קו לעובד והאגודה לזכויות האזרח בשיתוף עם ארגון העובדים מען הגישו ביום 30.3.2020 עתירה לבג"ץ בדרישה שמשרד האוצר ורשות ההגירה במשרד הפנים יפצו עשרות אלפי עובדים פלסטינים שעבדו במפעלים וחברות בישראל ואשר עבודתם הופסקה עקב מגפת הקורונה.
העותרים מסבירים כי בעקבות המשבר הגיעו הרשויות הישראליות והפלסטיניות להסדר שאיפשר לכ-50 אלף עובדים להמשיך בעבודתם ולהישאר ללון בתוך ישראל. 70 אלף עובדים נוספים לעומת זאת לא יכולים להמשיך בעבודתם, בהם 8,700 תושבי העיר בית לחם וסביבתה שעליה הוטל בראשית מרץ סגר שבעקבותיו נאסר עליהם לצאת לעבודתם בישראל; עשרות אלפי עובדים שגילם מעל 50 שנמנעת כניסתם לעבודה החל מאמצע מרץ רק בשל גילם; עובדים שנשלחו לביתם עקב ירידה משמעותית של היקף העבודה או סגירת המפעלים בהם הועסקו; ואלפי נשים שהועסקו במפעלי תעשייה ואינן יכולות להשתלב בהסדרי העבודה והלינה.
העותרים מזכירים כי בשעה שהרשויות נקטו בצעדים רבם להקל על עובדים ישראלים שנפגעו ממשבר הקורונה לקבל דמי אבטלה, הרי שבכל הנוגע לעובדים הפלסטינים שממלאים תפקיד חשוב בכלכלה הישראלית אין כל הסדרים של רשת ביטחון סוציאלית והם נותרים מחוסרי כל וללא מקור פרנסה.
לעתירה צורף תצהיר של מנכ"ל ארגון העובדים מען שמייצג עובדים פלסטינים ומטפל בפניות רבות שלהם. התצהיר מתאר מציאות קשה ביותר של עובדים שמשכורתם מהווה עמוד שדרה של משפחתם המורחבת ושל הקהילה שלהם ואשר ניצבים כיום בפני שוקת שבורה.
העתירה מתייחסת לסכום של 515 מיליון ₪ שנצבר בקרן דמי מחלה של מדור התשלומים במשך עשרות שנים בהן נמנעה מהעובדים הפלסטינים הזכות לפיצוי על חופשות מחלה. עתירה שהוגשה על ידי קו לעובד והאגודה לזכויות האזרח בנוגע לחובה שסכום זה ינוצל לטובת העובדים מונחת בפני בג"ץ כבר משנת 2016 ולמרות מספר דיונים בנושא לא נקבע כיצד יש להשתמש בסכום עתק זה באופן שיתאם את המטרה המקורית שלו – פיצוי עובדים פלסטינים על ימי מחלה שלהם. לטענת העותרים אין מועד מתאים מהיום כדי לנצל סכום זה לטובת העובדים שנמצאים כאמור במצב קשה ביותר וללא כל מקור פרנסה.