רוצות גם לחם וגם שושנים

מזה 8 שנים אני עובדת בפרויקט נשים וחקלאות של ארגון העובדים מען. אני ממש מרגישה שאני נלחמת נגד הזרם. כמות הפניות אלי מצד נשים שמחפשות עבודה בצורה נואשת, ממש מתחננות שאמצע להם עבודה, עולה בהרבה על מקומות העבודה שאני מסוגלת לפתוח עבורן. רוב החקלאים שאני פונה אליהם אומרים בנימוס - אין לי צורך בעובדות, יש לי עובדים תאילנדים.

פורסם בסלונה ב 26.12.2013

מזה 8 שנים אני עובדת בפרויקט נשים וחקלאות של ארגון העובדים מען. אני ממש מרגישה שאני נלחמת נגד הזרם. כמות הפניות אלי מצד נשים שמחפשות עבודה בצורה נואשת, ממש מתחננות שאמצע להם עבודה, עולה בהרבה על מקומות העבודה שאני מסוגלת לפתוח עבורן. רוב החקלאים שאני פונה אליהם אומרים בנימוס – אין לי צורך בעובדות, יש לי עובדים תאילנדים.

בבסיס הנתונים שלנו יש באופן תמידי לפחות 1000 נשים שמחכות לעבודה. השמות משתנים, אבל כמות הפניות רק עולה. אלו נשים שמוכנות לעבוד עבודה פיזית בשמש ובגשם, ובלבד שתקבלנה שכר מינימום. אגב, שכר מינימום אינו בעיה מיוחדת של עובדות החקלאות, כמעט מחצית מהאנשים העובדים בישראל, גברים ונשים, חיים כיום משכר מינימום.

השנה אני מרגישה לחץ גובר של נשים חסרות מקצוע המחפשות עבודה במשרד מען. בעקבות פרסום מודעה שהציעה עבודה בבית אריזה, התחלנו לקבל בממוצע 60 פניות ליום. הן מטלפנות בכל שעות היום והלילה, עד השעות המאוחרות. זה כולל גם הרבה נשים צעירות נשואות עם תינוקות שמחפשות עבודה, וזו תופעה חדשה. בעבר פנו בעיקר צעירות לא נשואות ואמהות לילדים מתבגרים. אני מסבירה את זה בהתגברות העוני והמצוקה הכלכלית.

Waffa_1

מתוך כל מי שפנו הצלחנו להעסיק 130 פועלת בבית אריזה גדול, ועוד נשים ספורות בבית אריזה קטן, וליתר לא היה לנו מענה.

המועמדות לעבודה כולן מספרות כמעט את אותו הסיפור מדוע הן פשוט חייבות לעבוד. הן מספרות שהן נאלצות לוותר על דברים חשובים כמו מזון באיכות טובה, לתקן שניים, לקנות תרופות, לתת לילדים חוגים. הן צוברות חובות ולא מצליחות לשלם עבור החשמל, המים, והארנונה.

אלו שמצאו עבודה מתארות איך המצב הכלכלי שלהן משתפר כשהן עובדות, ואיך החיים שלהן השתנו לטובה, למרות הקשיים – הן מתעוררת לפני 4 בבוקר מכינות את האוכל לארוחת צהריים, מסדרות את הבית, ויוצאות לעבוד.

נשים יוזמות פתרונות יוצאי דופן כדי למצוא סידור לילדים, כי אין מעונות שפתוחים ב- 5 בבוקר. אבל המאמץ לא משתלם אם המעסיק לוקח אותן רק לחודש חודשיים לעונה הבוערת, ואחר כך מפטר אותן, כי הפועלים הקבועים שלו הם התאילנדים, וכאשר כל פעם שיש הצעת עבודה חדשה הן צריכות למצוא סידור חדש.

יש פועלות שעברו מחקלאי לחקלאי 5 פעמים בשנה וכל פעם הן צריכות להתרגל למעסיק חדש, לעבודה חדשה ולמקום חדש. אתם לא יודעים כמה הדבר הזה מתסכל את הנשים, ומכשיל את המאמץ שלהן לצאת לעבודה. רק עשרות בודדות של נשים שהגיעו אלינו נקלטו בעבודות קבועות, והן עובדות בהן כבר מספר שנים.

אם לא מצאתי להן עבודה, הרבה פעמים הן שופכות את הכעס שלהן עלי. הן שואלות בשביל מה להפגין בתל אביב ביום האשה ובאחד במאי נגד האבטלה, אם אף אחד לא מתייחס אליהן?

הניסיון שלנו מראה שכל אישה שנכנסת לעבודה מביאה אתה אישה נוספת הרוצה לעבוד. זה מדבק, ומביא לשנוי חברתי עמוק ואמתי בחברה הערבית. עובדה היא שכאשר יש הצע של מקומות עבודה ושכר ראוי, כמו במקרה של נשים אקדמאיות ובעלות מקצוע, החברה והמסורת לא מונעות מנשים לעבוד.

כיום נשים ערביות מחפשות עבודה לא רק כדי לצאת מהעוני, לא בזה מסתכם העניין. הן רוצות להתפרנס בכבוד, להשתלב בחברה, לצאת מהדיכוי שנדחקו אליו. נמאס להן להיות מובטלות, ובמיוחד לדור החדש של הנשים שרוצות להשתחרר מהבידוד של הבית, מההסתגרות, מהמסורת. הן מואסות בעוני שגורם להסתגרות, לאלימות, ולשחיתות שמתפשטות בחברה הערבית.

הנשים הערביות, כמו כל הנשים בעולם, רוצות גם לחם וגם שושנים. אני מבקשת את תמיכתכם במאבקנו.

Audiance_1

 

עוד

עובדים ועובדות פלסטינים

ללא עבודה, ללא משכורת, ללא פיצויים

למעלה מ-100,000 עובדים פלסטינים אינם משתכרים למחייתם למעלה מחודש ימים, בגלל המלחמה והסגר, זולת אלפים בודדים של עובדים במקומות עבודה חיוניים והתנחלויות. נוכח מצוקתם הגוברת, פנינו יחד עם קו לעובד והקליניקה לזכויות עובדים בפקולטה למשפטים באוניברסיטת ת"א לרשות האוכלוסין ולמת"ש, וביקשנו לאפשר להם למשוך סכום חד פעמי מקרן הפנסיה שלהם.

המשך
פרסומים

מען – ארגון עובדים פנה לשר הרווחה, ח"כ יעקב מרגי, וקרא לו לשים קץ לפעולות המשמעתיות נגד עו"ד ענבל חרמוני, יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים.

לכבוד שר הרווחה חה"כ יעקב מרגי לכב' מ"מ מנכ"ל משרד הרווחה מר ינון אהרוני במייל –  mankal@molsa.gov.il   א.נ.,                                                                                       

המשך
תעשייה וענפים אחרים

עובדי ועובדות בית החולים הגריאטרי "הוד עמל" במישור אדומים התאגדו במען בדרישה להעסקה ישירה וחתימה על הסכם קיבוצי

כמחצית מעובדי ועובדות בית החולים הגריאטרי "הוד עמל" במישור אדומים התאגדו בשבוע שעבר במען – איגוד עובדים. רובם תושבי/ות הרשות הפלסטינית, המועסקים בבית החולים למעלה

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות