הדרך לעבודה – האפליקציה שעוזרת לנשים ערביות להיכנס לשוק העבודה

נשים ממזרח ירושלים המעוניינות לממש את זכותן לצאת לעבוד, נתקלות בקשיים רבים, החל מאי ידיעת השפה העברית, תחבורה ציבורית בלתי סדירה, מחסור במסגרות לילדים, והעדר הכשרה מקצועית מתאימה. לא פלא שאחוז המועסקות שלהן הוא הנמוך בישראל. כבר ב- 2018 אחוז המועסקות ביניהן בגילי העבודה העיקריים (25-64) ירד ל- 17,699 נשים, המהוות  25% מכלל הנשים בגילאים האלו. לא ברור כמה מהן נשארו עובדות לאחר פרוץ הסגרים, וההערכה היא כי הן אבדו כשליש ממקומות העבודה שהיו להן.

מען – ארגון עובדים [ע"ר] מפעיל זכותון אינטראקטיבי מקוון בשפה הערבית בשם "הדרך לעבודה", המסייע לנשים ממזרח ירושלים לצאת לעבודה, להכיר את זכויותיהן וחובותיהן מול מעבידים וגופים ציבוריים, ולקבל את זכויותיהן בתקופת הקורונה.

נשים ממזרח ירושלים המעוניינות לממש את זכותן לצאת לעבוד, נתקלות בקשיים רבים, החל מאי ידיעת השפה העברית, תחבורה ציבורית בלתי סדירה, מחסור במסגרות לילדים, והעדר הכשרה מקצועית מתאימה. לא פלא שאחוז המועסקות שלהן הוא הנמוך בישראל. כבר ב- 2018 אחוז המועסקות ביניהן בגילי העבודה העיקריים (25-64) ירד ל- 17,699 נשים, המהוות  25% מכלל הנשים בגילאים האלו. לא ברור כמה מהן נשארו עובדות לאחר פרוץ הסגרים, וההערכה היא כי הן אבדו כשליש ממקומות העבודה שהיו להן.

הזכותון של מען נותן לנשים אלה כלי נגיש ועדכני שמאפשר להן לצאת לעבוד ולהתפרנס. האתר ידידותי, ניתן להשתמש בו בטלפון חכם בקישור שפועל כמו אפליקציה, מה שהופך אותו לנגיש גם לנשים שאין להן מחשב. הקשר עם הנשים הינו דו צדדי מאחר שמתוך הפניות למען, כולל על ידי הקו החם בתקופת הקורונה והסדנאות שמען מפעילה, עולות שאלות חדשות הדורשות עדכון תקופתי מתמיד, כך שהוא נשאר אקטואלי ושימושי. נגישות המידע מפחיתה את תלות הנשים בגופים כמו לשכת התעסוקה והביטוח הלאומי, שהאתרים שלהם אינם פועלים בערבית, וגם הטפסים המקוונים שלהם קיימים בעיקר בעברית.

הזכותון המקוון מאפשר לנשים (וגברים) לפנות ישירות למען ולגופים ציבוריים בשאלות ובקשות לסיוע. הוא מפרט את יצירת הקשר, את שעות הקבלה, את דרך ההגעה בליווי מפות-גוגל שקיימות גם בערבית, ופרוט קווי התחבורה הציבורית ממזרח ירושלים למערבה. הוא נותן מידע על זכויות נשים עובדות בהריון או אחרי לידה וכיצד למצוא מסגרות לילדים, עם גרפיקה מאירת עיניים כאשר כל נושא מוליך לנושאי משנה רלבנטיים. הוא גם מפרט את האפשרויות לרכישת השכלה והכשרה מקצועית  במימון לשכת התעסוקה או ארגונים אחרים, כמו קורס חינמי של לשכת התעסוקה ללמידת עברית בסיסית, קישור לאתר של מרכז ריאן, הנותן קורסים של הכשרה מקצועית, וקורס משותף של מען ועמותת ריאן. הוא גם מפנה לקישורים של ארגוני זכויות, כמו "כל בזכות" – הקיים גם בשפה הערבית, בתחום הבריאות הוא משתף פעולה עם עמותת "לדעת", העוסקת בבריאות ומיניות האישה, ומידע על שירותים רפואיים במערב העיר, שבדרך כלל הם יותר איכותיים מאלו הנמצאים בירושלים המזרחית, והם ללא עלות.

בתקופת החל"ת אנשים רצו להירשם ללשכת התעסוקה אבל כל הטפסים היו בעברית. העלנו לאתר את המסמך בעברית של שירות התעסוקה עם תרגום לערבית, ולידו לינק למסמך הדיגיטלי שלהם. מי שיודעות עברית אבל לא מבינות את הטופס היטב, שולחים להן את הלינק שמאפשר להן למלא אותו, ואם הן נתקלות בבעיה, הן מתקשרות לקו החם של מען.

לדוגמא, אישה שעובדת במשרה חלקית, הוזמנה (פעם בחצי שנה) על ידי שירות התעסוקה, כדי לאשר לה לקבל קצבה. הלשכה בטלה את ההזמנה ברגע האחרון בגלל הסגר,  ולאחר מכן הודיעה לה שמאחר והיא לא התייצבה, היא לא תקבל את הקצבה. הזכותון "הדרך לעבודה" מסביר לה שהיא לא עשתה את התהליך המלא כלומר לא הגישה להגיש מסמך חתום על ידי המעביד שלה על פרטי העבודה והשכר שלה. מען שלח לה את הלינק הרלבנטי למסמך, את הטופס הנדרש בעברית עם התרגום שלו לערבית, עם הסבר שהיא צריכה לשלוח את הטופס לביטוח הלאומי. היא עושה זאת באחור בתקווה שתקבל את הקצבה, ובכל מקרה היא למדה את התהליך הנכון, ותדע מה לעשות אם זה יקרה בשנית.

דוגמא נוספת: עובדת שגרה במחנה הפליטים שועפאט וצריכה להגיע לעבודה במזרח ירושלים, מבזבזת כשעה וחצי להגיע כי היא לוקחת אוטובוס מזרח ירושלמי שנתקע בפקקים עמוסים, מה שהופך לסיוט כל בוקר. לא עלה על דעתה לתפוס אוטובוס לקו הרכבת, שמביא אותה קרוב לעבודה תוך דקות ספורות. מען שלח לה לינק שמלמד אותה למצוא איזה אוטובוסים מגיעים לרכבת ומה המסלול שלהם, בצירוף מפות גוגל בערבית, מה שמאפשר לה להגיע תוך חצי שעה.

הזכותון מאפשר לעשות סדנא על כל נושא כזה, למשל על התחבורה היעילה לעבודה. שולחים לנשים את הלינק של המפות בערבית, מבררים איך הם נוסעים, ומבקשים מהן לתעד מה למדו ואיך הסתדרו, והם משתפים את זה עם משתתפי הסדנא. העדויות האלו יעודכנו בקרוב לתוך האתר, על פי הנושאים שלהם.

"הדרך לעבודה" נכתב על ידי ארז וגנר, האחראי על סניף מען במזרח ירושלים. מעצבת אותו ורד ביתן, ומתרגם לערבית יאסר אבו ערישה. העדכונים בנושא הזכויות בעידן הקורונה קיימים בזכותון גם בעברית (ללחוץ כאן).

עוד

פרויקט מזרח ירושלים

נשים מובילות שינוי בירושלים המזרחית

למרות מצעד הדגלים האלים שהתרחש בירושלים, למרות האווירה המפלגת של שנאה ומלחמה, כתב "הארץ" ניר חסון מספר לכולם את מה שגם אנחנו ב"מען ארגון עובדים" – רואים בעבודת השטח שלנו: ירושלים המזרחית ואיתה ירושלים בכלל עוברות מהפכה שקטה – נשים מובילות שינוי. זהו סיפור אופטימי של העצמה נשית ושותפות פלסטינית ישראלית.

המשך
התארגנות עובדים

סכסוך עבודה בפקולטה למשפטים!

הקלינאים והקלינאיות של הפקולטה למשפטים באוניברסיטת ת"א התאגדו במען בחודש אפריל. בתאריך 1.4.25 שלח יואב גל טמיר, ממען הודעה לנשיא האוניברסיטה מר גד פרנק בו הודיע על התאגדות הקלינאים במען ודרש לפתוח במו"מ. יותר מחודש וחצי מאוחר יותר לא זכתה הודעה זו לתגובה. הנהלת האוניברסיטה פשוט מתעלמת מקיומם של עובדים שמועסקים על ידה ומבקשים לשאת ולתת על שכרם ותנאי עבודתם.

המשך
ענף הסיעוד

עובד ביה"ח הגריאטרי "עמל ומעבר" במעלה אדומים תובע פיצוי על אי תשלום שעות נוספות והפרשות לפנסיה

השבוע הוגשה התביעה הראשונה בסדרה מתוכננת של תביעות של עובדי בית החולים הגריאטרי השיקומי הוד עמל במעלה אדומים. את התביעה הגיש העובד ה.ג. המועסק בבית החולים כבר שבע שנים.

המשך
ענף הסיעוד

הישג חשוב למען ארגון עובדים ולעובדי אקים ירושלים

בית הדין לעבודה בירושלים המליץ הבוקר לעמותת אקים ירושלים לחזור אל שולחן המו"מ עם ארגון מען במטרה להגיע לחתימה על הסכם קיבוצי. הדיון התקיים אחרי שאקים ירושלים הודיעו באמצע מרץ באופן חד צדדי על הפסקת המו"מ.

המשך
ענף הסיעוד

עמותת אקים ירושלים פוצצה את המו"מ עם 'מען-ארגון עובדים' ומסרבת להסכם קיבוצי

מחר יום ד', 7.5 יקיים בית הדין האזורי לעבודה בירושלים, דיון בבקשת צד שהגיש מען נגד עמותת אקים ירושלים, וזאת בדרישה שהעמותה תחזור לשולחן המו"מ הקיבוצי. עוד דורש מען בבקשה שהעמותה תחדל באופן מיידי מהפעלת נוהל פסול בכל הנוגע להעסקת עובדים בשעות הלילה.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

כל עובד זכאי להפרשות לפנסיה – אל תוותרו על הזכות הזו

עווני הגיע ליום קבלת קהל במשרד מען בירושלים וביקש שנבדוק אם הוא אכן מקבל את כל זכויותיו. כאשר הצוות של מען בחן את התלושים שלו התברר שבמשך למעלה משש שנות עבודתו, המעסיק לא הפריש ולו שקל אחד לקרן פנסיה.

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות