עבודה בעיניים

הנשים בגילים הללו משוועות לתוכניות הכשרה מקצועית שיקדמו אותן מתעסוקה מושתתת כוח פיסי לתעסוקה מושתתת ידע ויסייעו להן להשתלם במקצוע מעודכן ונדרש. הלחצים הגוברים להעלאת גילהפרישה לנשים מדגישים ביתר שאת את החיוניות והדחיפות שבפיתוח ובתקצוב תוכניות הכשרה ייעודיות לאוכלוסייה זו. ובמקרה זה, לא מדובר בהוצאה תקציבית אלא בהשקעה חיונית בתשתיות. שהרי על מה שנגרע היום מההכשרה המקצועית, כולנו נשלם כפל כפליים בעתיד.

פורסם ב"הארץ" – דעות – 18.11.2012

באחרונה התבשרנו כי נגמר התקציב של שירות התעסוקה להכשרות מקצועיות בשנה הקרובה.

הבשורה הזו היא חלק מתהליך עקבי ומתמשך של ייבוש תוכניות ההכשרה המקצועיות בישראל – רק בעשור האחרון קוצצו תקציבי ההכשרה המקצועית בלמעלה מ- %60, והיא כבר מזמן לא רלוונטית הן בעבור דורשי עבודה והן בעבור דרישות שוק התעסוקה.

דומה שממשלת ישראל לא יודעת את מה שיודע כל אחד אחר: ללא מקצוע מעודכן ורלוונטי עולה מאוד הסיכון להידחק לשולי שוק התעסוקה, ואף להיפלט ממנו לפרק זמן או לתמיד. לפיכך, בקידום השכלה והכשרה מקצועית טמונה תועלת ברורה לכלכלה, למאבק בעוני, לצמצום פערים חברתיים, למאבק באבטלה, להשתלבות אוכלוסיות בעבודה ולהתקדמות כלכלית. לא פלא שנשיא ארה"ב הנבחר, ברק אובמה, הדגיש בעימות השני לקראת הבחירות את חשיבות ההכשרה המקצועית ככלי להתמודדות עם האבטלה.

syndianawork

 

מדינות מפותחות רבות מפתחות ומטמיעות מדיניות פעילה בשוק העבודה – Active Labor Market Policy – תוך שהן משקיעות בתחום זה תקציב הגדול פי 3.5 בהשוואה לישראל. בשוק העבודה המתפתח – ושוק העבודה בישראל בהחלט נחשב לכזה – קיים ביקוש גובר והולך לעובדות ולעובדים מקצועיים. כבר היום קיים מצב פרדוקסלי ובו יש יותר ויותר מובטלים ומובטלות המתקשים למצוא עבודה, ומנגד, חסרים למשק הישראלי אלפי עובדים ועובדות מיומנים במקצועות שונים. הכשרה מקצועית רחבה המתעדכנת בהתאם לדרישות הדינמיות של שוק התעסוקה אמורה ליצור את החיבורים החיוניים הללו: בין דורש ודורשת העבודה לבין דרישות העבודה, וגם בין ההווה המקצועי לבין צפי מגמות עתידיות. וכל זה, עוד לפני שהתייחסנו לתחזיות לגידול באבטלה.

חשוב לדעת שהתקציב שנגמר, לא נגמר לכולם ולכולן באופן שווה. במצב של ייבוש תקציבי, הראשונות שנפגעות הן הקבוצות החלשות מבחינה תעסוקתית, אלו שממילא המדינה מזניחה אותן יותר: נשים, ובמיוחד נשים המשתייכות לאוכלוסיות מופלות ומודרות, כמו נשים מבוגרות מעל גיל 45, נשים ערביות, נשים ללא ניסיון תעסוקתי רציף או חסרות השכלה בסיסית מספקת. גישת המדינה כלפיהן כיום היא ש"אין טעם להשקיע בהן" את המשאב הנדיר של הכשרה, "שהרי ממילא לא ימצאו עבודה". חשוב לדעת כי לקבוצות הללו יש ייצוג גבוה בין המובטלים. למנוע מהן הכשרה מעודכנת, משמע לסתום את הגולל על תקוותן להשתלב בעתיד בתעסוקה ראויה.

ובתוך אוכלוסיית הנשים המופלית, הולך וגדל שיעור הנשים המבוגרות, אשר להן ייצוג בולט במיוחד בקבוצות הסובלות מעומק אבטלה חריף. הן מופלות בקבלה לעבודה והן מופלות גם בקבלה לקורסי הכשרה מקצועית. כבר היום בגיל 61 (שנה לפני גיל הפרישה הרשמי לנשים), כ- %50 מהנשים לא משתתפות כלל בכוח העבודה, כאשר במרבית המקרים לא מדובר בנשים שפרשו משוק העבודה מרצון.

זה מאוד לא צודק, אך גם מאוד לא חכם.

הנשים בגילים הללו משוועות לתוכניות הכשרה מקצועית שיקדמו אותן מתעסוקה מושתתת כוח פיסי לתעסוקה מושתתת ידע ויסייעו להן להשתלם במקצוע מעודכן ונדרש. הלחצים הגוברים להעלאת גילהפרישה לנשים מדגישים ביתר שאת את החיוניות והדחיפות שבפיתוח ובתקצוב תוכניות הכשרה ייעודיות לאוכלוסייה זו. ובמקרה זה, לא מדובר בהוצאה תקציבית אלא בהשקעה חיונית בתשתיות. שהרי על מה שנגרע היום מההכשרה המקצועית, כולנו נשלם כפל כפליים בעתיד.

מיכל דגן היא מנהלת מרכז מהות, עמותה המקדמת נשים מבוגרות (גיל 45 פלוס) להשתלבות ולהתפתחות בתעסוקה

עוד

פרויקט מזרח ירושלים

המקרה של הדאיה: עזבה את עבודתה מסיבות בריאותיות – קיבלה את כל זכויותיה כמפוטרת

הדאיה, בת 58 ממזרח ירושלים היא המפרנסת היחידה של משפחתה, וששת ילדיה תלויים בה. היא לא רצתה לעזוב את עבודתה, אך בגלל מצבה הבריאותי לא יכלה להמשיך לעבוד. בעזרת מען היא קיבלה את מלוא פיצויי הפיטורים שמגיעים למי שמתפטרת בשל מצב רפואי, והבטיחה את זכאותה לדמי אבטלה כבר מהיום הראשון.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

עובדת פלסטינית-ירושלמית העיזה ועמדה על שלה והצליחה לבטל האשמת שווא בגניבה ופיטורים שרירותיים

שוק העבודה במזרח ירושלים משתנה: נשים מתחילות להבין שהן לא חייבות להיות רק נשים שמרצות את כולם וכי יש להן זכויות והן יכולות להרים את קולן. אתן לא לבד! הקשבנה לסיפור של עולא, שיחד עם 'מען' הצליחה לעמוד מול כוונת מעסיקה לפטרה אחרי שהואשמה על ידי המנהלת הישירה שלה בגניבה:

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

במקום מעצרים ראוותניים צריך להחזיר עובדים פלסטינים לאתרי הבנייה

הסכם הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה שנכנס לתוקף ביום ד' 27.11, מסמן את סופה של המלחמה. אם אכן הוא יחזיק מעמד תתחיל תקופה של שיקום שמשמעותה גידול דרמטי בצורך בעובדים לענף הבניין. בינתיים, עשרות אלפי עובדים פלסטינים מחכים לרגע בו תחליט הממשלה להתיר את חזרתם לאתרי הבניין בישראל. אלפי קבלני בניין משוועים גם הם לכוח אדם מיומן ומדווחים שהעובדים הזרים שהגיעו אליהם מעטים מדי ולא מקצועיים ברמה מספקת.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

העובדת לא ויתרה. התמודדה עם מנהל מטריד ונשארה בעבודה!

האם הרגשתם פעם שמנהל שלכם במקום העבודה מתייחס אליכם כאל אשפה שיש לפנות מהדרך? אינתיסאר חוותה את המצב הזה. המנהל הישיר שלה הטריד אותה. לאחר מכן הוא פעל לסלק אותה מהדרך ולגרום לה לעזוב. אלא שהיא לא הסכימה ל”התפנות” כל כך בקלות. בעזרת הפעילות הנחושה של משרד מען בירושלים היא אזרה אומץ והצליחה לשמור על מקום העבודה. לקח חשוב לכל עובד ובעיקר לנשים עובדות.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

בית-הדין לעבודה חייב את חברת מיה תעשיות מזון בע"מ בפיצוי על הטרדה מינית של עובדת פלסטינית שהועסקה במפעל במישור אדומים

ביום 6.10.2024 פורסם פסק-דינו של בית הדין האזורי לעבודה בירושלים (כב' השופטת רחל בר"ג-הירשברג) בתביעה של עובדת לשעבר של מפעל "מיה תעשיות מזון בע"מ" במישור אדומים.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

חבלה בעשרות מכוניות של עובדים פלסטינים בכניסה לאזור התעשייה מישור אדומים

עשרות מכוניות של פלסטינים המועסקים באזור התעשייה מישור אדומים ספגו אתמול 8.10 חבלות קשות: העובדים, הנוהגים להחנות את רכביהם בצידי הכביש בסמוך למחסום הכניסה לאזור התעשייה, מצאו את רכביהם בסיום יום העבודה עם זכוכיות מנופצות, גלגלים מנוקבים וגגות הרוסים.

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות