אוכלוסיית ירושלים המזרחית סובלת מאפליה והזנחה חמורים באופן מבני. מדדי העוני בעשור הקודם בקרב תושבי ירושלים הפלסטינים נשקו ל-80%. תוכנית החומש לירושלים המזרחית היתה משב רוח רענן והביאה הקלה מסוימת – אולם על רקע המלחמה והקיצוצים בתקציב החומש נדמה שאנו צוללים למשבר חסר תקדים.
תוכנית החומש לירושלים המזרחית שהשיקה הממשלה בשנת 2018 היתה תוכנית פורצת דרך. היתה זו התוכנית הראשונה שמוכוונת כלפי ירושלים המזרחית מאז סיפוחה בשנת 1967, ופעם ראשונה בה הודיעה הממשלה על כוונה לצמצם את הפערים הכלכליים-חברתיים בין ירושלים המזרחית והמערבית. בפרט התוכנית נועדה לשים דגש על קידום תעסוקת נשים אשר רק 21% מהן משתתפות בשוק העבודה (בכלל גילאי העבודה 15+).
כתוצאה מיישום תוכנית החומש, נרשם שיפור בתחומים חשובים: גידול משמעותי במספר הסטודנטים הפלסטינים באוניברסיטה העברית ובמכללות במערב העיר; קידום בנייה של בתי ספר וגנים ועוד. אך המצוקה הקשה נותרה בעינה והתוכנית היתה בבחינת התחלה של תהליך ארוך של תיקון.
אלא שעם כניסתה לתפקיד של ממשלת ההפיכה המשטרית בינואר 2023, חידושה של תוכנית החומש הוטל בספק. ולמרות שתוכנית חדשה אושרה באוגוסט 2023, הביצוע שלה והעברת התקציבים סובלים מדחיות חוזרות ומסמוס.
וכעת, על רקע המלחמה, היא מקבלת מכה נוספת לנוכח החלטת הממשלה על קיצוץ בשיעור 14% מתקציב התכנית. יתר על כן, הקפאת התקציבים ואי הבהירות לגבי יישום התכנית הביאו בשבוע הראשון של מרץ להפסקת ההתקשרות עם 7 חוקרים ומנהלים שאיישו את מנהלת הפרוייקט. גם אם יש כוונה לחדש את יישום התוכנית בשלב כלשהו, ברור שהפסקת העסקתם של הממונים עליה תגרום לה נזק כבד שקשה לראות כיצד יהיה ניתן להשתקם ממנו.
הפגיעה בתוכנית החומש מתרחשת על רקע המלחמה והפגיעה הכלכלית הקשה שחווה ישראל.
בירושלים המזרחית המצב חריף עוד יותר – מפרוץ המלחמה סניף 'מען –ארגון עובדים' בירושלים עוסק בפניות של תושבי ירושלים המזרחית המתמודדים עם גל פיטורים והוצאה לחל"ת – גם בשל צמצום פעילות של עסקים וגם בשל תופעה של רדיפה לאומנית וסירוב של מעסיקים להעסיק עובדים ערבים.
לכך מתווסף חשש של עובדים להגיע לעבודה בשל חרדה לביטחון האישי, וקושי להגיע לעבודה בשל הגבלות על חופש התנועה המוטלות על ידי המשטרה וסגירה שרירותית של המעברים בין השכונות שמעבר לגדר ההפרדה לבין העיר.
שקלול הנתונים של הנרשמים לחיפוש עבודה בשירות התעסוקה, יחד עם שנתון ירושלים האחרון, משקף את התמונה הקשה. בשנת 2022 עמד כוח העבודה הפלסטיני בעיר על 96,200 איש (מהם 73,600 גברים ו-22,600 נשים). מאז פרוץ המלחמה חל גידול מצטבר של 7,338 עובדות ועובדים שנרשמים באופן קבוע בלשכת התעסוקה כחסרי עבודה (1,442 נשים ו-5,896 גברים.) מדובר ב-7.6% מכוח העבודה הפלסטיני בירושלים. זאת לצד שיעור גבוה אף הוא בירושלים המערבית: אובדן עבודה של כ4% מכוח העבודה.
פגיעה חריפה כל כך בכוח העבודה עתידה להחריף את המצוקה הכלכלית, החברתית וגם הביטחונית בירושלים שנים קדימה. אם הממשלה תתמיד במדיניות של פגיעה דווקא בתוכניות החומש לחברה הערבית ובפרט בתוכנית החומש לירושלים המזרחית.
היום, ערב הרמדאן, במקום שהשמחה תשרה על העיר והחודש הקדוש יקדם את הפעילות הכלכלית בירושלים, המשבר הכלכלי בולט בחריפותו והעתיד נדמה שחור מתמיד.
'מען – ארגון עובדים' מפעיל מרכז למיצוי זכויות בירושלים המזרחית מאז יולי 2000. במשך יותר משני עשורים מסייעים פעילי מען לאלפי תושבים – עם דגש על נשים תושבות ירושלים המזרחית- להתמודד עם קשיים בירוקרטיים במיצוי זכויות מול לשכת התעסוקה והביטוח הלאומי וגם מול מעסיקים פוגעניים. בנוסף שותף משרד מען בפרויקטים של קידום נשים, לימוד השפה העברית והקניית מיומנויות להשתלבות בשוק העבודה לנשים מירושלים המזרחית.
פעילי מען, יחד עם ארגונים אחרים כמו כולנה ומרכז רוסינג, הובילו את החמ"ל של ירושלים המזרחית מאוקטובר והלאה, סייעו לעובדים לשמור על מקום עבודתם בתוך העיר, עזרו למשפחות נזקקות לקבל מצרכים בסיסיים ולהשיג זכאות לתוויי המזון הממשלתיים ועוד.
כדי להמנע מהחמרת המשבר הכלכלי, על עיריית ירושלים לפעול באופן אחראי: להגביר את התעסוקה של תושבי ירושלים המזרחית, למנוע אפליה ורדיפה כנגד פלסטינים תושבי העיר, לפעול לפתרון קבע שיאפשר חופש תנועה בין השכונות שמעבר לגדר לתוך ירושלים, ולהיאבק על העברת כלל הכספים שהבטיחה תוכנית החומש לתוכניות לשיפור המצב הכלכלי-חברתי.
- ארז וגנר הוא רכז סניף מען ארגון עובדים בירושלים