לתת סיכוי תעסוקתי לנשים הערביות

הבעיה אינה שנשים ערביות אינן רוצות לעבוד – אלא שאין להן שום סיכוי למצוא עבודה הגונה וכדאית בשוק העבודה המדולדל, במיוחד בפריפריה

פורסם בדה מרקר, 28.3.2013

עם ההכרזה על הרכב הממשלה התחילה החגיגה במסדרונות האוצר. פקידי האוצר מכינים לשר הממונה, יאיר לפיד, תוכניות לשינויים מרחיקי לכת, שבעבר התקשו לקדמם. ככל הנראה מתכנן האוצר קיצוץ מקיף בקצבאות, במטרה להגביר את כדאיות היציאה לעבודה ולהגדיל את שיעור ההשתתפות של גברים חרדים ונשים ערביות בשוק העבודה. במקביל, פורסם ששר הכלכלה והמסחר ‏(שמו החדש של משרד התמ"ת‏), נפתלי בנט, תומך בחידוש הפעלתה של תוכנית ויסקונסין, שבוטלה לפני שלוש שנים לאחר שכשלה.

בנוגע לנשים ערביות, זהו מיחזור של שקר ישן ומכובס. במקום ליצור מקומות עבודה ביישובים הערביים, ולהפסיק את הבאת העובדים הזרים לסיעוד וחקלאות, האוצר יחזיר אותנו עשר שנים אחורה, למדיניות האכזרית של קיצוץ בקצבאות ותוכנית ויסקונסין.

באותה תקופה, כאשר טומי לפיד ישב בממשלה עם הליכוד, קוצצו הקצבאות באופן דרסטי בלי שנוצרו מקומות עבודה חדשים, ובהמשך יישמו את תוכנית ויסקונסין, שהפריטה את לשכות העבודה, במטרה להכניס מובטלים למעגל התעסוקה. התוכנית אילצה אלפי נשים וגברים לבצע עבודות דחק בלא שכר, ושללה קצבאות ממי שסירבו או לא יכלו להשתתף בעבודות הכפייה.

תוכנית ויסקונסין הכניסה מספר מצומצם של נשים ערביות למעגל העבודה, אבל רובן הועסקו בעבודות קבלן בניקיון, בשכר ירוד ובלא כל זכויות סוציאליות, ולא החזיקו מעמד בעבודה. הבעיה אינה שנשים ערביות אינן רוצות לעבוד – אלא שאין להן שום סיכוי למצוא עבודה הגונה וכדאית בשוק העבודה המדולדל, במיוחד בפריפריה.

ziraa

25 אלף עובדים זרים בחקלאות וכ-50 אלף בסיעוד מהווים משקולת אדירה על שוק העבודה בכל הקשור לנשים ערביות. נכון שנרשמה בעשור האחרון עלייה מתונה בשיעור ההשתתפות הכללי בכוח העבודה ‏(דו"ח בנק ישראל שיתפרסם בקרוב מצא עלייה של 4% בין 2002 ל-2012‏). אלא שזו הושגה בעיקר בשל העלייה ברמת ההשכלה של האוכלוסייה, כשישנו מתאם ברור בין השכלה לתעסוקה, ובין היעדר השכלה לבין אבטלה גבוהה או העסקה שמייצרת עובדים עניים.

ביישובים הערביים העוני הזה מוכפל בשל מדיניות של אפליה מבנית. חסרים בהם תשתיות בסיסיות, אין השקעה בבנייה ובעידוד אזורי תעשייה, אין בהם ומהם תחבורה למרכזי התעסוקה בערים הסמוכות, וקיים חוסר משווע במעונות ובגני ילדים – תנאי הכרחי לנשים הרוצות לעבוד. אלפי אקדמאים ערבים מודרים משוק העבודה בגלל דעות קדומות ויחס גזעני. גם בתעשיית ההיי־טק, שבה פועלות כמה עמותות לקידום הקליטה של ערבים, נקלטו עד כה רק 1,200 מועסקים ערבים ‏(פחות מ-1% מהמועסקים בענף‏).

הדיבורים על אומץ הלב ששר האוצר החדש יידרש לו כדי לבצע קיצוצים כואבים, מכוונים למטרה הלא נכונה. במקום לקצץ קצבאות של עניים, יש לעצור את הסחר במהגרי עבודה ולהדוף את הלובי של חברות כוח האדם, שאף ממשלה לא העזה עד כה להתמודד מולן.

האומץ נחוץ כדי לשים קץ לגזענות שמונעת העסקת ערבים, וכדי להיאבק בחברות הקבלניות למיניהן, שכיום משרדי הממשלה דווקא מעודדים את פעילותן. במקום למחזר את תוכנית ויסקונסין הכושלת והאכזרית, נדרשת מדיניות של השקעות מסיביות בתשתיות ביישובים הערביים ובפריפריה, פעולה ממשית ליצירת מקומות עבודה ועידוד עובדים להתאגד ולהגן על זכויותיהם.

עוד

פרויקט מזרח ירושלים

המקרה של הדאיה: עזבה את עבודתה מסיבות בריאותיות – קיבלה את כל זכויותיה כמפוטרת

הדאיה, בת 58 ממזרח ירושלים היא המפרנסת היחידה של משפחתה, וששת ילדיה תלויים בה. היא לא רצתה לעזוב את עבודתה, אך בגלל מצבה הבריאותי לא יכלה להמשיך לעבוד. בעזרת מען היא קיבלה את מלוא פיצויי הפיטורים שמגיעים למי שמתפטרת בשל מצב רפואי, והבטיחה את זכאותה לדמי אבטלה כבר מהיום הראשון.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

עובדת פלסטינית-ירושלמית העיזה ועמדה על שלה והצליחה לבטל האשמת שווא בגניבה ופיטורים שרירותיים

שוק העבודה במזרח ירושלים משתנה: נשים מתחילות להבין שהן לא חייבות להיות רק נשים שמרצות את כולם וכי יש להן זכויות והן יכולות להרים את קולן. אתן לא לבד! הקשבנה לסיפור של עולא, שיחד עם 'מען' הצליחה לעמוד מול כוונת מעסיקה לפטרה אחרי שהואשמה על ידי המנהלת הישירה שלה בגניבה:

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

במקום מעצרים ראוותניים צריך להחזיר עובדים פלסטינים לאתרי הבנייה

הסכם הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה שנכנס לתוקף ביום ד' 27.11, מסמן את סופה של המלחמה. אם אכן הוא יחזיק מעמד תתחיל תקופה של שיקום שמשמעותה גידול דרמטי בצורך בעובדים לענף הבניין. בינתיים, עשרות אלפי עובדים פלסטינים מחכים לרגע בו תחליט הממשלה להתיר את חזרתם לאתרי הבניין בישראל. אלפי קבלני בניין משוועים גם הם לכוח אדם מיומן ומדווחים שהעובדים הזרים שהגיעו אליהם מעטים מדי ולא מקצועיים ברמה מספקת.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

העובדת לא ויתרה. התמודדה עם מנהל מטריד ונשארה בעבודה!

האם הרגשתם פעם שמנהל שלכם במקום העבודה מתייחס אליכם כאל אשפה שיש לפנות מהדרך? אינתיסאר חוותה את המצב הזה. המנהל הישיר שלה הטריד אותה. לאחר מכן הוא פעל לסלק אותה מהדרך ולגרום לה לעזוב. אלא שהיא לא הסכימה ל”התפנות” כל כך בקלות. בעזרת הפעילות הנחושה של משרד מען בירושלים היא אזרה אומץ והצליחה לשמור על מקום העבודה. לקח חשוב לכל עובד ובעיקר לנשים עובדות.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

בית-הדין לעבודה חייב את חברת מיה תעשיות מזון בע"מ בפיצוי על הטרדה מינית של עובדת פלסטינית שהועסקה במפעל במישור אדומים

ביום 6.10.2024 פורסם פסק-דינו של בית הדין האזורי לעבודה בירושלים (כב' השופטת רחל בר"ג-הירשברג) בתביעה של עובדת לשעבר של מפעל "מיה תעשיות מזון בע"מ" במישור אדומים.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

חבלה בעשרות מכוניות של עובדים פלסטינים בכניסה לאזור התעשייה מישור אדומים

עשרות מכוניות של פלסטינים המועסקים באזור התעשייה מישור אדומים ספגו אתמול 8.10 חבלות קשות: העובדים, הנוהגים להחנות את רכביהם בצידי הכביש בסמוך למחסום הכניסה לאזור התעשייה, מצאו את רכביהם בסיום יום העבודה עם זכוכיות מנופצות, גלגלים מנוקבים וגגות הרוסים.

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות