לחץ על בכירים במשרד השיכון: מתנו את הביקורת נגד הקלות הפיקוח על קבלנים

פורסם ע"י נמרוד בוסו ב דה מרקר ב 18.716 | כחודש לאחר הצגת המלצותיו של "הצוות להפחתת הנטל הרגולטורי בנושא רישום קבלנים" - במשרד השיכון עדיין מתקשים להחליט כיצד לנהוג בהמלצות, שעוררו ביקורת חריפה במיוחד בקרב שורת אנשי מקצוע, ובהם גם בכירים במשרד השיכון עצמו.

פורסם ע"י נמרוד בוסו ב דה מרקר ב 18.716

כחודש לאחר הצגת המלצותיו של "הצוות להפחתת הנטל הרגולטורי בנושא רישום קבלנים" – במשרד השיכון עדיין מתקשים להחליט כיצד לנהוג בהמלצות, שעוררו ביקורת חריפה במיוחד בקרב שורת אנשי מקצוע, ובהם גם בכירים במשרד השיכון עצמו.

מנכ"ל משרד השיכון, אשל ארמוני, ערך באחרונה פגישות עם חברים בוועדה המייעצת לרשם הקבלנים, שמתחה ביקורת חריפה על ההמלצות בנושא רישום קבלנים, וביקש מהם לרכך את הביקורת כדי לאפשר את קבלתן של חלק מההמלצות לפחות. אתמול החליט ארמוני לדחות שוב, בשלושה שבועות נוספים, את הישיבה הבאה של מועצת הקבלנים — הגוף המוסמך לאשר או לדחות את המלצות הצוות — וזו נקבעה ל–10 באוגוסט.

הוועדה המייעצת מורכבת מנציגי גופים מדעיים מתחום הבנייה, בראשות הפרופסור להנדסת מבנים רוני נבון. בחוות הדעת טענו חברי הוועדה המייעצת כי מסקנות הצוות אינן סבירות, ויישומן עלול בסבירות גבוהה לעלות באובדן חיים של פועלי בנייה, שיועסקו בסביבת עבודה לא מקצועית, ושל המשתמשים במבנים לצורכי מגורים, מסחר או תעסוקה. "המלצות חסרות היגיון, בלתי־מבוססות מבחינה מקצועית ומבחינת הידע הנדרש מבעלי כישורים"; "השלכה מצמררת על בטיחות העובדים"; "התוצאות צפויות להיות מקיפות וקשות יותר מאלה של הפל־קל" — אלה רק חלק קטן מהביטויים שבהם ביקרה הוועדה את המלצות הצוות.

לצד ביקורת זו, טען היועץ המשפטי למשרד השיכון, עו"ד אלעזר במברגר, שבעצמו כיהן כחבר בצוות, כי עבודת הצוות היתה מוטה בשל ריבוי הגורמים הפרו־קבלניים בו, ובהם סמנכ"ל התאחדות בוני הארץ עו"ד אמיר הלר, רשם הקבלנים במשרד השיכון עו"ד אמנון כהן, וראש אגף בכיר לטיוב רגולציה במשרד ראש הממשלה עמיחי פישר. במברגר סירב להצטרף להמלצות הצוות ופירסם חוות דעת מיעוט.

הצוות בראשותו של נתנאל לפידות, מנהל אגף בכיר במשרד השיכון, המליץ בין השאר על שינוי דרגות סיווג הקבלנים. אם המלצותיו יתקבלו, קבלן בראשית דרכו יוכל לבצע פרויקטים בהיקף כספי של עד 8 מיליון שקל (במקום 4 מיליון שקל כיום), ויוכל לבצע עבודות שלד לבניינים של עד 10 ואף 12 קומות ללא מעורבות מהנדס או הנדסאי, יינתן פטור לקבלנים בסדר גודל קטן ובינוני מהעסקה דרך קבע של מהנדס או הנדסאי בחברה, ותינתן לקבלנים אפשרות לחבר את היקפי הבנייה של שני פרויקטים קטנים הנבנים במקביל כדי שייחשבו כפרויקט גדול אחד לצורכי הגדלת סיווג.

