עתירה לחיוב משרד העבודה לפרסם באופן מיידי ומפורט את צווי הבטיחות המוטלים מטעמו בגין ליקויים באתרי בניה – בג"ץ 5215/17

צילום: דני בן שמחון

הודעה לעיתונות – 28 ליוני 2017

"מצבים מסכני חיים הידועים למשרד העבודה נשמרים בסתר הרחק מעיני העובדים והציבור – אותם קורבנות בפוטנציה העלולים לשלם על כך בחייהם או בשלמות גופם"

תקציר העתירה:

היום, ה-28.6, הוגשה עתירה לבית המשפט העליון, למתן צו על תנאי למשרד העבודה שיורה על פרסום מיידי ומפורט, ועל דרך קבע ברשת ובאתרי הבניה הרלוונטים, של צווי הבטיחות המוטלים על ידי מפקחי מינהל הבטיחות מטעמו, בגין ליקויי בטיחות באתרי בניה. העתירה הוגשה על ידי עו"ד גדיר ניקולא מ"קו לעובד", בשם: "קו לעובד", "ארגון העובדים מען", ונציגי "הקבוצה למאבק בתאונות בניין" ו"הפורום למניעת תאונות עבודה".

במסגרת הסעדים הנדרשים מבית המשפט בעתירה, הדרישה לפרסום בזמן אמת של צווי הבטיחות המוטלים, כולל פירוט של מהות הליקויים שבגינם הוטל הצו ושמות החברות היזמיות באתר. עוד דורשים העותרים לפרסם את המידע על הטלת הצו ומהותו באתר הבניה עצמו בו נמצאו הליקויים הבטיחותיים, וזאת באופן בולט ונגיש לציבור העובדים באתר ובשפות הרלוונטיות (לכל הפחות עברית, ערבית וסינית), בכדי להתריע בפניהם אודות הסכנה הטמונה באתר והאיסור להמשיך את העבודה עד לתיקון הליקויים.

במסגרת נימוקי העתירה הודגש כי ענף הבניה הוא הענף התעסוקתי המסוכן ביותר בשוק העבודה בישראל. תאונות העבודה בענף הבניין גורמות מדי שנה להריגתם של עשרות ופציעתם של אלפים מקרב עובדים הבניין, רובם ככולם משתייכים לקבוצות מוחלשות באוכלוסיה. בשנה החולפת (2016) 49 עובדים נהרגו בענף הבניה ויותר מ-200 נפצעו באורח קשה עד בינוני (לפי הגדרת מד"א). מתחילת השנה (2017) ועד כתיבת שורות אלו, נהרגו 14 עובדים בתאונות עבודה בענף הבניין, ויותר מ-110 נפצעו קשה עד בינוני (לפי הגדרת מד"א).

למרות נתונים חמורים אלו, משאביה של הרשות המופקדת על אכיפת כללי הבטיחות באתרי הבניה דלים באופן מחפיר, ותפקודה רחוק מלהיות מספק בכל ההיבטים כמעט, ובכלל זה בתחום של חשיפת מידע בסיסי בפני הציבור – כולל ציבור העובדים, דוגמת המידע אשר פרסומו נדרש בעתירה, ואשר בכוחו לתרום משמעותית לצמצום מגיפת התאונות בענף הבניין, להצלת חיים ולהעלאת רמת הבטיחות עבור העובדים באתרי הבניה.

העתירה הוגשה בדחיפות עקב מדיניות משרד העבודה הנוכחית, לפיה פרסום צווי הבטיחות נעשה באיחור ניכר ממועד הטלתם – כחודש וחצי עד חודשיים בממוצע – וזאת לטענת המשרד מתוך התחשבות בחברות הקבלניות עליהן מוטל הצו וזכותן להגשת ערעור כנגדו, תחת העמדתו של שלום ציבור העובדים והציבור ככלל בעדיפות ראשונה. אי-פרסומם של הצווים בזמן אמת, כמו גם פרסום מידע מוגבל בהיקפו שאינו כולל את מהות ליקוי הבטיחות בגינו הוטל הצו, ואת שמות החברות היזמיות באותם אתרי בניה, מסכן את שלום העובדים באותם אתרים, בכך שמונע מהם מידע בסיסי בזמן אמת, בדבר תנאי הבטיחות במקום העבודה בו הם נדרשים לעבוד, וגורם לכך שמצבים מסכני חיים הידועים למשרד העבודה נשמרים בסתר הרחק מעיני העובדים והציבור – אותם קורבנות בפוטנציה העלולים לשלם על כך בחייהם או בשלמות גופם.

כמו גם, מסכן אי-פרסום הצווים בזמן אמת תושבים ועוברי אורח, במיוחד כשעסקינן באתרי בניה הממוקמים בלב מתחם עירוני בנוי או בבניינים משופצים בהם מתגוררים דיירים – כמו בפרוייקטים של תמ"א 38 (ראו לדוגמא מבצע אכיפה שהתקיים לאחרונה בעיר רעננה, במסגרתו הוטלו 153 צווי בטיחות ב-21 אתרי בניה בעיר, אשר תוכנם וכתובת התארים בהם הוטלו לא פורסמה. בעניין זה הוגשה במסגרת עתירה בקשה למתן צו ביניים דחוף לפרסום המידע-לינק).

לסיכום, מדיניותו של משרד העבודה, המונעת פרסום מיידי ובזמן אמת של צווי הבטיחות, היא מדיניות שגויה, מסוכנת ובלתי סבירה באופן קיצוני, בכך שאינה מייחסת משקל ראוי לאינטרסים ציבוריים וזכויות חוקתיות של העובדים באתרי הבניה, כמו גם לכלל הציבור, ובראשן הזכות לחיים . מחובתו של משרד העבודה, כרשות שלטונית וכנאמן ציבור, להפעיל את סמכויותיו באופן המשרת את תכליות החקיקה עליה הוא מופקד, כמו גם את עקרונות היסוד של שיטת המשפט בישראל, והכל למען טובת כלל הציבור.

*מצ"ב העתקים של העתירה למתן צו על תנאי, והבקשה למתן צו ביניים.

לפרטים נוספים:

עינת פודחרני, מנהלת מדיניות ציבורית | קו לעובד – הגנה על זכויות עובדים

עוד

עובדים ועובדות פלסטינים

במקום מעצרים ראוותניים צריך להחזיר עובדים פלסטינים לאתרי הבנייה

הסכם הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה שנכנס לתוקף ביום ד' 27.11, מסמן את סופה של המלחמה. אם אכן הוא יחזיק מעמד תתחיל תקופה של שיקום שמשמעותה גידול דרמטי בצורך בעובדים לענף הבניין. בינתיים, עשרות אלפי עובדים פלסטינים מחכים לרגע בו תחליט הממשלה להתיר את חזרתם לאתרי הבניין בישראל. אלפי קבלני בניין משוועים גם הם לכוח אדם מיומן ומדווחים שהעובדים הזרים שהגיעו אליהם מעטים מדי ולא מקצועיים ברמה מספקת.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

העובדת לא ויתרה. התמודדה עם מנהל מטריד ונשארה בעבודה!

האם הרגשתם פעם שמנהל שלכם במקום העבודה מתייחס אליכם כאל אשפה שיש לפנות מהדרך? אינתיסאר חוותה את המצב הזה. המנהל הישיר שלה הטריד אותה. לאחר מכן הוא פעל לסלק אותה מהדרך ולגרום לה לעזוב. אלא שהיא לא הסכימה ל”התפנות” כל כך בקלות. בעזרת הפעילות הנחושה של משרד מען בירושלים היא אזרה אומץ והצליחה לשמור על מקום העבודה. לקח חשוב לכל עובד ובעיקר לנשים עובדות.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

בית-הדין לעבודה חייב את חברת מיה תעשיות מזון בע"מ בפיצוי על הטרדה מינית של עובדת פלסטינית שהועסקה במפעל במישור אדומים

ביום 6.10.2024 פורסם פסק-דינו של בית הדין האזורי לעבודה בירושלים (כב' השופטת רחל בר"ג-הירשברג) בתביעה של עובדת לשעבר של מפעל "מיה תעשיות מזון בע"מ" במישור אדומים.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

חבלה בעשרות מכוניות של עובדים פלסטינים בכניסה לאזור התעשייה מישור אדומים

עשרות מכוניות של פלסטינים המועסקים באזור התעשייה מישור אדומים ספגו אתמול 8.10 חבלות קשות: העובדים, הנוהגים להחנות את רכביהם בצידי הכביש בסמוך למחסום הכניסה לאזור התעשייה, מצאו את רכביהם בסיום יום העבודה עם זכוכיות מנופצות, גלגלים מנוקבים וגגות הרוסים.

המשך
פרסומים

תובענה ייצוגית נגד שירותי בריאות כללית: מעסיקה עובדים ועובדות בהעסקה עקיפה בניגוד לחוק

ביום 15.9.2024 הוגשה תובענה ייצוגית נגד שירותי בריאות כללית בטענה שהיא מעסיקה עובדות ועובדים בתפקיד נוטלי דמים באמצעות מכרז לאספקת שירותים ובניגוד לחוק. על פי כתב התביעה מדובר בהתקשרות פיקטיבית ש"אומצה על ידי כללית על מנת לחמוק מהעסקתן הישירה של התובעות…", שעה שעל פי דין הן זכאיות להיות עובדות מן המניין של כללית, ולזכות להטבות מהן נהנים עובדי כללית.

המשך
Uncategorized

"לחם ושושנים" – גלריה חדשה בתל אביב שהיא מרחב לאמנות ופעילות חברתית

שוחרי אמנות ופעילים חברתיים ופוליטיים גדשו ביום חמישי 5.9 את אירוע הפתיחה של הגלריה החדשה של "לחם ושושנים" בקריית המלאכה בדרום תל-אביב. יחד עם אירוע ההשקה של הגלריה הוצגה על קירותיה התערוכה הראשונה שהיא מארחת – תערוכת הצילומים המרתקת של האמנית ענת וסרמן "רואה יורה" שאותה אצרה קרן זלץ.

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות