בצל משבר הקורונה: עשרות אלפי עובדים פלסטינים ילונו במקומות העבודה בישראל אבל רבים יותר יישארו ללא עבודה וללא מקור פרנסה

סגר הדרגתי על הגדה המערבית מוטל בהדרגה החל מיום ד' 18.3. מטרת הסגר, שהוטל עקב סכנת התפשטות וירוס הקורונה, לעצור כל תנועה של תושבים פלסטינים לתוך ישראל ובחזרה למשך התקופה הקרובה. בהכרזה על הסגר הבהיר משרד הביטחון כי הכוונה לאפשר לכ-50 אלף עובדים פלסטינים לשהות באופן רצוף בתוך שטח ישראל ובאזורי התעשייה בהתנחלויות, מבלי שיוכלו לחזור לבתיהם במשך חודש. ההסדר הושג בתאום בין הרשויות הישראליות והרשות הפלסטינית. במקביל להודעת שר הביטחון, בנט, על הסגר, הודיע גם רה"מ הפלסטיני, מוחמד שתייה, שהרשות מצידה תמנע חזרת העובדים מישראל. וכך, החל מיום א' 22.3, תתאפשר כניסה של עובדים פלסטינים למקומות העבודה בישראל, אך ורק לתקופה של חודש או יותר.

כניסת מספר כה גדול של עובדים פלסטינים, והסדרה חוקית של שהייתם בתחומי ישראל, הינם צעד חסר תקדים, שבא לשרת שלוש מטרות: ראשית מניעת תנועה הלוך ושוב של עשרות אלפי אנשים בין מקומות מאוכלסים בישראל ובגדה המערבית. תנועה כזו היא בעלת פוטנציאל הרסני של הפצת המחלה בשני הכוונים. שנית, לאפשר המשך פעילות של מפעלים חיוניים כולל מפעלי מזון ושירותים, וכך להבטיח, לפחות חלקית, את המשך ההפעלה של ענף הבנייה, ולמנוע פגיעה אנושה בכלכלה. שלישית, להבטיח פרנסה לקבוצה משמעותית של עובדים פלסטינים, שיעבירו את משכורותיהם למשפחותיהם וימנעו קריסה כלכלית של החברה האזרחית בגדה המערבית.

העובדים הפלסטינים הנכללים בהסדר, יאלצו לשהות שבועות ארוכים מחוץ לביתם, בתנאים קשים פיזיים וחברתיים. הצו קובע שעל המעסיק מוטלת החובה לדאוג לעובד למקום מגורים ברמה נאותה, תוך הקפדה על הוראות משרד הבריאות ביחס למאבק בקורונה. אולם, אין ודאות שכלל המעסיקים ינהג בהתאם להוראות הצו. כבר פורסמו דווחים על עובדים, שהסדרי הלינה שהוצעו להם אינם ראויים, או שנדרשו לממן משכרם את עלות שהייתם בישראל.

הבעיה בהסדר החדש, שלמעשה אין לעובדים הפלסטינים ברירה. מי שלא יקבל על עצמו לעבוד בתנאי לינה, גם אם התנאים אינם אנושיים בעליל, ימצא עצמו מצטרף לקבוצה גדולה מאד – לפי הערכות עד 100 אלף איש – של עובדים פלסטינים שנשלחו לביתם עקב סגירת מקומות עבודה והטלת סגר על השטחים ואיבדו את מקור פרנסתם. מדובר בכעשרת אלפים עובדים מאזור בית לחם, הנתונה בעוצר כבר יותר משבועיים; אלפי עובדי מלונות ומסעדות שנסגרו; עובדים בחברות ומפעלים שצמצמו תפוקות, או הקפיאו את העבודה עקב המשבר; וכן עובדים, שמפאת מצבם האישי, מנועים מלעזוב את ביתם לתקופה ארוכה. בקבוצה זו נמנות גם נשים פלסטיניות המועסקות בחקלאות ובמפעלים, שבשל מגבלות תרבותיות, אינן יכולות להישאר ללון במקומות העבודה.

נוכח מציאות אכזרית זו, אין לעובדים שיכולים להמשיך בעבודתם, בחירה של ממש. עם זאת, אפשר גם לראות בנכונות לצאת לעבודה בכל מחיר, עמדה אמיצה, בוגרת ואחראית, שיש בה הקרבה אישית גדולה מצדם של העובדים. כמה מאות עובדים, שנדרשו להמשיך לעבוד בתנאי לינה, מאוגדים במסגרת ארגון העובדים מען, ופועלים בשיתוף מלא ובהתייעצות יומיומית עם הנהגת הארגון, כדי להבטיח את זכויותיהם ותנאי המגורים שלהם.

במקביל, משרד מען בירושלים המזרחית, מוצף בפניות של עובדים מודאגים שחוששים מהעתיד הבלתי ברור. בניגוד לעובדים בישראל, שיש להם זכות לקצבת אבטלה במצב של פיטורים או חל"ת, תושבי הרשות הפלסטינית אינם נהנים מרשת בטחון סוציאלית. ולכן, כאשר הם נשלחים הביתה, הם נותרים ללא מקור פרנסה. מען, פועל יחד עם ארגונים חברתיים נוספים, כדי להשיג פיצוי כספי לעובדים הפלסטינים שנותרו ללא הכנסה.

אנו, בארגון העובדים מען, מכירים היטב את הכוח המאורגן של העובדים הפלסטינים, ואת המסירות והנכונות שיש להם לפעול בשיתוף פעולה וסולידריות. אנחנו מאמינים שבפעולה משותפת, נוכל להבטיח את זכויות העובדים, ואף לצאת מהמשבר מחוזקים. ארגון העובדים מען מפרסם הודעות ומידע בשפה הערבית בדף הפייסבוק. הצוות שלנו עובד יומם ולילה, כדי לענות על מאות הפניות והשאלות שמגיעות אלינו בעקבות המצב החדש. כל פוסט שאנחנו מפרסמים זוכה לחשיפה של 50,000 עד 100,00 צפיות, ומביא פניות נוספות. אנחנו זקוקים למתנדבים/ות שיעזרו לנו להיענות לכל הפניות ולעמוד בעומס המשימות שהולך וגובר מיום ליום.

עוד

עובדים ועובדות פלסטינים

במקום מעצרים ראוותניים צריך להחזיר עובדים פלסטינים לאתרי הבנייה

הסכם הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה שנכנס לתוקף ביום ד' 27.11, מסמן את סופה של המלחמה. אם אכן הוא יחזיק מעמד תתחיל תקופה של שיקום שמשמעותה גידול דרמטי בצורך בעובדים לענף הבניין. בינתיים, עשרות אלפי עובדים פלסטינים מחכים לרגע בו תחליט הממשלה להתיר את חזרתם לאתרי הבניין בישראל. אלפי קבלני בניין משוועים גם הם לכוח אדם מיומן ומדווחים שהעובדים הזרים שהגיעו אליהם מעטים מדי ולא מקצועיים ברמה מספקת.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

העובדת לא ויתרה. התמודדה עם מנהל מטריד ונשארה בעבודה!

האם הרגשתם פעם שמנהל שלכם במקום העבודה מתייחס אליכם כאל אשפה שיש לפנות מהדרך? אינתיסאר חוותה את המצב הזה. המנהל הישיר שלה הטריד אותה. לאחר מכן הוא פעל לסלק אותה מהדרך ולגרום לה לעזוב. אלא שהיא לא הסכימה ל”התפנות” כל כך בקלות. בעזרת הפעילות הנחושה של משרד מען בירושלים היא אזרה אומץ והצליחה לשמור על מקום העבודה. לקח חשוב לכל עובד ובעיקר לנשים עובדות.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

בית-הדין לעבודה חייב את חברת מיה תעשיות מזון בע"מ בפיצוי על הטרדה מינית של עובדת פלסטינית שהועסקה במפעל במישור אדומים

ביום 6.10.2024 פורסם פסק-דינו של בית הדין האזורי לעבודה בירושלים (כב' השופטת רחל בר"ג-הירשברג) בתביעה של עובדת לשעבר של מפעל "מיה תעשיות מזון בע"מ" במישור אדומים.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

חבלה בעשרות מכוניות של עובדים פלסטינים בכניסה לאזור התעשייה מישור אדומים

עשרות מכוניות של פלסטינים המועסקים באזור התעשייה מישור אדומים ספגו אתמול 8.10 חבלות קשות: העובדים, הנוהגים להחנות את רכביהם בצידי הכביש בסמוך למחסום הכניסה לאזור התעשייה, מצאו את רכביהם בסיום יום העבודה עם זכוכיות מנופצות, גלגלים מנוקבים וגגות הרוסים.

המשך
פרסומים

תובענה ייצוגית נגד שירותי בריאות כללית: מעסיקה עובדים ועובדות בהעסקה עקיפה בניגוד לחוק

ביום 15.9.2024 הוגשה תובענה ייצוגית נגד שירותי בריאות כללית בטענה שהיא מעסיקה עובדות ועובדים בתפקיד נוטלי דמים באמצעות מכרז לאספקת שירותים ובניגוד לחוק. על פי כתב התביעה מדובר בהתקשרות פיקטיבית ש"אומצה על ידי כללית על מנת לחמוק מהעסקתן הישירה של התובעות…", שעה שעל פי דין הן זכאיות להיות עובדות מן המניין של כללית, ולזכות להטבות מהן נהנים עובדי כללית.

המשך
Uncategorized

"לחם ושושנים" – גלריה חדשה בתל אביב שהיא מרחב לאמנות ופעילות חברתית

שוחרי אמנות ופעילים חברתיים ופוליטיים גדשו ביום חמישי 5.9 את אירוע הפתיחה של הגלריה החדשה של "לחם ושושנים" בקריית המלאכה בדרום תל-אביב. יחד עם אירוע ההשקה של הגלריה הוצגה על קירותיה התערוכה הראשונה שהיא מארחת – תערוכת הצילומים המרתקת של האמנית ענת וסרמן "רואה יורה" שאותה אצרה קרן זלץ.

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות