במקום מעצרים ראוותניים צריך להחזיר עובדים פלסטינים לאתרי הבנייה

הסכם הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה שנכנס לתוקף ביום ד' 27.11, מסמן את סופה של המלחמה. אם אכן הוא יחזיק מעמד תתחיל תקופה של שיקום שמשמעותה גידול דרמטי בצורך בעובדים לענף הבניין. בינתיים, עשרות אלפי עובדים פלסטינים מחכים לרגע בו תחליט הממשלה להתיר את חזרתם לאתרי הבניין בישראל. אלפי קבלני בניין משוועים גם הם לכוח אדם מיומן ומדווחים שהעובדים הזרים שהגיעו אליהם מעטים מדי ולא מקצועיים ברמה מספקת.

במקום לדון בסוגייה קריטית זו מתוך הבנה לצרכים של ענף הבניין ושל העובדים הפלסטינים, הממשלה בוחרת לחפש את המטבע מתחת לפנס ולרדוף את מעט הפלסטינים שבייאושם מחליטים לחצות את גדר ההפרדה ולחפש פרנסה.

המשטרה לא יכולה להתמודד עם עובדים רעבים

המשטרה מקצה בחודשים האחרונים משאבים גדולים לטובת מסעי מעצרים מתוקשרים של עובדים פלסטינים שנכנסו לישראל ללא היתר (שב"חים). כך לדוגמה, ביום ג' 19.11, עצרה המשטרה 32 עובדים פלסטינים בטבריה. המעצר לווה בפרסום תמונות של העובדים העצורים ושל הדבקת הודעות סגירה על עסקים שהעסיקו את העובדים באופן לא חוקי.

זהו אחד מבין עשרות מבצעים של המשטרה במסגרת קמפיין רחב היקף, שמטרתו ככל הנראה, להרתיע עובדים ומעסיקים ולמנוע כניסת עובדים מהגדה המערבית לישראל. על פי נתוני המשטרה, מתחילת 2024 נעצרו 10,000 פלסטינים באשמת כניסה לישראל ללא היתר. מדובר בהשקעה של משאבים ארגוניים וכלכליים עצומים, וזאת בשעה שהמשטרה נדרשת להתמודד עם שורה של סוגיות אחרות, בהן גל האלימות הקטלני ביישובים הערבים.

למרות המאמץ האדיר של המשטרה, דומה שהסיכוי שהוא יניב תוצאות ויעצור את התופעה לא גדול. מעסיקים ישראלים ממשיכים לראות בפלסטינים שמגיעים למפעלים ולאתרי הבנייה אופציה מעשית יחידה לחוסר המשווע בכוח אדם. מאידך, העובדים הפלסטינים חסרי פרנסה כבר למעלה משנה, מאז שנמנעה כניסתם לישראל, ולכן מוכנים לסכן את חייהם בשביל כל יום עבודה. עדות למצבם הנואש של מי שעבדו שנים ארוכות וכעת הגיעו לפת לחם היא עשרות עובדים שנהרגו מירי של משמר הגבול בשעה שניסו לחצות את הגדר.

ואכן, ההערכה היא שהמאמץ האדיר של המשטרה כושל: בשעה שהמשטרה מדווחת על עשרת אלפים עצורים, יש כ- 40-50 אלף פלסטינים שעובדים באתרי הבנייה, במסעדות, במפעלים, בחנויות ובמחסנים ברחבי ישראל.

לפי ההערכה של גורמי הביטחון, הרוב המוחלט של העובדים שהיו מורשים לעבוד בישראל עד 6.10.23 אינם מעורבים בפלילים או בטרור. במקום לרדוף אותם היה נכון לאפשר להם לחזור למקומות העבודה באופן מוסדר. אלא שהממשלה מסרבת לדון בנושא ומאריכה כך את המצב שמוליד את התופעה של כניסת עובדים בלי היתרים. במקביל אנו עדים לכך שמאז נובמבר 2023 חזרו כ-12 אלף פלסטינים למקומות העבודה באזורי ההתנחלויות. הניסיון הזה עבר בהצלחה והוא מלמד שאין ממש בטענות על סכנה ביטחונית שטמונה לכאורה בהעסקתם. מען מייצג מאות רבות של עובדים פלסטינים במפעלים וחברות שממשיכים לעבוד גם אחרי הסגר שהוטל באוקטובר 2023 וימשיך לפעול ככל שיוכל בהגנה על זכויותיהם וכבודם.

ההסדר הכלכלי בין הרשות הפלסטינית לבין ישראל, הסכמי פריז, ואיחוד מעטפת המכסים מותירים את ישראל כמקור פרנסה עיקרי של מאות אלפי פועלים פלסטינים. בהעדר חלופות לעובדים אלו ולמשק הישראלי ישנה דחיפות רבה להחלטה שתתיר את חזרתם לאתרי הבנייה ולחקלאות.

אין חלופה לתלות הכלכלית של הפלסטינים בישראל

'מען – ארגון עובדים' מוביל בשנה האחרונה את הקריאה להחזיר את העובדים הפלסטינים למקומות העבודה בישראל. במקביל הפך מען לכתובת מרכזית עבור אלפי עובדים פלסטינים שנקלעו למצוקה קשה עקב הסגר שהוטל. מען מסייע לעובדים ששכרם הולן וכן בכל הקשור להתנהלות מול קרן הפנסיה "עמיתים". במשך יותר משנה פעלנו בדרכים שונות מול הרשויות והמעסיקים במטרה להקל על מצוקת העובדים ולקדם את החזרתם לישראל. משיחות שלנו עם מעסיקים אנחנו מבינים שרבים מבין המעסיקים בענף הבנייה ובכלל מכבדים את העובדים שהועסקו אצלם ומחכים לרגע שיתירו להם לחזור ולהעסיק אותם.

לצערנו לא מצאנו שותפים לקריאה חשובה זו בצד הפלסטיני, לא ברמת הרשות הפלסטינית ולא מצד איגודים מקצועיים או ארגוני החברה האזרחית. ההתעלמות ממצוקת העובדים ומדרישתם לשוב לעבודה בישראל צועקת לשמיים שכן עד ל-7 באוקטובר הם היו התורם העיקרי לכלכלה הפלסטינית: בשנה שקדמה למלחמה הגיע הסכום הכולל של שכרם לשיעור של 20% מהתל"ג של הרשות. כשרוב העובדים יושבים בבית למעלה משנה נגרם נזק אדיר למשפחותיהם אבל גם נזק בל ישוער לכלכלה של הרשות.

ההסדר הכלכלי בין הרשות הפלסטינית לבין ישראל, הסכמי פריז, ואיחוד מעטפת המכסים מותירים את ישראל כמקור פרנסה עיקרי של מאות אלפי פועלים פלסטינים. בהעדר חלופות לעובדים אלו ולמשק הישראלי ישנה דחיפות רבה להחלטה שתתיר את חזרתם לאתרי הבנייה ולחקלאות. אלא שבפועל, כאמור, גם אחרי המתקפה הרצחנית של חמאס, שהובילה למלחמה ולסגר שהוטל על העובדים, לא קיים שום גורם פלסטיני שמציג את חזרת העובדים לישראל כדרישה מדינית מרכזית, או בכלל, ככל הנראה בשל החשש שהדבר יתפרש כצעד "לא פטריוטי".

אנו מקווים שהחתימה על הסכם הפסקת האש בלבנון תיצור דינמיקה שתוביל גם להפסקת אש בעזה ושכך תתאפשר חזרת העובדים – גם בגלל שעבורם אין כל חלופה בשטחי הרשות וגם משום שהכלכלה הישראלית, ובעיקר ענף הבנייה, לא מצאו עובדים אלטרנטיביים. שינוי המדיניות כלפי העובדים תואם גם את החזון של שלום וחיים משותפים של פלסטינים וישראלים שממשיך להיות הדגל שלאורו פועל ארגון מען.

עוד

פרויקט מזרח ירושלים

העובדת לא ויתרה. התמודדה עם מנהל מטריד ונשארה בעבודה!

האם הרגשתם פעם שמנהל שלכם במקום העבודה מתייחס אליכם כאל אשפה שיש לפנות מהדרך? אינתיסאר חוותה את המצב הזה. המנהל הישיר שלה הטריד אותה. לאחר מכן הוא פעל לסלק אותה מהדרך ולגרום לה לעזוב. אלא שהיא לא הסכימה ל”התפנות” כל כך בקלות. בעזרת הפעילות הנחושה של משרד מען בירושלים היא אזרה אומץ והצליחה לשמור על מקום העבודה. לקח חשוב לכל עובד ובעיקר לנשים עובדות.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

בית-הדין לעבודה חייב את חברת מיה תעשיות מזון בע"מ בפיצוי על הטרדה מינית של עובדת פלסטינית שהועסקה במפעל במישור אדומים

ביום 6.10.2024 פורסם פסק-דינו של בית הדין האזורי לעבודה בירושלים (כב' השופטת רחל בר"ג-הירשברג) בתביעה של עובדת לשעבר של מפעל "מיה תעשיות מזון בע"מ" במישור אדומים.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

חבלה בעשרות מכוניות של עובדים פלסטינים בכניסה לאזור התעשייה מישור אדומים

עשרות מכוניות של פלסטינים המועסקים באזור התעשייה מישור אדומים ספגו אתמול 8.10 חבלות קשות: העובדים, הנוהגים להחנות את רכביהם בצידי הכביש בסמוך למחסום הכניסה לאזור התעשייה, מצאו את רכביהם בסיום יום העבודה עם זכוכיות מנופצות, גלגלים מנוקבים וגגות הרוסים.

המשך
פרסומים

תובענה ייצוגית נגד שירותי בריאות כללית: מעסיקה עובדים ועובדות בהעסקה עקיפה בניגוד לחוק

ביום 15.9.2024 הוגשה תובענה ייצוגית נגד שירותי בריאות כללית בטענה שהיא מעסיקה עובדות ועובדים בתפקיד נוטלי דמים באמצעות מכרז לאספקת שירותים ובניגוד לחוק. על פי כתב התביעה מדובר בהתקשרות פיקטיבית ש"אומצה על ידי כללית על מנת לחמוק מהעסקתן הישירה של התובעות…", שעה שעל פי דין הן זכאיות להיות עובדות מן המניין של כללית, ולזכות להטבות מהן נהנים עובדי כללית.

המשך
Uncategorized

"לחם ושושנים" – גלריה חדשה בתל אביב שהיא מרחב לאמנות ופעילות חברתית

שוחרי אמנות ופעילים חברתיים ופוליטיים גדשו ביום חמישי 5.9 את אירוע הפתיחה של הגלריה החדשה של "לחם ושושנים" בקריית המלאכה בדרום תל-אביב. יחד עם אירוע ההשקה של הגלריה הוצגה על קירותיה התערוכה הראשונה שהיא מארחת – תערוכת הצילומים המרתקת של האמנית ענת וסרמן "רואה יורה" שאותה אצרה קרן זלץ.

המשך
אומנות - לחם ושושנים

דני בן שמחון: פתיחת גלריית לחם ושושנים היא קריאת תגר על הויתור על חיים משותפים

הגלריה הזו הוקמה בהמשך ישיר לגלריה שפעלה במשרדנו ברח' העלייה בחמש השנים אחרונות. הגלריה הוקמה על ידי מען – ארגון עובדים וסינדיאנת הגליל, אשר חרתו על דיגלן לפני כשלושים שנים, חתירה לחיים משותפים בין יהודים וערבים בישראל וכן מאבק למען שוויון הזדמנויות, צדק חברתי ונגד הכיבוש.

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות