סמאח מסעוד: הפרויקט מצליח בזכות אנשים שמאמינים בנשים

להלן סיפורה של סמאח מסעוד, בת 22 מערערה. מאז שאמה נפטרה בתאונת דרכים לפני שבע שנים היא ואחותה הגדולה דואגות לשלושת אחיותיה ואחיה. סמאח סיימה 12 שנות לימוד עם בגרות מלאה, ועברה בהצלחה קורס חשבונאות סוג 3, אבל עובדת כפועלת חקלאית במקום עבודה קבוע, והיא מרוצה.

יש לך השכלה שמאפשרת לך לעבוד בעבודה יותר נוחה ומשתלמת. מדוע בחרת בחקלאות?

סמאח: פשוט אצלנו באזור אין בכלל הצע של עבודות, אלא אם כן אסכים לעבוד משרה מלאה בהרבה פחות משכר המינימום, וזה ניצול מחפיר. העבודה בחקלאות באמצעות מען היתה היחידה שהבטיחה לי שכר הוגן, זכויות סוציאליות וגוף שמלווה אותי ופותר בעיות בעבודה. פעם עבדתי במפעל פלסטיק וניצלו אותי, ואני מאוד מודעת להבדל ביןן עבודה מאורגנת ועבודה לא מאורגנת. הסוג הראשון מעניק לנו כוח, ולא רק כלכלי, הסוג השני משאיר אותנו עניות ומוחלשות.

איך המשפחה שלך התייחסה ליציאה שלך לעבודה?

סמאח: רציתי לפרנס את עצמי ולהיות עצמאית. אני עובדת כדי לחסוך כסף להוצאות, ללימודים, ולעזור למשפחה. כשהתחלתי לעבוד אבי התנגד באופן נחרץ, כי יצאתי מוקדם מאד מהבית. לפעמים אני יוצאת לעבודה בשלוש בבוקר, וזה לא מצא חן בעיניו, אבל הצלחתי לשכנע אותו שלכל עבודה יש יתרונות וחסרונות. גם האחים שלי העדיפו שאמצאא עבודה יותר נוחה, אבל לא הסכמתי לקבל עבודה נוחה בשכר מגוחך, שזה מה שמקובל בכפר. אני מעדיפה את הקושי שבעבודה פיזית על ניצול. זה גם התאים לי כי חפשתי עבודה שמתחילה מוקדם ומסתיימת מוקדם, כדי שאוכל להיות בבית כאשר אחותי הגדולה יוצאת לעבודה במשמרת לילה, ואני צריכה להיות בבית. חלק מהמשכורת שלי אני חוסכת, וחלק אני תורמת להוצאות המשפחה. אני מחליטה איך לחלק את המשכורת, אף אחד לא כופה עלי כלום.

איך היתה הקליטה בעבודה?

סמאח: מאחר ונכנסתי על חשבון עובדת שהיתה בחופשה, נוצרה אווירה של תחרות בין העובדות מי תשאר בעבודה ומי תפלט החוצה, וזה יצר מתח. אבל פעילות מען התערבו וייצרו אווירה של סולידריות ואחווה במקום תחרותיות שלילית וקנאה. ראיתי את ופא טיארה נעמדת מול הגברים האחראים על העבודה ופותרת את הבעיה בחוכמה והגיון רב.. היא גם ידעה לחבק אותי כאשר נודע לה על אבדן אמי. הבנתי כי העבודה גיבשה את האישיות של ופא והעצימה אותה, וזה דחף אותי להמשיך בעבודה כי רציתי להיות כמוה, מודל לחיקוי עבור אנשים אחרים.

הרגשתי שפרוייקט "נשים וחקלאות" מצליח בזכות אנשים שמאמינים בנשים, ואינו סתם עוד פרוייקט. הפרוייקט תומך דרך חינוך הנשים לעצמאות כלכלית, לסולדריות ולערך עצמי. הבחנתי שהפרוייקט העלה את מעמד הנשים העובדות בענף החקלאות, הן במקומות העבודה והן בחברה. לא ציפיתי לזה, אבל הודות לעבודה הכרתי את בנה של אחת העובדות, התאהבנו והתארסנו. ואחרון חביב לאוהבי הטבע והרומנטיקנים, ההשכמה בבוקר היא רבת יופי, והשקט מרגיע את החושים. הבעיה היא שזה בא על חשבון שעות השינה הטבעית…

הרבה צעירות מעדיפות לשבת בבית ולא לעבוד בחקלאות

סמאח: אמנם קשה מאוד לעבוד בחום הכבד של הקיץ ובקור ובגשם בחורף, ואני לא חושבת שמתגמלים אותנו מספיק בהתחשב במאמץ שהעבודה דורשת. זה מרחיק את העובדים מענף החקלאות, ועובדים בו רק אם אין בררה. בנוסף, העבודה אצלנו דורשת גמישות והסתגלות, כי אנחנו עוברים מממקום למקום וצריך להתרגל כל הזמן למעסיקיםם חדשים, וזה דורש הרבה אנרגיה.

האמת היא שלא האמנתי שאחזיק מעמד בעבודה פיזית כל כך קשה, אבל גיליתי שיש לי יותר כח ממה שחשבתי ויכולות להתמודד עם קשיים. למעשה גיליתי את עצמי מחדש ואני גאה ביכולות שלי, כנראה שירשתי אותן מאמי ז"ל. אני עובדת עם נשים מבוגרות וצעירות, ומנסה לעזור להם על פי צו מצפוני, מה שמעמיס עליי מאמץ נוסף, מצד שני למדתי מהן להיות אופטימית ולהמשיך. זה לא פשוט, כי כשאני חוזרת אחרי יום עבודה מפרך יש לי מחויבויות בבית, אני לא חיה רק בשביל עצמי.

איך את רואה את עתידך?

סמאח: יש לי הרבה מאוד שאיפות, ובראשן להמשיך ללמוד, אבל עוד לא החלטתי באיזה תחום בדיוק. אני שבעת רצון, כי אני עוזרת בבית, וחרוצה בעבודה, מצאתי בן זוג ואני מקווה שהזוגיות שלנו תצליח. אני שואפת להתבסס כלכלית כדי שלא נהיה תלויים באף אחד, ושיהיה לנו עתיד יציב בלי דאגות.

הגורל הטיל עלי לשאת בנטל הטיפול במשפחה שאמי הקימה. אני רוצה לחנך את ילדיי כמו שאמי חינכה אותנו, אבל אני מתכוונת להקים משפחה יותר קטנה, כדי להותיר לעצמי זמן להגשים את עצמי ולהתקדם בחיים. זה טוב שנשים מקדישות את עצמן למשפחה, בתנאי שיש איזון ונשאר לנו זמן גם לעצמנו. נשים עובדות נחשפות לחיים מחוץ לבית, מה שתורם לגיבוש אישיות חזקה ובשלה יותר, ומעצים את האשה.

ראיינה: ופא טיארה, מרכזת עבודת "נשים וחקלאות" של מען.

 צילום: נועה קוזק

סמאח מסעוד. צילום נועה קוזק

עוד

פרויקט מזרח ירושלים

המקרה של הדאיה: עזבה את עבודתה מסיבות בריאותיות – קיבלה את כל זכויותיה כמפוטרת

הדאיה, בת 58 ממזרח ירושלים היא המפרנסת היחידה של משפחתה, וששת ילדיה תלויים בה. היא לא רצתה לעזוב את עבודתה, אך בגלל מצבה הבריאותי לא יכלה להמשיך לעבוד. בעזרת מען היא קיבלה את מלוא פיצויי הפיטורים שמגיעים למי שמתפטרת בשל מצב רפואי, והבטיחה את זכאותה לדמי אבטלה כבר מהיום הראשון.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

עובדת פלסטינית-ירושלמית העיזה ועמדה על שלה והצליחה לבטל האשמת שווא בגניבה ופיטורים שרירותיים

שוק העבודה במזרח ירושלים משתנה: נשים מתחילות להבין שהן לא חייבות להיות רק נשים שמרצות את כולם וכי יש להן זכויות והן יכולות להרים את קולן. אתן לא לבד! הקשבנה לסיפור של עולא, שיחד עם 'מען' הצליחה לעמוד מול כוונת מעסיקה לפטרה אחרי שהואשמה על ידי המנהלת הישירה שלה בגניבה:

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

במקום מעצרים ראוותניים צריך להחזיר עובדים פלסטינים לאתרי הבנייה

הסכם הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה שנכנס לתוקף ביום ד' 27.11, מסמן את סופה של המלחמה. אם אכן הוא יחזיק מעמד תתחיל תקופה של שיקום שמשמעותה גידול דרמטי בצורך בעובדים לענף הבניין. בינתיים, עשרות אלפי עובדים פלסטינים מחכים לרגע בו תחליט הממשלה להתיר את חזרתם לאתרי הבניין בישראל. אלפי קבלני בניין משוועים גם הם לכוח אדם מיומן ומדווחים שהעובדים הזרים שהגיעו אליהם מעטים מדי ולא מקצועיים ברמה מספקת.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

העובדת לא ויתרה. התמודדה עם מנהל מטריד ונשארה בעבודה!

האם הרגשתם פעם שמנהל שלכם במקום העבודה מתייחס אליכם כאל אשפה שיש לפנות מהדרך? אינתיסאר חוותה את המצב הזה. המנהל הישיר שלה הטריד אותה. לאחר מכן הוא פעל לסלק אותה מהדרך ולגרום לה לעזוב. אלא שהיא לא הסכימה ל”התפנות” כל כך בקלות. בעזרת הפעילות הנחושה של משרד מען בירושלים היא אזרה אומץ והצליחה לשמור על מקום העבודה. לקח חשוב לכל עובד ובעיקר לנשים עובדות.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

בית-הדין לעבודה חייב את חברת מיה תעשיות מזון בע"מ בפיצוי על הטרדה מינית של עובדת פלסטינית שהועסקה במפעל במישור אדומים

ביום 6.10.2024 פורסם פסק-דינו של בית הדין האזורי לעבודה בירושלים (כב' השופטת רחל בר"ג-הירשברג) בתביעה של עובדת לשעבר של מפעל "מיה תעשיות מזון בע"מ" במישור אדומים.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

חבלה בעשרות מכוניות של עובדים פלסטינים בכניסה לאזור התעשייה מישור אדומים

עשרות מכוניות של פלסטינים המועסקים באזור התעשייה מישור אדומים ספגו אתמול 8.10 חבלות קשות: העובדים, הנוהגים להחנות את רכביהם בצידי הכביש בסמוך למחסום הכניסה לאזור התעשייה, מצאו את רכביהם בסיום יום העבודה עם זכוכיות מנופצות, גלגלים מנוקבים וגגות הרוסים.

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות