גיהינום במזרח ירושלים

בג"ץ מכנה את התורים ללשכת התעסוקה ורשות האוכלוסין וההגירה בירושלים המזרחית "גיהינום", ודורש מהמדינה להיות יצירתית ולמצוא פתרונות אופרטיביים

ביום 15.3.2018 התקיים בבג"ץ דיון בעתירת המוקד להגנת הפרט וארגון העובדים מען בנוגע לתנאים הבלתי אנושיים בהם נאלצים להמתין אלפי תושבי ירושלים המזרחית המבקשים להיכנס מדי יום ללשכת התעסוקה וללשכת רשות האוכלוסין וההגירה המצויות במבנה אחד, בעל כניסה אחת.

"המצב השורר כיום בלשכת התעסוקה ובלשכת רשות האוכלוסין במזרח ירושלים רחוק מלהשביע רצון, בלשון המעטה שבהמעטה", קבעו שופטי ההרכב, והשופט עמית אף כינה אותו גיהינום.

בג"ץ מתח ביקורת על ההצטופפות ברחוב בהמתנה להיכנס למבנה שבו שתי הלשכות; על היחס של המאבטחים לפונים ללשכות הממתינים בתור; ועל השימוש בשתי קרוסלות בכניסה למבנה – כאשר בדרך כלל משמשות קרוסלות רק ביציאה. מדובר בקרוסלות הנשלטות  בשלט רחוק, וגורמות להאטה ניכרת של התור ולעיתים אף לפציעות.

היחס המשפיל והתנאים המחפירים בכניסה למבנה מוכרים היטב לפעילי ארגון העובדים מען. הארגון מסייע מדי שנה למאות פונים, ובעיקר פונות, תושבות ירושלים המזרחית, למצות את זכויותיהן מול לשכת התעסוקה במזרח העיר (לדו"חות מען בנושא ראו כאן וכאן). כחלק מהסיוע, הכשיר ארגון העובדים מען קבוצה גדולה מקרב אותן נשים, והיום הן מסייעות בעצמן לנשים וגברים הפונים ללשכה, ובין היתר מתעדות על בסיס יומי את המתרחש בתור הארוך למבנה.

התיעוד היום יומי ועדויותיהן של פעילות השטח של מען שימשו במידה רבה כבסיס העובדתי לעתירה. במסגרת העדויות הן תיארו את העומס הכבד, את היחס המשפיל, את הנשים והגברים  שהתעלפו או התמוטטו בתור, את הקושי של חולים ומבוגרים להמתין בתנאים הקשים, ואת התוצאות שהן לעתים הרות אסון, למשל כאשר אישה חולה צריכה להתייצב בפני פקיד לשכת התעסוקה, אך התנאים הקשים לא מאפשרים לה להמתין שעות ארוכות במזג אוויר קשה בחוץ והיא נאלצת לוותר על מקומה בתור ובכך לוותר גם על קצבת קיום לה היא זכאית למשך חודש.

שנה חלפה מאז הוגשה העתירה, והמצב בשטח רק הורע. השמועה על העתירה והדיון פשטה בקרב הפונים ללשכות, והציפייה היתה גדולה. האוטובוס של ארגון העובדים מען היה מלא בפעילות שטח ופעילים של הארגון.

גם כלי תקשורת פלסטינים רבים הגיעו כדי לסקר את מה שהפך בתקופה האחרונה לנושא "חם", עקב המצב בשטח.

במהלך הדיון השופטים דחקו בנציג פרקליטות המדינה למצוא פתרונות אפשריים בטווח המיידי, והבהירו שלא יסתפקו בפתרון לטווח ארוך שביצועו ייקח בעצמו זמן ארוך. המדינה בתגובה לעתירה הבהירה שהיא מחפשת מבנה חדש, אך במהלך הדיון ניתן היה להבין שהיא טרם איתרה מבנה מתאים. בג"ץ הציע למדינה פתרונות מיידיים שונים, בהם הוספת משמרת קבלת קהל שניה אחר הצהריים, הפרדת שתי הלשכות, הוספת כניסה לבניין ואחרים.

עורכת-הדין עביר ג'ובראן-דכוור, מהמוקד להגנת הפרט, שמייצגת את העותרים, הציעה פתרון נוסף – לאפשר לתושבי ירושלים המזרחית לקבל שירות בלשכות משרד האוכלוסין במערב העיר או בלשכות אחרות בארץ. כיום תושבי ירושלים המזרחית מורשים לפנות ללשכות שבמזרח העיר בלבד, למרות שבמערב העיר קיימים תורים פנויים רבים ואילו במזרח העיר העומס על המערכת הוא גדול.

כאשר נציג פרקליטות המדינה חזר ודחה את הפתרונות מנימוקים "ביטחוניים", הציע לו השופט עמית להסתכל גם על הזעם של הממתינים כעניין ביטחוני. "הזעם, הכעס, לאן זה מוביל את האנשים? הרי אנחנו עומדים בתור רבע שעה אנו משתגעים. אז מה קורה לאנשים שעומדים בחוץ שעות…". אולי, הציע השופט עמית, מתוך הסתכלות כזאת, הדחיפות של המדינה במציאת פתרון תהיה גדולה יותר.

על אף לשון ההחלטה הקשה, והאמירות הנחרצות שהפנה בג"ץ לנציגי המדינה, איפשר בית המשפט למדינה להגיש עדכון בתוך 90 יום, תוך שהבהיר שהוא מצפה להעמדת הסוגיה בסדר עדיפות גבוה, לפתרונות אופרטיביים ולחשיבה יצירתית.

"אנחנו מחכים כבר שנה ללא כל תשובה מצד המדינה, מהם עוד 3 חודשים?", אומרים פעילי השטח של מען, אך מציינים כי ביוני הקרוב יחול חודש הרמדאן מה שאומר ששוב נראה את המראות הקשים של אנשים הממתינים בתורים הארוכים וזאת תחת הצום והחום הכבד. יחד עם זאת, הציפייה היא גדולה, ואיתה הדרישה לראות תוצאות בשטח.

"במשך שנה המתנו לתשובה של המדינה לעתירה שלנו, ובמקביל המשכנו להיות עדים מדי יום לסבל הקשה שחוות התושבות המגיעות למלא אחר חובת ההתייצבות בלשכת התעסוקה או לטפל בענייניהן במשרד הפנים", מתאר רכז מען בירושלים, ארז וגנר. "התגובה של הפרקליטות לא מציעה שינוי בשטח, ונותנת את התחושה שמדובר במדיניות ולא במחדל. לשכת התעסוקה ומשרד הפנים בירושלים המזרחית מטפלים בענייניהם של למעלה מ300 אלף תושבים המצפים לפתרון של הבעיה. שופטי בג"ץ הכירו בכך שמדובר בגיהינום, כלומר – במצב בלתי נסבל, ואני מקווה שזה יגרום למדינה למצוא סוף סוף פתרון אמתי למצב."

 

 

 

עוד

עובדים ועובדות פלסטינים

במקום מעצרים ראוותניים צריך להחזיר עובדים פלסטינים לאתרי הבנייה

הסכם הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה שנכנס לתוקף ביום ד' 27.11, מסמן את סופה של המלחמה. אם אכן הוא יחזיק מעמד תתחיל תקופה של שיקום שמשמעותה גידול דרמטי בצורך בעובדים לענף הבניין. בינתיים, עשרות אלפי עובדים פלסטינים מחכים לרגע בו תחליט הממשלה להתיר את חזרתם לאתרי הבניין בישראל. אלפי קבלני בניין משוועים גם הם לכוח אדם מיומן ומדווחים שהעובדים הזרים שהגיעו אליהם מעטים מדי ולא מקצועיים ברמה מספקת.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

העובדת לא ויתרה. התמודדה עם מנהל מטריד ונשארה בעבודה!

האם הרגשתם פעם שמנהל שלכם במקום העבודה מתייחס אליכם כאל אשפה שיש לפנות מהדרך? אינתיסאר חוותה את המצב הזה. המנהל הישיר שלה הטריד אותה. לאחר מכן הוא פעל לסלק אותה מהדרך ולגרום לה לעזוב. אלא שהיא לא הסכימה ל”התפנות” כל כך בקלות. בעזרת הפעילות הנחושה של משרד מען בירושלים היא אזרה אומץ והצליחה לשמור על מקום העבודה. לקח חשוב לכל עובד ובעיקר לנשים עובדות.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

בית-הדין לעבודה חייב את חברת מיה תעשיות מזון בע"מ בפיצוי על הטרדה מינית של עובדת פלסטינית שהועסקה במפעל במישור אדומים

ביום 6.10.2024 פורסם פסק-דינו של בית הדין האזורי לעבודה בירושלים (כב' השופטת רחל בר"ג-הירשברג) בתביעה של עובדת לשעבר של מפעל "מיה תעשיות מזון בע"מ" במישור אדומים.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

חבלה בעשרות מכוניות של עובדים פלסטינים בכניסה לאזור התעשייה מישור אדומים

עשרות מכוניות של פלסטינים המועסקים באזור התעשייה מישור אדומים ספגו אתמול 8.10 חבלות קשות: העובדים, הנוהגים להחנות את רכביהם בצידי הכביש בסמוך למחסום הכניסה לאזור התעשייה, מצאו את רכביהם בסיום יום העבודה עם זכוכיות מנופצות, גלגלים מנוקבים וגגות הרוסים.

המשך
פרסומים

תובענה ייצוגית נגד שירותי בריאות כללית: מעסיקה עובדים ועובדות בהעסקה עקיפה בניגוד לחוק

ביום 15.9.2024 הוגשה תובענה ייצוגית נגד שירותי בריאות כללית בטענה שהיא מעסיקה עובדות ועובדים בתפקיד נוטלי דמים באמצעות מכרז לאספקת שירותים ובניגוד לחוק. על פי כתב התביעה מדובר בהתקשרות פיקטיבית ש"אומצה על ידי כללית על מנת לחמוק מהעסקתן הישירה של התובעות…", שעה שעל פי דין הן זכאיות להיות עובדות מן המניין של כללית, ולזכות להטבות מהן נהנים עובדי כללית.

המשך
Uncategorized

"לחם ושושנים" – גלריה חדשה בתל אביב שהיא מרחב לאמנות ופעילות חברתית

שוחרי אמנות ופעילים חברתיים ופוליטיים גדשו ביום חמישי 5.9 את אירוע הפתיחה של הגלריה החדשה של "לחם ושושנים" בקריית המלאכה בדרום תל-אביב. יחד עם אירוע ההשקה של הגלריה הוצגה על קירותיה התערוכה הראשונה שהיא מארחת – תערוכת הצילומים המרתקת של האמנית ענת וסרמן "רואה יורה" שאותה אצרה קרן זלץ.

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות