עשרות עובדים הגיעו הבקר למשמרת השביתה ליד שערי המפעל באזור התעשיה באשדוד, והניפו שלטים שדרשו פתיחה במשא ומתן על הסכם קיבוצי עם ארגון העובדים מען, וזכויות עובדים. כ- 140 עובדים שובתים מהבקר ביהודה רשתות ובסיגמא.
אתמול, ערב השביתה, ההנהלה חילקה – מעל הראש של ארגון העובדים – מכתב לכל העובדים וכן לחבר ועד הפעולה, יצחק סבח, וניסתה להניא את העובדים מלשבות בטענה כי השביתה אינה חוקית, ותוך איום כי העובדים שישבתו יפסידו אלפי שקלים משכרם. במקביל שלחה ב"כ החברה, עו"ד אורלי ג'רבי ממשרד הרצוג פוקס נאמן ליועמ"ש של ארגון העובדםי מען, עו"ד איה ברטנשטין, מכתב שבו חזרה על הטענה המופרכת בדבר אי חוקיות השביתה, והוסיפה שלל טענות חסרות בסיס כנגד העובדים וחברי הוועד שלדבריה נוקטים בפעולות שלא כדין.
על כך הגיב הבקר דודי צמיר, חבר ועד הפעולה של עובדי יהודה רשתות:
"המכתב של ההנהלה רצוף שקרים. איש מוועד הפעולה לא דיבר עם קבלנים או איים עליהם, אין לנו כל קשר אתם, ואיש לא איים על הפועלים להצטרף לשביתה. להפך הפועלים לחצו על וועד הפעולה לשבות, בעוד שהחברה היא זו שהחתימה באיומים כמה פועלים לסגת בהם מהחברות במען באופן בלתי חוקי. יש לנו הקלטות של שיחות כאלו, ופנינו למנהלים שאיימו והבהרנו להם שזה בלתי חוקי. התנהגות החברה לעובדים היא שהובילה לשביתה. אנחנו עובדים יותר ומרוויחים פחות, והפועלים לא מוכנים להשלים עם זה יותר. בעבר הרכיבו הפרמיות 60-70% מהשכר שלנו, ובשנים האחרונות הן ירדו ומרכיבות בסך הכל 20-25% מהשכר. בעוד שבעבר עבדנו 250 שעות בחודש כדי להגיע לשכר של 6,000 – 7,000 שקל, היום אנחנו נאלצים לעבוד 270 שעות ובקושי מגיעים לשכר הזה. לעובד שלא הגיע לעבודה או סירב לעבוד שעות מורידים 25% מהפרמיות על יום העדרות, והחברה מתכוונת לא לשלם לנו פרמיות החודש בגלל השביתה. כל זה לא יעזור לה. כולנו יד אחת במאבק, עד להשגת הסכם קיבוצי."
החברה גם טוענת שמען אינו ארגון העובדים היציג. על כך חשוב להבהיר: במהלך המאבק שינתה הנהלת חברת יהודה רשתות פלדה בע"מ, את גרסתה לסיבת סרובה להכנס למו"מ על הסכם קיבוצי, יותר מפעם אחת. קודם סרבה לענות למען, אח"כ טענה כי מען אינו מייצג שליש מהעובדים במפעל כנדרש בחוק, ורק לאחר שנוכחה כי 120 מתוך 140 העובדים חתמו על טופסי הצטרפות למען, היא הודיעה כי יחידת המיקוח הבסיסית היא בעצם "קבוצת יהודה", הכוללת שלוש חברות נפרדות. הודעה על סכסוך עבודה נשלחה לחברה 15 יום לפני שביתת האזהרה שנערכה ב- 9.10.
רקע:
המאבק ביהודה רשתות וסיגמא החל על רקע הרעה מתמשכת בתנאי העבודה ופגיעה בשכרם של העובדים ובהטבות שקיבלו במשך שנים. העבודה ביהודה רשתות היא עבודה פיזית קשה המתבצעת סביב השעון בשלוש משמרות. העובדים נדרשים לעבודה בסככות פתוחות, בתנאי חום קשים בקייץ ובקור בחורף. שכר העובדים מורכב משכר יסוד בתוספת פרמיה שמשולמת לחלק מהעובדים, באופן שרירותי וללא שקיפות, והוא נע בסביבות שכר המינימום. בשנה האחרונה פגעה ההנהלה בתשלומי הפרמיה באופן חד צדדי, ובטלה תוספת שכר שנתית ומתנות שנהגה לתת בחגים.
יש לציין כי יהודה רשתות היא אחת החברות המובילות בישראל לייצור רשתות ברזל לבנין ומוצרי ברזל.