עובדים פלסטינים: למרות העוני והניצול הצלחנו להשיג את זכויותינו בגיבוי מען

בדיון שערך ארגון העובדים מען בירושלים ב- 1.6 נשמעו עדויות מרשימות של עובדים ומובטלים פלסטינים מירושלים ואזורי תעשיה בהתנחלויות, המצביעות על המציאות הקשה מנשוא, אך גם על האפשרות להאבק לשינוי ולהשיג את הזכויות

בדיון שערך ארגון העובדים מען בירושלים ב- 1.6 נשמעו עדויות מרשימות של עובדים ומובטלים פלסטינים מירושלים ואזורי תעשיה בהתנחלויות, המצביעות על המציאות הקשה מנשוא, אך גם על האפשרות להאבק לשינוי ולהשיג את הזכויות  

כמאה עשרים21 איש ואשה הגיעו לפנל "עובדים ומובטלים פלסטינים במאבק השרדות במזרח ירושלים ובאזורי התנחלויות" שערך ארגון העובדים מען במלון נוטרדם על קו התפר בירושלים ביום ב' 1.6. בלטו בקהל עשרות עובדים פלסטינים מירושלים המזרחית, עובדים משטחי הרשות הפלסטינית המועסקים באזור התעשייה מישור אדומים, כולל עובדי מוסך צרפתי; קבוצת עובדי רשות העתיקות ממזרח ירושלים; עובד8ים מאזור התעשיה ניצני שלום, טול כרם; עובדות חקלאות ערביות; ופעילי וידידי ארגון העובדים מען, שארגן את הארוע. היתה זו הפגנת נוכחות מרשימה, שהעידה יותר מכל כי עובדים פלסטינים בירושלים ובאזורי התנחלויות אינם מוכנים להשלים עם ניצולם וכי הם נחושים להאבק על זכויותיהם ועל כבודם האנושי.

20
מימין, חאתם אבו זיאדה – צרפתי, עו"ד מורן סבוראי, יהודית אופנהיימר – עיר עמים, מוסי רז – פורום ארגוני השלום

הכינוס נערך ימים ספורים לאחר שישראל ציינה 48 שנים ל"איחוד ירושלים". אלא שכפי שציין מנחה הערב ומנהל סניף מען בירושלים המזרחית, ארז וגנר, האיחוד הזה הביא רק סבל ועוני ומצוקה ליותר מ-300 אלף תושבים פלסטינים במזרח העיר שחיים תחת משטר כיבוש. שעורי העוני הגבוהים, ומאידך המספר הנמוך של משפחות פלסטיניות הזוכות לסיוע בהבטחת הכנסה מצביעים על כך שיש מדיניות מכוונת לדחיקת התושבים הפלסטינים מירושלים על ידי שימת מכשולים בדרכם והעמקת העוני. וגנר ציין כי תושבי הרשות הפלסטינית המועסקים בהתנחלויות נתונים לניצול ומשטר דיכוי קשה, שארגון העובדים מען מתמודד אתו.

בכנס בלטו פעילי שטח ומנהיגי עובדים. אחת הדוברות החזקות היתה ראניה סאלח אבו דיאב, תושבת מזרח ירושלים, ששימשה עד לא מכבר מעין כוח משימה של אישה אחת שסייעה בהתנדבות לפונים ללשכת התעסוקה ולביטוח הלאומי לצלוח את התורים הארוכים, המכונות המקולקלות, העמידה בגשם ובשמש והדוחק בדלתות. אבו דיאב, שהצטרפה לאחרונה לצוות מען במזרח ירושלים, תארה את ההישגים שמען השיג עבור מבקשי הקצבאות.

16
ראניה סאלח, מען

יו"ר ועד עובדי מוסך צרפתי חאתם אבו זיאדה התקבל בתשואות הקהל, שבו נכחו כמה עשרות מחבריו, שהגיעו אחרי יום עבודה ארוך במישור אדומים. אבו זיאדה, שהוביל את ההתארגנות במוסך י.צרפתי במחיר האישי הכבד של פיטוריו, אמר, "המצב שלי ושל משפחתי אינו שונה מהמצב של כל משפחה פלסטינית אחרת". הוא סיפר על תנאי העבודה הקשים והשכר הבלתי חוקי, כיצד פנה בשם חבריו לעורכי דין ולהסתדרות, אך אף אחד לא עזר להם, עד שלבסוף הכיר את מען באמצעות חבר. הוא סיפר על תהליך ההתארגנות, כיצד לאחר שכמעט הגיעו להסכם קיבוצי, החליט צרפתי לסלק אותו ואת מען מהמקום, ועל נחישותו להמשיך במאבק למען זכויות העובדים הפלסטינים במוסך צרפתי ובכל מישור אדומים. את דבריו סיים בקריאה לכל העובדים במישור אדומים ובכלל להצטרף למען.

עבד אל-כרים שריף, כיום עובד מן המניין של רשות העתיקות בישראל, תיאר את דרך החתחתים שעבר עם העובדים בחפירות של רשות העתיקות, וכיצד עברו מהעסקה פוגענית באמצעות חברות כוח אדם שהעסיקו אותם ימים אחדים בחודש, עבור בפיטורים שרירותיים, דרך הגשת תביעה קולקטיבית של העובדים באמצעות מען בתביעה להעסקה ישירה ברשות העתיקות, ועד לנצחון המשפטי התקדימי, שבאמצעותו התקבלו כ- 30 עובדים לעבודה קבועה.

29
עבד אל-כרים שריף, רשות העתיקות

אחמד שאייב ממפעל ימית סינון באזור התעשיה נצני שלום, סיפר על תנאי עבודתם של העובדים באזור הסמוך לטולכרם, שהמעסיקים הישראלים בו מתעקשים לשלם להם על פי החוק הירדני משנת 1965. בגלל מציאות זו היה שאייב שותף לתביעה שהוגשה נגד המפעל בו עבד, וכיום הוא מחכה לדיון שיתקיים בקרוב בבית הדין הארצי לעבודה, שידון במעמדו החוקי של האזור.

בכנס השתתפו נציגי ארגונים ופעילים בתחום זכויות אדם וזכויות עובדים. יהודית אופנהיינמר, יו"ר עמותת עיר עמים, שמנהלת עם מען פרויקט משותף בשכונות הירושלמיות שמעבר לגדר, הסבירה בדבריה את חשיבות הצד הכלכלי חברתי במאבק למנוע גירוש ודחיקה של תושבים פלסטינים מירושלים: "לא רק ההתנחלויות, הגדרות והמחסומים הם הדרך לרוקן את ירושלים מתושביה הפלסטינים, אלא גם הניצול ותנאי העבודה הקשים", אמרה. עו"ד מורן סבוראי ממשרד עורכי הדין של בני כהן, המייצגת ביחד עם אמיר בשה את עובדי מוסך צרפתי ואת מען, הדגישה את החשיבות של החלטת בית הדין הארצי לעבודה להכיר במעמדו של מען, והעלתה על נס את עמידתו האמיצה של חאתם אבו זיאדה שיוצרת את הסיכוי להחזירו לעבודה ולייצר מציאות של התאגדות עובדים והסכם קיבוצי בפעם הראשונה, גם במקום כמו מישור אדומים.

אסף אדיב, מנכ"ל מען
אסף אדיב, מנכ"ל מען

מוסי רז, יו"ר פורום ארגוני השלום, דיבר על המציאות המוזרה של העדר פיקוח וניהול חוקי ומשפטי באזורי ההתנחלויות שמאפשר את ניצול כח העבודה הזול של הפלסטינים. ניר חסון, עיתונאי "הארץ", הסביר את הסיבות החברתיות והכלכליות שהביאו לפרוץ האינתיפאדה בירושלים לפני כשנה. חסון הסביר כי בניגוד למה שחושבים, לא רק ירושלים המזרחית זקוקה לסיוע של הצד המערבי אלא שגם ההפך הוא הנכון. הוא סיפר על כך שלמרות התמונה הקשה של ניתוק ודיכוי וגזענות אין חולשה וייאוש במזרח ירושלים, וניכרת שם פריחה תרבותית, וישנן אינסוף התארגנויות ויוזמות כלכליות.

אחרון הדוברים היה מנכ"ל מען אסף אדיב, שאמר: "אנחנו בארגון העובדים מען מאמינים שאסור לנו להיות מעין חברת ביטוח שדואגת רק לחבריה. יש לנו משימה נוספת, והיא לחנך את ציבור העובדים בישראל להיות סולידרי ולהתנגד לגזענות ולאפליה מכל סוג. אנו בונים איגוד של עובדים שאינם אדישים לסבלו של הזולת, שנלחם לשבור קירות של39 דעות קדומות. למען יש תפקיד מוביל באזורי ההתנחלויות, שעד כה שום ארגון עובדים ישראלי לא פעל בהם. אנחנו פועלים בשיתוף עם תנועות וארגונים שמקדמים אג'נדה של זכויות אדם וזכויות עובדים ותושבים, ומקדמים שיתוף פעולה רחב של כל מי ששותף לחזון של שלום אמת עם העם הפלסטיני. שלום כזה יהיה מבוסס גם על שינוי מלמטה, ולא יסתפק בסידורים קוסמטיים למראית עין כמו אלו שהושגו לפני יותר מ-20 שנה באוסלו".

את האסיפה חתם עובד מאחד המוסכים במישור אדומים, שניכר היה בו שהוא מכיר היטב את המצב באזור אחרי 15 שנות עבודה במפעלים השונים באזור. הוא קרא לעובדים להתאגד במען ולעמוד יד אחת על זכויותיהם.

עוד

פרויקט מזרח ירושלים

נשים מובילות שינוי בירושלים המזרחית

למרות מצעד הדגלים האלים שהתרחש בירושלים, למרות האווירה המפלגת של שנאה ומלחמה, כתב "הארץ" ניר חסון מספר לכולם את מה שגם אנחנו ב"מען ארגון עובדים" – רואים בעבודת השטח שלנו: ירושלים המזרחית ואיתה ירושלים בכלל עוברות מהפכה שקטה – נשים מובילות שינוי. זהו סיפור אופטימי של העצמה נשית ושותפות פלסטינית ישראלית.

המשך
התארגנות עובדים

סכסוך עבודה בפקולטה למשפטים!

הקלינאים והקלינאיות של הפקולטה למשפטים באוניברסיטת ת"א התאגדו במען בחודש אפריל. בתאריך 1.4.25 שלח יואב גל טמיר, ממען הודעה לנשיא האוניברסיטה מר גד פרנק בו הודיע על התאגדות הקלינאים במען ודרש לפתוח במו"מ. יותר מחודש וחצי מאוחר יותר לא זכתה הודעה זו לתגובה. הנהלת האוניברסיטה פשוט מתעלמת מקיומם של עובדים שמועסקים על ידה ומבקשים לשאת ולתת על שכרם ותנאי עבודתם.

המשך
ענף הסיעוד

עובד ביה"ח הגריאטרי "עמל ומעבר" במעלה אדומים תובע פיצוי על אי תשלום שעות נוספות והפרשות לפנסיה

השבוע הוגשה התביעה הראשונה בסדרה מתוכננת של תביעות של עובדי בית החולים הגריאטרי השיקומי הוד עמל במעלה אדומים. את התביעה הגיש העובד ה.ג. המועסק בבית החולים כבר שבע שנים.

המשך
ענף הסיעוד

הישג חשוב למען ארגון עובדים ולעובדי אקים ירושלים

בית הדין לעבודה בירושלים המליץ הבוקר לעמותת אקים ירושלים לחזור אל שולחן המו"מ עם ארגון מען במטרה להגיע לחתימה על הסכם קיבוצי. הדיון התקיים אחרי שאקים ירושלים הודיעו באמצע מרץ באופן חד צדדי על הפסקת המו"מ.

המשך
ענף הסיעוד

עמותת אקים ירושלים פוצצה את המו"מ עם 'מען-ארגון עובדים' ומסרבת להסכם קיבוצי

מחר יום ד', 7.5 יקיים בית הדין האזורי לעבודה בירושלים, דיון בבקשת צד שהגיש מען נגד עמותת אקים ירושלים, וזאת בדרישה שהעמותה תחזור לשולחן המו"מ הקיבוצי. עוד דורש מען בבקשה שהעמותה תחדל באופן מיידי מהפעלת נוהל פסול בכל הנוגע להעסקת עובדים בשעות הלילה.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

כל עובד זכאי להפרשות לפנסיה – אל תוותרו על הזכות הזו

עווני הגיע ליום קבלת קהל במשרד מען בירושלים וביקש שנבדוק אם הוא אכן מקבל את כל זכויותיו. כאשר הצוות של מען בחן את התלושים שלו התברר שבמשך למעלה משש שנות עבודתו, המעסיק לא הפריש ולו שקל אחד לקרן פנסיה.

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות