. רק כעת, כמעט שנה לאחר מכן, התפנתה החברה להודיע שהתשובה שלה היא "לא" גורף לכל דרישות העובדים.

לנוכח הסחבת, היהירות והזלזול המופגן, לא נותרה לארגון ולעובדים ברירה זולת ההכרזה על שביתה. מאבקם של העובדים בשטח מתנהל בתאום מלא עם נציגי מען, ומוביל אותו ועד העובדים הנבחר, הכולל חמישה עובדים ותיקים ומקצועיים. אחד מחברי הוועד, ח'ליל שהאב, הסביר באסיפת העובדים: "כל עובדי ימית משוכנעים בנכונות העמדה שנקט מען. אנו נחושים להמשיך במאבק ומוכנים, אם צריך, לשביתה ארוכה. אנחנו מסרבים לחזור לעבודה מבלי שיהיו לנו ולמען ערובות שהחברה תענה לדרישות הבסיסיות שלנו".

עוד

פרויקט מזרח ירושלים

המקרה של הדאיה: עזבה את עבודתה מסיבות בריאותיות – קיבלה את כל זכויותיה כמפוטרת

הדאיה, בת 58 ממזרח ירושלים היא המפרנסת היחידה של משפחתה, וששת ילדיה תלויים בה. היא לא רצתה לעזוב את עבודתה, אך בגלל מצבה הבריאותי לא יכלה להמשיך לעבוד. בעזרת מען היא קיבלה את מלוא פיצויי הפיטורים שמגיעים למי שמתפטרת בשל מצב רפואי, והבטיחה את זכאותה לדמי אבטלה כבר מהיום הראשון.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

עובדת פלסטינית-ירושלמית העיזה ועמדה על שלה והצליחה לבטל האשמת שווא בגניבה ופיטורים שרירותיים

שוק העבודה במזרח ירושלים משתנה: נשים מתחילות להבין שהן לא חייבות להיות רק נשים שמרצות את כולם וכי יש להן זכויות והן יכולות להרים את קולן. אתן לא לבד! הקשבנה לסיפור של עולא, שיחד עם 'מען' הצליחה לעמוד מול כוונת מעסיקה לפטרה אחרי שהואשמה על ידי המנהלת הישירה שלה בגניבה:

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

במקום מעצרים ראוותניים צריך להחזיר עובדים פלסטינים לאתרי הבנייה

הסכם הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה שנכנס לתוקף ביום ד' 27.11, מסמן את סופה של המלחמה. אם אכן הוא יחזיק מעמד תתחיל תקופה של שיקום שמשמעותה גידול דרמטי בצורך בעובדים לענף הבניין. בינתיים, עשרות אלפי עובדים פלסטינים מחכים לרגע בו תחליט הממשלה להתיר את חזרתם לאתרי הבניין בישראל. אלפי קבלני בניין משוועים גם הם לכוח אדם מיומן ומדווחים שהעובדים הזרים שהגיעו אליהם מעטים מדי ולא מקצועיים ברמה מספקת.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

העובדת לא ויתרה. התמודדה עם מנהל מטריד ונשארה בעבודה!

האם הרגשתם פעם שמנהל שלכם במקום העבודה מתייחס אליכם כאל אשפה שיש לפנות מהדרך? אינתיסאר חוותה את המצב הזה. המנהל הישיר שלה הטריד אותה. לאחר מכן הוא פעל לסלק אותה מהדרך ולגרום לה לעזוב. אלא שהיא לא הסכימה ל”התפנות” כל כך בקלות. בעזרת הפעילות הנחושה של משרד מען בירושלים היא אזרה אומץ והצליחה לשמור על מקום העבודה. לקח חשוב לכל עובד ובעיקר לנשים עובדות.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

בית-הדין לעבודה חייב את חברת מיה תעשיות מזון בע"מ בפיצוי על הטרדה מינית של עובדת פלסטינית שהועסקה במפעל במישור אדומים

ביום 6.10.2024 פורסם פסק-דינו של בית הדין האזורי לעבודה בירושלים (כב' השופטת רחל בר"ג-הירשברג) בתביעה של עובדת לשעבר של מפעל "מיה תעשיות מזון בע"מ" במישור אדומים.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

חבלה בעשרות מכוניות של עובדים פלסטינים בכניסה לאזור התעשייה מישור אדומים

עשרות מכוניות של פלסטינים המועסקים באזור התעשייה מישור אדומים ספגו אתמול 8.10 חבלות קשות: העובדים, הנוהגים להחנות את רכביהם בצידי הכביש בסמוך למחסום הכניסה לאזור התעשייה, מצאו את רכביהם בסיום יום העבודה עם זכוכיות מנופצות, גלגלים מנוקבים וגגות הרוסים.

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות