יו"ר ועדת הכנסת לעובדים זרים, חה"כ אליהו רביבו הוא אדם יסודי שלוקח את עצמו ברצינות. למרות שהועדה שבראשה הוא עומד שולית וחסרת מעמד מחייב בכנסת, הוא מצליח מזה יותר משנה וחצי להביא לישיבות שהוא מכנס נציגים של רשויות שונות של המדינה וצולב אותם בחקירה כדי להבין או לחשוף את הכשלים של מדיניות השלטונית שאותה מובילה מפלגתו הליכוד בתחום העסקת עובדים זרים ופלסטינים.
אחרי יותר מ-7 חודשים שבהם נמנעת באופן פורמלי כניסת עובדים פלסטינים לשוק העבודה בישראל יזם חה"כ רביבו דיון מיוחד בועדה במטרה לחשוף את הסתירות הפנימיות ואת האבסורדים ביחס לעובדים הפלסטינים.
בניגוד לחברים רבים בליכוד ובקואליציה שנוהגים להתלהם ודורשים להפסיק מיידית את העסקת העובדים הפלסטינים בישראל משדר חה"כ רביבו כי הוא מודע למה שקורה בשטח ומבין שחזרתם של הפלסטינים לשוק העבודה הישראלי מחוייבת המציאות. חה"כ גילה בדבריו שהוא עצמו ניסח מסמך בנושא והציג אותו לראש הממשלה נתניהו בשיחה אישית. על תוכן המסמך לא הרחיב אם כי ציין שהערכתו והמלצותיו תואמות את אלו של המועצה לביטחון לאומי שקראה לשלב בהדרגה עד 80 אלף עובדים פלסטינים.
הקריאה עליה חזר חה"כ רביבו בישיבה שוב ושוב היתה: ממשלת ישראל חייבת להחליט מה מדיניותה כלפי העובדים הפלסטינים ואם היא רוצה להחליט להפסיק סופית את הקשר איתם היא מחוייבת לתת למעסיקים פתרונות חלופיים וגם לקחת עצמה לאכוף את ההחלטה. (חה"כ רביבו אומר בפרוש שזה דבר שגוי שאי אפשר לבצעו) כרגע לטענתו אין החלטה ואין פתרונות למעסיקים ואין אכיפה של האיסור של פלסטינים להכנס לישראל ובנוסף יש סחר בהיתרים מסוגים שונים (היתרי רווחה, צרכים אישיים זמניים, אפס אפס) שבאמצעותם נכנסים עשרות אלפים לעבודה בישראל באופן חוקי.
אין בישיבה אף חבר כנסת נוסף. אפילו לא כאלו שהיו מגיעים להצטלם לחמש דקות. חה"כ רביבו מנהל את הישיבה כסולן יחיד. הוא מדלג מנציג המתפ"ש, נציגת רשות האוכלוסין וההגירה, מנהל מדור עובדים זרים ברשות, נציג המל"ל, נציג המשטרה, נציג הכלכלן הראשי באוצר, נציגי ארגוני המעסיקים, נציגי רשויות מקומיות בהתנחלויות, מעסיקים בודדים עד שמגיע בסוף לתת רשות הדיבור גם לנציג מען – היחיד שייצג בדיון את העובדים הפלסטינים שהיו עד אז שקופים לגמרי.
החקירות הנוקבות שלו מעלות את העובדות הבאות שמראות עד כמה ההחלטה להפסיק העסקת פלסטינים ולהחליפם בזרים לא ניתנת לביצוע:
- במשק הישראלי היו מועסקים 155 אלף עובדים זרים לפני ה-7 באוקטובר. מספר זה גדל מאז רק במעט – מספר אלפים בודדים.
- בזמן שהחלטת הממשלה קובעת הפסקה זמנית של העסקת פלסטינים יש כיום – 40 אלף עובדים בשוק העבודה הישראלי ביניהם – 12 אלף שמועסקים באזורי ההתנחלויות בגדה המערבית, 8,000 שמועסקים במקום עבודה שהוגדרו כחיוניים, בין 5-10 אלפים שנכנסים בהיתרים הומניטאריים מסוגים שונים לתוך ישראל ומנצלים זאת כדי למצוא עבודה. עוד מספר דומה של עובדים שנכנסים דרך פרצות בגדר ומועסקים בשחור אצל מעסיקיהם הותיקים.
חה"כ רביבו שואל את הממונים מהמשטרה ורשות ההגירה ומתפ"ש שוב ושוב – איך אתם מסבירים את העובדה שאלפי פלסטינים נכנסים לישראל בזמן שהממשלה החליטה ההפך?
האוירה בחדר הועדה דחוסה ומעיקה. מספר דוברים משתמשים בביטויים קשים ביותר כלפי העובדים הפלסטינים. מעשי התועבה הרצחניים של חמאס מה-7 באוקטובר מושלכים באופן אוטומטי על מאות אלפי עובדים שמוגדרים "נאצים". חה"כ רביבו שמנהל את ישיבת הועדה ביד רמה בדרך כלל לא עצר את ההתלהמות המיותרת וחבל שכך.
אחרי כל אלו ואחרי שעה וחצי של הדיון המתיש בישיבה פונה אלי חה"כ רביבו ומבקש לשמוע מה יש לנציג של מען להגיד. אני מקבל ממנו בדיוק שתי דקות להציג את עמדתנו הביקורתית על החלטת הממשלה לאפשר העסקה של 330 אלף עובדים זרים ולחתור להחלפת הפלסטינים. הסברתי לחברי הועדה שמה שאני שומע מהעובדים ומה שאנו במען רואים בשטח מצביע באופן חד משמעי שהפלסטינים איתנו כאן גם בהמשך ולא הולכים לשום מקום וכדאי וראוי שנתמודד עם זה באופן ראלי ומכבד. העובדה שלמרות הסגר ומניעת הכניסה מועסקים כל כך הרבה עובדים פלסטינים ממחישה את החיוניות שלהם לכלכלה ואת החיוניות של הכלכלה הישראלית עבורם.
ציינתי שמזה חצי שנה מועסקים עשרים אלף פלסטינים באזורי ההתנחלויות והנסיון הזה הראה שנמנעה שם מתיחות או התנגשויות או אלימות שלא לדבר על זה שאף אחד מהעובדים לא היה מעורב בפעילות טרוריסטית. סיימתי באמירה שחזרת העובדים הפלסטינים היא צעד שחייבים לבצע אותו.