ההמלצות, שאותן חשף TheMarker לפני כשבועיים, עוררו סערה בענף הבנייה. מאז הפרסום פנו שורה של אנשי מקצוע וארגונים אל ארמוני בבקשה שיעכב את אישור ההמלצות, ויפתח אותן לדיון ציבורי מחודש. בין הפונים — איגוד מהנדסי הבניין והתשתיות, לשכת המהנדסים והאדריכלים, הפקולטה להנדסה אזרחית בטכניון והקואליציה למאבק בתאונות בניין — ארגון גג שבו חברים בין השאר קו לעובד, ארגון העובדים מען והאגודה לזכויות האזרח בישראל.

איגוד המהנדסים פנה לארמוני פעמיים בשבועיים האחרונים ודרש להיפגש עמו כדי להעלות הסתייגויות. לטענת יו"ר האיגוד וחבר מועצת הקבלנים, דני מריאן, האיגוד לא קיבל עד כה את פרוטוקול הישיבה האחרונה של המועצה בנושא, על אף בקשות חוזרות ונשנות, וכן לא הוצגו הנתונים האמפיריים שעליהם התבססו לכאורה ההמלצות, שלדבריו סותרים נתונים שנמצאים בידי האיגוד. "בעוד שעל פי עבודת הוועדה קיים כיום קושי לכאורה לקבלנים להגדיל את רמת הסיווג שלהם — על פי המידע שבידינו, מתוך 1,400 קבלנים שפנו לרשם הקבלנים בשלוש השנים האחרונות בנושא, 800 נענו בחיוב, ו–100 בקשות נוספות נמצאות בטיפול, כלומר לא קיים כל קושי בנושא", טען מריאן.

במכתב נוסף שששלחו לפני שבוע ראשי הפקולטה להנדסה אזרחית בטכניון — הדקאן פרופ' עודד רבינוביץ', ראש היחידה להנדסת מבנים פרופ' אביעד שפירא וראש המכון הלאומי לחקר הבנייה פרופ' יחיאל רוזנפלד — ביקשו השלושה להקפיא את השינויים המוצעים, "ובמקביל תיערך בחינה מעמיקה — ובעיקר מקצועית — של הצורך בשינויים ושל אופיים". במכתב נפרד ששלח פרופ' ארנון בנטור, גם הוא מהטכניון, נטען כי המלצות הצוות סותרות את המלצות ועדת זיילר שהוקמה בעקבות אסון ורסאי: "בחלק מהמלצות הצוות משתמע שלהקטנת הנטל הרגולטורי ניתנה פרשנות של התפשרות על מקצועיות, על כל המשתמע מכך לגבי איכות הבנייה ובטיחות המבנים".

במכתב ששלח לארמוני מנכ"ל ארגון העובדים מען, אסף אדיב, בשמה של הקואליציה למאבק בתאונות הבניין, נכתב כי לאור הקביעה מצד שורה של אנשי מקצוע כי להמלצות הצוות תהיה השלכה של גידול במספר תאונות העבודה ופגיעה בבטיחות העובדים, יש להקפיא את ההמלצות ולפתוח אותן לדיון ציבורי מעמיק.

ממשרד השיכון נמסר בתגובה: "בהמשך להחלטת הממשלה ולאחר שנים שלא נעשו כל תהליכי הסדרה בתחום, משרד הבינוי והשיכון מקיים בימים אלה עבודת מטה יסודית על מנת להפחית ביורוקרטיה וסחבת, לייעל תהליכים ולחסוך בזמן ובהוצאות כספיות, שהיום, לצערנו, מתגלגלות לכיסו של הצרכן. עבודת המטה מתקיימת מזה כשנה בהשתתפות נציגי משרד ראש הממשלה, האוצר וגורמים מקצועיים, ובהם מהנדסים וקבלנים שהיו שותפים לגיבוש ההמלצות. העבודה טרם הושלמה ובימים אלה מציגים כלל הגורמים הרלוונטיים את חוות דעתם בפני מנכ"ל המשרד, במטרה לייצר את בסיס הידע הטוב ביותר לקראת תכנון הצעדים החדשים תוך הקפדה מדוקדקת על בטיחות וללא פשרות על איכות הבנייה".

עוד

פרויקט מזרח ירושלים

נשים מובילות שינוי בירושלים המזרחית

למרות מצעד הדגלים האלים שהתרחש בירושלים, למרות האווירה המפלגת של שנאה ומלחמה, כתב "הארץ" ניר חסון מספר לכולם את מה שגם אנחנו ב"מען ארגון עובדים" – רואים בעבודת השטח שלנו: ירושלים המזרחית ואיתה ירושלים בכלל עוברות מהפכה שקטה – נשים מובילות שינוי. זהו סיפור אופטימי של העצמה נשית ושותפות פלסטינית ישראלית.

המשך
התארגנות עובדים

סכסוך עבודה בפקולטה למשפטים!

הקלינאים והקלינאיות של הפקולטה למשפטים באוניברסיטת ת"א התאגדו במען בחודש אפריל. בתאריך 1.4.25 שלח יואב גל טמיר, ממען הודעה לנשיא האוניברסיטה מר גד פרנק בו הודיע על התאגדות הקלינאים במען ודרש לפתוח במו"מ. יותר מחודש וחצי מאוחר יותר לא זכתה הודעה זו לתגובה. הנהלת האוניברסיטה פשוט מתעלמת מקיומם של עובדים שמועסקים על ידה ומבקשים לשאת ולתת על שכרם ותנאי עבודתם.

המשך
ענף הסיעוד

עובד ביה"ח הגריאטרי "עמל ומעבר" במעלה אדומים תובע פיצוי על אי תשלום שעות נוספות והפרשות לפנסיה

השבוע הוגשה התביעה הראשונה בסדרה מתוכננת של תביעות של עובדי בית החולים הגריאטרי השיקומי הוד עמל במעלה אדומים. את התביעה הגיש העובד ה.ג. המועסק בבית החולים כבר שבע שנים.

המשך
ענף הסיעוד

הישג חשוב למען ארגון עובדים ולעובדי אקים ירושלים

בית הדין לעבודה בירושלים המליץ הבוקר לעמותת אקים ירושלים לחזור אל שולחן המו"מ עם ארגון מען במטרה להגיע לחתימה על הסכם קיבוצי. הדיון התקיים אחרי שאקים ירושלים הודיעו באמצע מרץ באופן חד צדדי על הפסקת המו"מ.

המשך
ענף הסיעוד

עמותת אקים ירושלים פוצצה את המו"מ עם 'מען-ארגון עובדים' ומסרבת להסכם קיבוצי

מחר יום ד', 7.5 יקיים בית הדין האזורי לעבודה בירושלים, דיון בבקשת צד שהגיש מען נגד עמותת אקים ירושלים, וזאת בדרישה שהעמותה תחזור לשולחן המו"מ הקיבוצי. עוד דורש מען בבקשה שהעמותה תחדל באופן מיידי מהפעלת נוהל פסול בכל הנוגע להעסקת עובדים בשעות הלילה.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

כל עובד זכאי להפרשות לפנסיה – אל תוותרו על הזכות הזו

עווני הגיע ליום קבלת קהל במשרד מען בירושלים וביקש שנבדוק אם הוא אכן מקבל את כל זכויותיו. כאשר הצוות של מען בחן את התלושים שלו התברר שבמשך למעלה משש שנות עבודתו, המעסיק לא הפריש ולו שקל אחד לקרן פנסיה.

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות