הגהנום הבירוקרטי בדרך ללידה במזרח ירושלים

כששואלים את גוגל איך להתכונן ללידה ראשונה התשובות מגוונות, אבל אף אחת מהן לא כוללת את הבירוקרטיה המתעמרת שאחלאם (שם בדוי), תושבת מזרח ירושלים, נאלצה לעבור, חודש לפני הלידה המיוחלת. והיא לא היחידה. זוהי דרך הייסורים שנאלצת לעבור כל אישה שנישאה לתושב גדה (גם) בבואה ללדת. אחלאם עובדת בשתי עבודות בירושלים, משלמת מיסים בישראל, ובהם גם דמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות. לקראת הלידה הצפויה, אחלאם עברה קורס הכנה ללידה, הגיעה לסיורי חדרי לידה והחליטה ללדת בבית החולים הדסה הר הצופים.

כששואלים את גוגל איך להתכונן ללידה ראשונה התשובות מגוונות, אבל אף אחת מהן לא כוללת את הבירוקרטיה המתעמרת שאחלאם (שם בדוי), תושבת מזרח ירושלים, נאלצה לעבור, חודש לפני הלידה המיוחלת. והיא לא היחידה. זוהי דרך הייסורים שנאלצת לעבור כל אישה שנישאה לתושב גדה (גם) בבואה ללדת.

אחלאם עובדת בשתי עבודות בירושלים, משלמת מיסים בישראל, ובהם גם דמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות. לקראת הלידה הצפויה, אחלאם עברה קורס הכנה ללידה, הגיעה לסיורי חדרי לידה והחליטה ללדת בבית החולים הדסה הר הצופים.

בחודש השמיני להריונה, כשהגיעה להירשם ללידה בבית החולים, התחוור לאחלאם שהיא צריכה להשאיר צ'ק ביטחון בסך כ- 16,000 ₪ לכיסוי הוצאות אשפוז במידה והמוסד לביטוח לאומי לא יממן אותן, וזאת כתנאי ללידה שם.

כך הסתבר לה לראשונה שבגלל שהתחתנה עם תושב גדה, המוסד לביטוח לאומי עורך בדיקה מקיפה במטרה לוודא שאכן מרכז חייה הוא בישראל, לפני שהוא מאשר דמי לידה ומימון הוצאות אשפוז. הליך הבדיקה, כך נאמר לה – לוקח כשלושה חודשים.

לכאורה מדובר בפרוצדורה אותה נדרשת לעבור כל אישה שבן זוגה אינו תושב ישראל. אלא שהמצב שונה עבור נשים פלסטיניות: ראשית, מדינת ישראל לא מאשרת איחוד משפחות לנשים פלסטיניות שהתחתנו עם תושב גדה. בן זוג של אישה ישראלית שאינו פלסטיני יכול לעבור לגור בישראל ולקבל תושבות – אז הפרוצדורה הזאת אינה נדרשת. האפשרות הזאת נמנעת ממי שנישאו לתושבי גדה, ואתה נמנעות שורה של זכויות המוקנות למשפחות אחרות. כך קורה שנשים רבות שמרכז חייהן בירושלים נאלצות להוכיח פעם אחר פעם – כל פעם למטרה אחרת – שהן אכן מתגוררות במקום בו הן מתגוררות. אמנם המוסד לביטוח לאומי יודע שאחלאם עובדת בישראל בשתי עבודות ומשלמת דמי ביטוח (שכן פרטים אלה מדווחים ישירות על ידי המעסיקים), אך בכך לא די.

בנוסף, כדי לבדוק את מרכז חייה של אישה ישראלית, הביטוח הלאומי יכול להפעיל חוקרים מטעמו שיגיעו לביתה לוודא היכן היא מתגוררת. במזרח ירושלים המוסד לביטוח לאומי לא ממהר לשלוח חוקרים, לעתים בטענה שמסוכן עבורם להסתובב בשכונות המזרחיות, והפרוצדורה יכולה לארוך זמן רב ביותר אחרי שהאישה כבר ילדה. במשך כל הזמן הזה האישה נאלצת לחיות במתח, לאחר שהפקידה צ'ק ביטחון בסכומים אסטרונומיים (במיוחד כאשר לוקחים בחשבון את תחולת העוני הגבוהה במזרח ירושלים).

אחלאם רצתה מאוד ללדת בהדסה הר הצופים. היא התרשמה לטובה מחדרי הלידה, ובנוסף, בדיקות מקדימות העלו חשש למום לבבי בעובר, והיא רצתה להעניק לו טיפול רפואי טוב. אך הדרישה להפקיד המחאה ובסכום כל כך גבוה הובילה אותה ללדת בבית החולים סנט ג'וזף, שם הסכימו לקבל סכום של 5,000 ₪ בלבד במזומן.

אחלאם הגיעה למשרד מען בירושלים המזרחית באמצע הגהנום הבירוקרטי אליו נקלעה. פניות של מען למוסד לביטוח לאומי הובילו לכך שתהליך הבירור הואץ: יום לפני הלידה הגיע חוקר מטעם המוסד לביטוח לאומי לביתה, וימים ספורים לאחר הלידה אושרה תושבותה ועמה זכותה למימון הוצאות אשפוז ודמי לידה, וכספה הושב לה.

יחד עם זאת, העובדה שאישה הכורעת ללדת נאלצת להתמודד עם העמדה בסימן שאלה של כל זכויותיה הרפואיות,  להתעלם משיקולים רפואיים של טובת התינוק ולבחור מקום לידה על סמך יכולת כלכלית בלבד, חמורה ביותר ומהווה אלימות בלתי נסבלת.

לצערנו, הבירוקרטיה הזאת פוגעת בחלשות ביותר: נשים פלסטיניות, שנתונות יותר למצב של נישואים לתושב חוץ בעל כורחן. ולמרות העובדה שמדובר בבעיה נפוצה, נראה שהמוסד לביטוח לאומי לא נוקט אמצעים מספקים ליידע את האוכלוסייה הרלוונטית בשפה הערבית על הפרוצדורה הנדרשת ועל משך הזמן שהיא לוקחת.

 

עוד

עובדים ועובדות פלסטינים

בית-הדין לעבודה חייב את חברת מיה תעשיות מזון בע"מ בפיצוי על הטרדה מינית של עובדת פלסטינית שהועסקה במפעל במישור אדומים

ביום 6.10.2024 פורסם פסק-דינו של בית הדין האזורי לעבודה בירושלים (כב' השופטת רחל בר"ג-הירשברג) בתביעה של עובדת לשעבר של מפעל "מיה תעשיות מזון בע"מ" במישור אדומים.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

חבלה בעשרות מכוניות של עובדים פלסטינים בכניסה לאזור התעשייה מישור אדומים

עשרות מכוניות של פלסטינים המועסקים באזור התעשייה מישור אדומים ספגו אתמול 8.10 חבלות קשות: העובדים, הנוהגים להחנות את רכביהם בצידי הכביש בסמוך למחסום הכניסה לאזור התעשייה, מצאו את רכביהם בסיום יום העבודה עם זכוכיות מנופצות, גלגלים מנוקבים וגגות הרוסים.

המשך
פרסומים

תובענה ייצוגית נגד שירותי בריאות כללית: מעסיקה עובדים ועובדות בהעסקה עקיפה בניגוד לחוק

ביום 15.9.2024 הוגשה תובענה ייצוגית נגד שירותי בריאות כללית בטענה שהיא מעסיקה עובדות ועובדים בתפקיד נוטלי דמים באמצעות מכרז לאספקת שירותים ובניגוד לחוק. על פי כתב התביעה מדובר בהתקשרות פיקטיבית ש"אומצה על ידי כללית על מנת לחמוק מהעסקתן הישירה של התובעות…", שעה שעל פי דין הן זכאיות להיות עובדות מן המניין של כללית, ולזכות להטבות מהן נהנים עובדי כללית.

המשך
Uncategorized

"לחם ושושנים" – גלריה חדשה בתל אביב שהיא מרחב לאמנות ופעילות חברתית

שוחרי אמנות ופעילים חברתיים ופוליטיים גדשו ביום חמישי 5.9 את אירוע הפתיחה של הגלריה החדשה של "לחם ושושנים" בקריית המלאכה בדרום תל-אביב. יחד עם אירוע ההשקה של הגלריה הוצגה על קירותיה התערוכה הראשונה שהיא מארחת – תערוכת הצילומים המרתקת של האמנית ענת וסרמן "רואה יורה" שאותה אצרה קרן זלץ.

המשך
אומנות - לחם ושושנים

דני בן שמחון: פתיחת גלריית לחם ושושנים היא קריאת תגר על הויתור על חיים משותפים

הגלריה הזו הוקמה בהמשך ישיר לגלריה שפעלה במשרדנו ברח' העלייה בחמש השנים אחרונות. הגלריה הוקמה על ידי מען – ארגון עובדים וסינדיאנת הגליל, אשר חרתו על דיגלן לפני כשלושים שנים, חתירה לחיים משותפים בין יהודים וערבים בישראל וכן מאבק למען שוויון הזדמנויות, צדק חברתי ונגד הכיבוש.

המשך
אומנות - לחם ושושנים

אסף אדיב – לפתוח גלריה לאמנות ופעילות חברתית בזמן מלחמה זה מעשה מהפכני

"לחם ושושנים" הוא יותר משם של גלריה או תערוכה. לחם ושושנים היא פרוגרמה לחיים של כבוד וסולידריות לכולם. זהו מושג שמשקף את החזון שלנו במען, שבמרכזו האפשרות של ישראלים ופלסטינים, ערבים ויהודים, נשים וגברים לכבד אחד את השני ולבנות יחד חברה, כלכלה ותרבות שייטיבו עם כולנו.

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות