חולמת על מחויבות הדדית

התארגנות עובדות ועובדים בהסכם קיבוצי היא צעד תובעני כלפי הנהלת בית ספר. הוא תובע הגדרה של תנאי השכר והעבודה בהסכם מחייב, שיכול לעלות למעביד כסף. אבל הוא גם יוצר הכרה, המשכיות וערבות הדדית; ערכים שחיוניים לכל עובד, ובכלל זה המרצה, האימא, האישה ששואפת גם ליצור, גם ללמד, וגם להספיק מדי פעם לאכול ארוחת צהריים עם הילדים.

ayelet_becharאמא שלי הייתה מורה, ועכשיו גם אני. בילדותי היה נדמה לי שמורה הוא מקצוע מצוין לאישה שהיא גם אמא. באחת וחצי היא כבר בבית, מגישה את השניצל לארוחת הצהריים של אחרי בית הספר. היום, כשאני מלמדת קולנוע דוקומנטרי ועיתונאות במוסדות להשכלה גבוהה, קוראים לי 'מרצה', או ליתר דיוק, 'מרצה מן החוץ'. אני עדיין חושבת שהוראה היא מקצוע מצוין, גם לנשים וגם לגברים. רק שהשניצל הסמלי נעלם מהתמונה. כדי להתפרנס מהוראה היום, צריך לעבוד יותר שעות וביותר מקומות.

עבורי, בניית לוח העבודה השנתי היא מלאכת מחשבת מורכבת, הליכה על פי תהום של שיקולים: מצד אחד, צרכי המערכות בכל אחד מארבעת או חמשת מקומות העבודה; ומצד שני, לוח הזמנים של הילדים, של החוגים ושל 'ימי הסבתא והסבא'. הסטודנטים כבר יודעים שכשהשיעור מסתיים בשתיים או שלוש אחרי הצהריים, המרצה שלהם נעלמת מהכיתה במהירות שיא, ודוהרת לעבר נתיבי איילון כדי להגיע בזמן לגן ולבית הספר.

בכך ה'מרצה מן החוץ' אינה שונה משאר מאות אלפי האמהות העובדות בישראל (ואכן, מספר הנשים המשתתפות בשוק העבודה בישראל גבוה מאוד יחסית לאירופה, למשל. זה נתון שתמיד ממלא אותי גאווה משונה, אם בדרך כלל הוא מופיע לצד נתון נוסף, והוא ששכרנו, יחסית לגברים, נמוך למדי). בהשוואה לנשים אחרות, החיים של מרצה עצמאית, כמוני, דווקא טובים: לוח השנה האקדמי לא כולל עבודה ברוב החגים ובקיץ, וסוגר מעט את הפער בין מספר ימי החופשה של הילדים לאלה של אמא.

אז מה הבעיה? הרעיעות, או באנגלית, Precariousness של שוק העבודה בכלל פוגעת במיוחד במרצות שאינן עוסקות במחקר. אני מלמדת את מה שאני יודעת מעבודתי כעיתונאית וכבמאית קולנוע תיעודי. הייתי שמחה להמשיך לעבוד במקצועות היצירתיים והמרתקים האלה כעצמאית. אלא ששעות העבודה רבות וקשה לתכנן אותן; והתגמול הכספי כה צנוע, עד שבשנים בהן הילדים קטנים וחינוכם עולה אלפי שקלים נטו בחודש, זה הופך להיות כמעט בלתי אפשרי. אפשרויות הבחירה מצטמצמות.

אני בוחרת בסיפוק שבעבודת ההוראה ובגמישות של בניית לוח העבודה השנתי על פי יכולתי. אלא שאני גם חולמת על מחויבות הדדית מעוגנת בהסכם, ביני ובין מקומות העבודה שאני לומדת לכבד ולאהוב. לבתי ספר לאומנות ולתקשורת יש צבע, אופי וחזון שמתפתחים בהתמדה. הקשרים שנוצרים בין המרצות והמרצים לסטודנטים נמשכים לאורך שנים. מה שנפתח בכל שנה מחדש, הוא היקף ההעסקה. ברור שכמות העבודה תלויה בהיקף ההרשמה ובמקורות המימון של בתי הספר. אבל ברור גם, שמעמדן של המרצות רעוע, רעוע מדי.

התארגנות עובדות ועובדים בהסכם קיבוצי היא צעד תובעני כלפי הנהלת בית ספר. הוא תובע הגדרה של תנאי השכר והעבודה בהסכם מחייב, שיכול לעלות למעביד כסף. אבל הוא גם יוצר הכרה, המשכיות וערבות הדדית; ערכים שחיוניים לכל עובד, ובכלל זה המרצה, האימא, האישה ששואפת גם ליצור, גם ללמד, וגם להספיק מדי פעם לאכול ארוחת צהריים עם הילדים.

* איילת בכר היא מרצה לקולנוע תיעודי ולעיתונות בבתי ספר להשכלה גבוהה.

עוד

פרויקט מזרח ירושלים

כל עובד זכאי להפרשות לפנסיה – אל תוותרו על הזכות הזו

עווני הגיע ליום קבלת קהל במשרד מען בירושלים וביקש שנבדוק אם הוא אכן מקבל את כל זכויותיו. כאשר הצוות של מען בחן את התלושים שלו התברר שבמשך למעלה משש שנות עבודתו, המעסיק לא הפריש ולו שקל אחד לקרן פנסיה.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

מניעת הכניסה של עובדים פלסטינים מעכב פרוייקטים בחודשים ארוכים וגרם לאבדן הכנסות לענף הבניין בהיקף של 131 מליארד ש"ח

התאחדות בוני הארץ שמייצגת את קבלני הבניין הגדולים פנתה לאחרונה לרה"מ נתניהו בדרישה לפעול לפתרון המצוקה הקשה בענף הבניין. לפי הסטטיסטיקה שצורפה למכתב, מורגש עיכוב בסיום פרוייקטים ומסירת דירות באתרי הבנין בממוצע בשמונה חודשים.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

תקופת ניסיון בעבודה ללא שכר? אין דבר כזה!

ריהאם, בת 21, סיימה לימודים והתקבלה לעבודה במעון ילדים לגיל הרך. כשבועיים אחרי שהתחילה לעבוד, המנהלת אמרה לה שאין לה מספיק ניסיון ולכן היא לא יכולה להמשיך, ובעצם פיטרה אותה.

המשך
מורים, גננות, עובדי עמותות

הסכם קיבוצי של מען קובע סולם שכר ומשפר את שכרן של סייעות במעון לגיל הרך של עמותת יד ביד

בעקבות הסכם קיבוצי עליו חתם 'מען – ארגון עובדים' לאחרונה בעמותת יד ביד, יעלה שכרן של סייעות מתחילות במעון לגיל הרך בחיפה ל-38 ש"ח בשעה, עם עלייה בשכר מדי שנה. אחרי ותק של 4 שנים יגיע שכרן ל-40 ש"ח לשעה ותיפתח לכל סייעת קרן השתלמות.

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות