רצח במכרות הפחם

מאת קיוונצ' אליאסיק. פורסם בלייבור ניוז נטוורק ב 14 במאי 2014. התאונה המחרידה במכרה הפחם בסומא, טורקיה, שגרמה למותם של למעלה מ-300 כורים, חשפה את העצבים החשופים של טורקיה. הממשלה של ארדואן מואשמת בתמיכה וחיפוי לחברות פרטיות שאחראיות להרג של עובדים.

התאונה המחרידה במכרה הפחם בסומא, טורקיה, שגרמה למותם של למעלה מ-300 כורים, חשפה את העצבים החשופים של טורקיה. הממשלה של ארדואן מואשמת בתמיכה וחיפוי לחברות פרטיות שאחראיות להרג של עובדים. לפי המאמר שפורסם מייד לאחר התאונה עוברת טורקיה מאז 2002 תהליך מהיר של הפרטה. התוצאה היא עליה דרמטית במספר תאונות העבודה בטורקיה שעלו בתקופה זו בשעור של 40 אחוז. הממשלה של ארדואן שמעודדת כוון זה מואשמת כיום בכך שלא רק שעודדה העסקה קבלנית שמזניחה אמצעי בטיחות ובריאות, אלא בנוסף מספקת כיסוי למעסיקים עברייניים בהעדר פיקוח על מקומות עבודה.

מאת קיוונצ' אליאסיק* פורסם בלייבור ניוז נטוורק ב 14 במאי 2014

ב 13 במאי 2014 טורקיה חזתה בפיצוץ הגדול ביותר במכרה פחם בהיסטוריה של המדינה. מדווח על יותר מאלף כורים הלכודים במכרה אשר בבעלות פרטית ומספר האבידות בנפש עולה כל שניה. יותר מ 230 כורים נהרגו לפי הדיווח האחרון שקיבלנו. בין המתים ישנו ילד בן 15, כמאל ילדיז, ויותר מ 80 כורים ואנשי כוחות חילוץ פצועים נמצאים בית החולים.

למרבה הצער אין הודעות רשמיות מהרשויות לגבי מספר האבידות בנפש וסיבת התאונה. משפחות הכורים מחכות בחרדה מול הבור הממוטט או מול בית החולים בתקווה לשמוע שאהוביהם ניצלו.

picture accident soma 1

איזור סומא ידוע במכרות הפחם שלו. זו לא תהיה טעות לומר שסומא היא לב אזור מכרות הפחם. אחרי הפרטת מכרות הפחם במשך הרבה שנים התרחשו הרבה מאוד תאונות עבודה. מכרות הפחם הם רק דוגמא אחת לתאונות העבודה שהתרחשו לאורך תקופה ארוכה בענפי תעשייה אחרים בטורקיה. כדי לתת קצת מספרים: מספר תאונות העבודה בטורקיה עלה ב 40 אחוז בין 2002 ל 2011. זהו מספר גדול מכדי להתעלם ממנו. הסיבה המרכזית לגדילה בתאונות העבודה היא שיטת ההעסקה הקבלנית הרווחת, היעדר אמצעי בטיחות ובריאות ופיקוח בלתי מספיק של הרשויות על מקומות עבודה.

על מנת למשוך את תשומת לב הממשלה בנושא זה, העלה חבר פרלמנט ממפלגת האופוזיציה המרכזית, CHP, אוזגור אוזל, בפרלמנט הצעה לחקור את תאונות העבודה ואמצעי הבטיחות בסומא. הצעה זו נדחתה על ידי קולות מפלגת השלטון.

"סומא אחזקות" היא הבעלים של מכרה הפחם באזור של סומא בפרבר מניסה. על פי הדיווחים, נעשתה ביקורת לאחרונה במכרה בו התרחשה התאונה. אז הפקחים קבעו שכל האמצעים והטכנולוגיה בשימוש במכרה עומדים בקו התקן על פי החקיקה הרלוונטית. לעומת זאת, עד היום החברה לא יכלה אפילו להצהיר על מספר העובדים שהיו בתוך המכרה בזמן התאונה. זה מעלה שאלות בנוגע לאישור הטכנולוגיה והתאימות שלה, זאת מבלי לדבר על הביקורת עצמה.

"סומא אחזקות" היא חברה בבעלות פרטית המנוהלת בשיטת "השכרה בתמורה לפחם". המחיר לטון פחם היה בין 130-140 דולר לפני שסומא אזקות רכשה את המכרה, אבל החברה הורידה את המחיר לטון פחם ל 23.8 דולר אחרי הרכישה. דבר המעיד בבירור שהחברה העבירה את הרווח שעשתה מהמכרות לענף הבנייה. החברה היא גם הבעלים של גורד שחקים מפורסם באיסטנבול בשם "מגדל השידרה". רוב העובדים אינם רשומים או עובדים עבור שכר מינימום.

_74863804_protest

בעלי תפקידים בממשלה, הרשויות המקומיות והתקשורת הממוסדת מנסים לכסות את מניין ההרוגים ואף מפרסמים מספרים מטעים ובלתי מציאותיים. מידע בלתי מבוסס בנוגע לאמצעי הבטיחות התעסוקתית בהם נקטה החברה מפורסם לציבור שוב ושוב על מנת להזכיר שתאונות במכרות פחם הינן דבר בלתי נמנע. זה לא צודק ולא מקובל שראש הממשלה של טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן, קורא למסיבת עיתונאים 24 שעות לאחר התאונה ואומר ש"תאונות אלה הן דבר שבשגרה".

רק שבוע שעבר המשרד לעבודה ולביטוח לאומי ארגן סימפוזיון בינלאומי לבריאות ובטיחות בעבודה. השר התרברב בשיפור באמצעי הבריאות והבטיחות בעבודה בטורקיה, והאשים את האיגודים המקצועיים שאינם תורמים לנושא. חשוב לזכור שבאחד במאי השנה הרשויות חסמו את כל הרחובות והקשו על פעילי האיגודים המקצועיים להעלות את נושא הבריאות והבטיחות התעסוקתית באופן ציבורי באירועי האחד במאי.

היום מארגנים האיגודים המקצועיים פעולות במקומות עבודה ובמרכזי ערים. חברי הפדרציות של האיגודים העולמית (ITUC) והאירופאית (ETUC), והפדרציות של האיגודים המקצועיים הטורקיות DISK ו KESK, יחד עם איגוד לשכת המהנדסים והארכיטקטים הטורקיים (TMMOB), וה TTB, איגוד הרפואה הטורקי, הכריזו על שביתה כללית מחר. פעילים איגוד מקצועיים, אקטיביסטים, סטודנטים ופועלים מתאספים להפגין בכיכר טקסים ומול המשרדים הראשיים של החברה מחר, על מנת להזכיר להם את החובה והאחריות של בעלי תפקידים בממשלה בנושא בריאות ובטיחות תעסוקתיים ולשים סוף להעסקה קבלנית המובילה להפרה של זכויות עובדים.

על פי איגודים מקצועיים בטורקיה, ישנה שיטה של העסקה קבלנית שמכוונת להביא למיקסום רווח על חשבון האנושיות. זו שיטה הרואה בבריאות ובבטיחות התעסוקתית של העובדים כמצרך יקר מדי. החברה אינה האחראית הבלעדית לרציחות, שכן הרשויות, אשר לא ערכו את הביקורות הנחוצות והנאותות, שותפות לפשע גם כן.

יש לנו תקווה. אנו מחכים לחדשות טובות… אך אנו גם אבלים. מרלה טראוויס שר את השיר שלו "16 טון" לכורים של סומא: "סנט פיטר, אל תקרא לי, כי אני לא בא \ אני חייב את נשמתי לחנות החברה."

• הכותב קיוואנצ' אליאסיק הוא הממונה על הקשרים הבינלאומיים בפדרצית האיגודים דיסק (DISK) שמאגדת 330 אלף עובדים טורקים בתעשיות שונות. עיקר חבריה מועסקים על ידי המגזר הפרטי.

 

עוד

עובדים ועובדות פלסטינים

ללא עבודה, ללא משכורת, ללא פיצויים

למעלה מ-100,000 עובדים פלסטינים אינם משתכרים למחייתם למעלה מחודש ימים, בגלל המלחמה והסגר, זולת אלפים בודדים של עובדים במקומות עבודה חיוניים והתנחלויות. נוכח מצוקתם הגוברת, פנינו יחד עם קו לעובד והקליניקה לזכויות עובדים בפקולטה למשפטים באוניברסיטת ת"א לרשות האוכלוסין ולמת"ש, וביקשנו לאפשר להם למשוך סכום חד פעמי מקרן הפנסיה שלהם.

המשך
פרסומים

מען – ארגון עובדים פנה לשר הרווחה, ח"כ יעקב מרגי, וקרא לו לשים קץ לפעולות המשמעתיות נגד עו"ד ענבל חרמוני, יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים.

לכבוד שר הרווחה חה"כ יעקב מרגי לכב' מ"מ מנכ"ל משרד הרווחה מר ינון אהרוני במייל –  mankal@molsa.gov.il   א.נ.,                                                                                       

המשך
תעשייה וענפים אחרים

עובדי ועובדות בית החולים הגריאטרי "הוד עמל" במישור אדומים התאגדו במען בדרישה להעסקה ישירה וחתימה על הסכם קיבוצי

כמחצית מעובדי ועובדות בית החולים הגריאטרי "הוד עמל" במישור אדומים התאגדו בשבוע שעבר במען – איגוד עובדים. רובם תושבי/ות הרשות הפלסטינית, המועסקים בבית החולים למעלה

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות