משבר תעסוקתי חמור בירושלים המזרחית לקראת הרמדאן

ערב חודש הרמדאן עומדים התושבים הפלסטינים בירושלים המזרחית בפני משבר כלכלי וחברתי שהוחרף עם הגידול בשיעור של 7.6% באבטלה מאז פרוץ המלחמה. חרף המשבר הממשלה פוגעת באופן אנוש בתכנית החומש לירושלים המזרחית. 'מען – ארגון עובדים' קורא לראש העיר ולמועצת העיר הנכנסת לפעול להבטחת התקציבים לצמצום הפערים החברתיים-כלכליים בירושלים המזרחית

אוכלוסיית ירושלים המזרחית סובלת מאפליה והזנחה חמורים באופן מבני. מדדי העוני בעשור הקודם בקרב תושבי ירושלים הפלסטינים נשקו ל-80%. תוכנית החומש לירושלים המזרחית היתה משב רוח רענן והביאה הקלה מסוימת – אולם על רקע המלחמה והקיצוצים בתקציב החומש נדמה שאנו צוללים למשבר חסר תקדים.
תוכנית החומש לירושלים המזרחית שהשיקה הממשלה בשנת 2018 היתה תוכנית פורצת דרך. היתה זו התוכנית הראשונה שמוכוונת כלפי ירושלים המזרחית מאז סיפוחה בשנת 1967, ופעם ראשונה בה הודיעה הממשלה על כוונה לצמצם את הפערים הכלכליים-חברתיים בין ירושלים המזרחית והמערבית. בפרט התוכנית נועדה לשים דגש על קידום תעסוקת נשים אשר רק 21% מהן משתתפות בשוק העבודה (בכלל גילאי העבודה 15+).

כתוצאה מיישום תוכנית החומש, נרשם שיפור בתחומים חשובים: גידול משמעותי במספר הסטודנטים הפלסטינים באוניברסיטה העברית ובמכללות  במערב העיר; קידום בנייה של בתי ספר וגנים ועוד. אך המצוקה הקשה נותרה בעינה והתוכנית היתה בבחינת התחלה של תהליך ארוך של תיקון.

אלא שעם כניסתה לתפקיד של ממשלת ההפיכה המשטרית בינואר 2023, חידושה של תוכנית החומש הוטל בספק. ולמרות שתוכנית חדשה אושרה באוגוסט 2023, הביצוע שלה והעברת התקציבים סובלים מדחיות חוזרות ומסמוס.
וכעת, על רקע המלחמה, היא מקבלת מכה נוספת לנוכח החלטת הממשלה על קיצוץ בשיעור 14% מתקציב התכנית. יתר על כן, הקפאת התקציבים ואי הבהירות לגבי יישום התכנית הביאו בשבוע הראשון של מרץ להפסקת ההתקשרות עם 7 חוקרים ומנהלים שאיישו את מנהלת הפרוייקט. גם אם יש כוונה לחדש את יישום התוכנית בשלב כלשהו, ברור שהפסקת העסקתם של הממונים עליה תגרום לה נזק כבד שקשה לראות כיצד יהיה ניתן להשתקם ממנו.
הפגיעה בתוכנית החומש מתרחשת על רקע המלחמה והפגיעה הכלכלית הקשה שחווה ישראל.
בירושלים המזרחית המצב חריף עוד יותר – מפרוץ המלחמה סניף 'מען –ארגון עובדים' בירושלים עוסק בפניות של תושבי ירושלים המזרחית המתמודדים עם גל פיטורים והוצאה לחל"ת – גם בשל צמצום פעילות של עסקים וגם בשל תופעה של רדיפה לאומנית וסירוב של מעסיקים להעסיק עובדים ערבים.
לכך מתווסף חשש של עובדים להגיע לעבודה בשל חרדה לביטחון האישי, וקושי להגיע לעבודה בשל הגבלות על חופש התנועה המוטלות על ידי המשטרה וסגירה שרירותית של המעברים בין השכונות שמעבר לגדר ההפרדה לבין העיר.
שקלול הנתונים של הנרשמים לחיפוש עבודה בשירות התעסוקה, יחד עם שנתון ירושלים האחרון, משקף את התמונה הקשה. בשנת 2022 עמד כוח העבודה הפלסטיני בעיר על 96,200 איש (מהם 73,600 גברים ו-22,600 נשים). מאז פרוץ המלחמה חל גידול מצטבר של 7,338 עובדות ועובדים שנרשמים באופן קבוע בלשכת התעסוקה כחסרי עבודה (1,442 נשים ו-5,896 גברים.)  מדובר ב-7.6% מכוח העבודה הפלסטיני בירושלים. זאת לצד שיעור גבוה אף הוא בירושלים המערבית: אובדן עבודה של כ4% מכוח העבודה.
פגיעה חריפה כל כך בכוח העבודה עתידה להחריף את המצוקה הכלכלית, החברתית וגם הביטחונית בירושלים שנים קדימה. אם הממשלה תתמיד במדיניות של פגיעה דווקא בתוכניות החומש לחברה הערבית ובפרט בתוכנית החומש לירושלים המזרחית.
היום, ערב הרמדאן, במקום שהשמחה תשרה על העיר והחודש הקדוש יקדם את הפעילות הכלכלית בירושלים, המשבר הכלכלי בולט בחריפותו והעתיד נדמה שחור מתמיד.

'מען – ארגון עובדים' מפעיל מרכז למיצוי זכויות בירושלים המזרחית מאז יולי 2000. במשך יותר משני עשורים מסייעים פעילי מען לאלפי תושבים – עם דגש על נשים תושבות ירושלים המזרחית-  להתמודד עם קשיים בירוקרטיים במיצוי זכויות מול לשכת התעסוקה והביטוח הלאומי וגם מול מעסיקים פוגעניים. בנוסף שותף משרד מען בפרויקטים של קידום נשים, לימוד השפה העברית והקניית מיומנויות להשתלבות בשוק העבודה לנשים מירושלים המזרחית.

פעילי מען, יחד עם ארגונים אחרים כמו כולנה ומרכז רוסינג, הובילו את החמ"ל של ירושלים המזרחית מאוקטובר והלאה, סייעו לעובדים לשמור על מקום עבודתם בתוך העיר, עזרו למשפחות נזקקות לקבל מצרכים בסיסיים ולהשיג זכאות לתוויי המזון הממשלתיים ועוד.
כדי להמנע מהחמרת המשבר הכלכלי, על עיריית ירושלים לפעול באופן אחראי: להגביר את התעסוקה של תושבי ירושלים המזרחית, למנוע אפליה ורדיפה כנגד פלסטינים תושבי העיר, לפעול לפתרון קבע שיאפשר חופש תנועה בין השכונות שמעבר לגדר לתוך ירושלים, ולהיאבק על העברת כלל הכספים שהבטיחה תוכנית החומש לתוכניות לשיפור המצב הכלכלי-חברתי.

 

  • ארז וגנר הוא רכז סניף מען ארגון עובדים בירושלים

עוד

עובדים ועובדות פלסטינים

חבלה בעשרות מכוניות של עובדים פלסטינים בכניסה לאזור התעשייה מישור אדומים

עשרות מכוניות של פלסטינים המועסקים באזור התעשייה מישור אדומים ספגו אתמול 8.10 חבלות קשות: העובדים, הנוהגים להחנות את רכביהם בצידי הכביש בסמוך למחסום הכניסה לאזור התעשייה, מצאו את רכביהם בסיום יום העבודה עם זכוכיות מנופצות, גלגלים מנוקבים וגגות הרוסים.

המשך
פרסומים

תובענה ייצוגית נגד שירותי בריאות כללית: מעסיקה עובדים ועובדות בהעסקה עקיפה בניגוד לחוק

ביום 15.9.2024 הוגשה תובענה ייצוגית נגד שירותי בריאות כללית בטענה שהיא מעסיקה עובדות ועובדים בתפקיד נוטלי דמים באמצעות מכרז לאספקת שירותים ובניגוד לחוק. על פי כתב התביעה מדובר בהתקשרות פיקטיבית ש"אומצה על ידי כללית על מנת לחמוק מהעסקתן הישירה של התובעות…", שעה שעל פי דין הן זכאיות להיות עובדות מן המניין של כללית, ולזכות להטבות מהן נהנים עובדי כללית.

המשך
Uncategorized

"לחם ושושנים" – גלריה חדשה בתל אביב שהיא מרחב לאמנות ופעילות חברתית

שוחרי אמנות ופעילים חברתיים ופוליטיים גדשו ביום חמישי 5.9 את אירוע הפתיחה של הגלריה החדשה של "לחם ושושנים" בקריית המלאכה בדרום תל-אביב. יחד עם אירוע ההשקה של הגלריה הוצגה על קירותיה התערוכה הראשונה שהיא מארחת – תערוכת הצילומים המרתקת של האמנית ענת וסרמן "רואה יורה" שאותה אצרה קרן זלץ.

המשך
אומנות - לחם ושושנים

דני בן שמחון: פתיחת גלריית לחם ושושנים היא קריאת תגר על הויתור על חיים משותפים

הגלריה הזו הוקמה בהמשך ישיר לגלריה שפעלה במשרדנו ברח' העלייה בחמש השנים אחרונות. הגלריה הוקמה על ידי מען – ארגון עובדים וסינדיאנת הגליל, אשר חרתו על דיגלן לפני כשלושים שנים, חתירה לחיים משותפים בין יהודים וערבים בישראל וכן מאבק למען שוויון הזדמנויות, צדק חברתי ונגד הכיבוש.

המשך
אומנות - לחם ושושנים

אסף אדיב – לפתוח גלריה לאמנות ופעילות חברתית בזמן מלחמה זה מעשה מהפכני

"לחם ושושנים" הוא יותר משם של גלריה או תערוכה. לחם ושושנים היא פרוגרמה לחיים של כבוד וסולידריות לכולם. זהו מושג שמשקף את החזון שלנו במען, שבמרכזו האפשרות של ישראלים ופלסטינים, ערבים ויהודים, נשים וגברים לכבד אחד את השני ולבנות יחד חברה, כלכלה ותרבות שייטיבו עם כולנו.

המשך
פרויקט הנשים של מען

17 דבוראיות חדשות נולדו למשפחת "דבורים לשלום"

החיוך לא מש מפניהן של 17 בוגרות הקורס לגידול דבורים של נשות המשולש. אפילו הרחש באולם הזכיר זמזום של כוורת. מאז הסתיים הקורס בחודש יוני, הספיקו הנשים להתנסות בתחזוקת הכוורות שכל אחת מהן קיבלה לביתה. טקס חלוקת תעודות הסיום התקיים ב-9 בספטמבר, במשרד ארגון העובדים "מען" בבאקה אל-גרביה בנוכחות בוגרות הקורס, הצוות המוביל של הפרויקט, וידידות פורום הנשים של מען.

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות