עתירה לחיוב משרד העבודה לפרסם באופן מיידי ומפורט את צווי הבטיחות המוטלים מטעמו בגין ליקויים באתרי בניה – בג"ץ 5215/17

צילום: דני בן שמחון

הודעה לעיתונות – 28 ליוני 2017

"מצבים מסכני חיים הידועים למשרד העבודה נשמרים בסתר הרחק מעיני העובדים והציבור – אותם קורבנות בפוטנציה העלולים לשלם על כך בחייהם או בשלמות גופם"

תקציר העתירה:

היום, ה-28.6, הוגשה עתירה לבית המשפט העליון, למתן צו על תנאי למשרד העבודה שיורה על פרסום מיידי ומפורט, ועל דרך קבע ברשת ובאתרי הבניה הרלוונטים, של צווי הבטיחות המוטלים על ידי מפקחי מינהל הבטיחות מטעמו, בגין ליקויי בטיחות באתרי בניה. העתירה הוגשה על ידי עו"ד גדיר ניקולא מ"קו לעובד", בשם: "קו לעובד", "ארגון העובדים מען", ונציגי "הקבוצה למאבק בתאונות בניין" ו"הפורום למניעת תאונות עבודה".

במסגרת הסעדים הנדרשים מבית המשפט בעתירה, הדרישה לפרסום בזמן אמת של צווי הבטיחות המוטלים, כולל פירוט של מהות הליקויים שבגינם הוטל הצו ושמות החברות היזמיות באתר. עוד דורשים העותרים לפרסם את המידע על הטלת הצו ומהותו באתר הבניה עצמו בו נמצאו הליקויים הבטיחותיים, וזאת באופן בולט ונגיש לציבור העובדים באתר ובשפות הרלוונטיות (לכל הפחות עברית, ערבית וסינית), בכדי להתריע בפניהם אודות הסכנה הטמונה באתר והאיסור להמשיך את העבודה עד לתיקון הליקויים.

במסגרת נימוקי העתירה הודגש כי ענף הבניה הוא הענף התעסוקתי המסוכן ביותר בשוק העבודה בישראל. תאונות העבודה בענף הבניין גורמות מדי שנה להריגתם של עשרות ופציעתם של אלפים מקרב עובדים הבניין, רובם ככולם משתייכים לקבוצות מוחלשות באוכלוסיה. בשנה החולפת (2016) 49 עובדים נהרגו בענף הבניה ויותר מ-200 נפצעו באורח קשה עד בינוני (לפי הגדרת מד"א). מתחילת השנה (2017) ועד כתיבת שורות אלו, נהרגו 14 עובדים בתאונות עבודה בענף הבניין, ויותר מ-110 נפצעו קשה עד בינוני (לפי הגדרת מד"א).

למרות נתונים חמורים אלו, משאביה של הרשות המופקדת על אכיפת כללי הבטיחות באתרי הבניה דלים באופן מחפיר, ותפקודה רחוק מלהיות מספק בכל ההיבטים כמעט, ובכלל זה בתחום של חשיפת מידע בסיסי בפני הציבור – כולל ציבור העובדים, דוגמת המידע אשר פרסומו נדרש בעתירה, ואשר בכוחו לתרום משמעותית לצמצום מגיפת התאונות בענף הבניין, להצלת חיים ולהעלאת רמת הבטיחות עבור העובדים באתרי הבניה.

העתירה הוגשה בדחיפות עקב מדיניות משרד העבודה הנוכחית, לפיה פרסום צווי הבטיחות נעשה באיחור ניכר ממועד הטלתם – כחודש וחצי עד חודשיים בממוצע – וזאת לטענת המשרד מתוך התחשבות בחברות הקבלניות עליהן מוטל הצו וזכותן להגשת ערעור כנגדו, תחת העמדתו של שלום ציבור העובדים והציבור ככלל בעדיפות ראשונה. אי-פרסומם של הצווים בזמן אמת, כמו גם פרסום מידע מוגבל בהיקפו שאינו כולל את מהות ליקוי הבטיחות בגינו הוטל הצו, ואת שמות החברות היזמיות באותם אתרי בניה, מסכן את שלום העובדים באותם אתרים, בכך שמונע מהם מידע בסיסי בזמן אמת, בדבר תנאי הבטיחות במקום העבודה בו הם נדרשים לעבוד, וגורם לכך שמצבים מסכני חיים הידועים למשרד העבודה נשמרים בסתר הרחק מעיני העובדים והציבור – אותם קורבנות בפוטנציה העלולים לשלם על כך בחייהם או בשלמות גופם.

כמו גם, מסכן אי-פרסום הצווים בזמן אמת תושבים ועוברי אורח, במיוחד כשעסקינן באתרי בניה הממוקמים בלב מתחם עירוני בנוי או בבניינים משופצים בהם מתגוררים דיירים – כמו בפרוייקטים של תמ"א 38 (ראו לדוגמא מבצע אכיפה שהתקיים לאחרונה בעיר רעננה, במסגרתו הוטלו 153 צווי בטיחות ב-21 אתרי בניה בעיר, אשר תוכנם וכתובת התארים בהם הוטלו לא פורסמה. בעניין זה הוגשה במסגרת עתירה בקשה למתן צו ביניים דחוף לפרסום המידע-לינק).

לסיכום, מדיניותו של משרד העבודה, המונעת פרסום מיידי ובזמן אמת של צווי הבטיחות, היא מדיניות שגויה, מסוכנת ובלתי סבירה באופן קיצוני, בכך שאינה מייחסת משקל ראוי לאינטרסים ציבוריים וזכויות חוקתיות של העובדים באתרי הבניה, כמו גם לכלל הציבור, ובראשן הזכות לחיים . מחובתו של משרד העבודה, כרשות שלטונית וכנאמן ציבור, להפעיל את סמכויותיו באופן המשרת את תכליות החקיקה עליה הוא מופקד, כמו גם את עקרונות היסוד של שיטת המשפט בישראל, והכל למען טובת כלל הציבור.

*מצ"ב העתקים של העתירה למתן צו על תנאי, והבקשה למתן צו ביניים.

לפרטים נוספים:

עינת פודחרני, מנהלת מדיניות ציבורית | קו לעובד – הגנה על זכויות עובדים

עוד

פרויקט מזרח ירושלים

כל עובד זכאי להפרשות לפנסיה – אל תוותרו על הזכות הזו

עווני הגיע ליום קבלת קהל במשרד מען בירושלים וביקש שנבדוק אם הוא אכן מקבל את כל זכויותיו. כאשר הצוות של מען בחן את התלושים שלו התברר שבמשך למעלה משש שנות עבודתו, המעסיק לא הפריש ולו שקל אחד לקרן פנסיה.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

מניעת הכניסה של עובדים פלסטינים מעכב פרוייקטים בחודשים ארוכים וגרם לאבדן הכנסות לענף הבניין בהיקף של 131 מליארד ש"ח

התאחדות בוני הארץ שמייצגת את קבלני הבניין הגדולים פנתה לאחרונה לרה"מ נתניהו בדרישה לפעול לפתרון המצוקה הקשה בענף הבניין. לפי הסטטיסטיקה שצורפה למכתב, מורגש עיכוב בסיום פרוייקטים ומסירת דירות באתרי הבנין בממוצע בשמונה חודשים.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

תקופת ניסיון בעבודה ללא שכר? אין דבר כזה!

ריהאם, בת 21, סיימה לימודים והתקבלה לעבודה במעון ילדים לגיל הרך. כשבועיים אחרי שהתחילה לעבוד, המנהלת אמרה לה שאין לה מספיק ניסיון ולכן היא לא יכולה להמשיך, ובעצם פיטרה אותה.

המשך
מורים, גננות, עובדי עמותות

הסכם קיבוצי של מען קובע סולם שכר ומשפר את שכרן של סייעות במעון לגיל הרך של עמותת יד ביד

בעקבות הסכם קיבוצי עליו חתם 'מען – ארגון עובדים' לאחרונה בעמותת יד ביד, יעלה שכרן של סייעות מתחילות במעון לגיל הרך בחיפה ל-38 ש"ח בשעה, עם עלייה בשכר מדי שנה. אחרי ותק של 4 שנים יגיע שכרן ל-40 ש"ח לשעה ותיפתח לכל סייעת קרן השתלמות.

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות