פורסם בסלונה ב 17.12.14
מאה וחמישים עובדות חקלאות גדשו את מתנ”ס אל-חוארנה בכפר קרע ב-15.12, בכינוס שכותרתו “לשילוב נשים ערביות בעבודה”. עצם נוכחותן אחרי יום עבודה קשה מפריכה את הטענה המקובלת שנשים ערביות אינן רוצות לעבוד.

שבועיים לפני הפתיחה של תערוכת המכירות “לחם ושושנים” שהכנסותיה מוקדשות לפרויקט “נשים וחקלאות”, ערך ארגון העובדים מען כנס שבו הפגיש בין עובדות חקלאות ערביות ואנשי מקצוע במשרדי הממשלה.
מאה וחמישים נשים הריעו לופא טיארה, מנהיגתן, שעמדה על הבמה וקראה “נשים עניות אינן יכולות לחכות עוד. הן זקוקות לפתרונות כאן ועכשיו”. היו אלו עובדות חקלאות שחזרו מיום עבודה בשדות, מטעים ובתי אריזה הישר אל כנס הנשים השנתי של ארגון העובדים מען באולם אל-חוארנה בכפר קרע ב-15.12.
נוכחותן של הנשים בכינוס שכותרתו “לשילוב נשים ערביות בעבודה” היתה הפתעה למשתתפי הפנל, נציגי ממשלה ונציגי הציבור מהאזור, שלא נחשפו עד כה לקהל גדול של עובדות חקלאות העושות כל מאמץ לכלכל את משפחותיהן ולבנות להן עתיד. עצם נוכחותן אחרי יום עבודה קשה הפריכה את הטענה המקובלת שנשים ערביות אינן רוצות לעבוד.
- עצם נוכחותן אחרי יום עבודה קשה הפריכה את הטענה המקובלת שנשים ערביות אינן רוצות לעבוד.
הכינוס אורגן על ידי ארגון העובדים מען, שמנהל מזה 9 שנים פרויקט בשם “נשים וחקלאות”. מטרתו לסיוע לנשים ערביות חסרות מקצוע למצוא עבודה בתנאי שכר הוגנים, במצב שבו פחות מ-30% הערביות משולבות בשוק העבודה.
מטרת הכנס היתה ליצור מפגש בין אנשי מקצוע במשרדי הממשלה לבין קהל העובדות הבלתי מקצועיות, כדי שיתמודדו עם הפער בין תוכניות הממשלה לפיתוח כלכלי במגזר הערבי, לבין המציאות של קהל גדול מאוד של נשים חסרות מקצוע שרוצות לעבוד אך אינן מצליחות להתפרנס.
מסיבה זו שלושה מתוך ארבעת משתתפי הפנל היו נציגים של משרדי ממשלה: גל יעקבי, מנהלת פרויקטים ותשתיות תעסוקה לחברה הערבית במשרד הכלכלה; סלימה מוסטפא-סלימאן, מנהלת אזור הצפון ברשות לפיתוח כלכלי במגזר הערבי במשרד ראש הממשלה; ג’מאל מידלג’, מהאגף לתכנון חקלאי כלכלי במשרד החקלאות; המשתתפת הרביעית, ניצן תנעמי מעמותת סיכוי, יצגה את המגזר האזרחי הפועל למען שוויון לאוכלוסיה הערבית. ראש המועצה המקומית כפר קרע, חסן עתאמנה, בירך את באי הכנס.
דוברי הפנל הציגו את תוכניות משרדיהם לפיתוח כלכלי של המגזר הערבי, ואת הקשיים והפתרונות המוצעים. הם דברו על תקציבים חדשים שהוקצו, על פתיחת מרכזי הכוונה למחפשי עבודה, על תמיכה במעוניינים להשלים את השכלתם ולהתמקצע, על שיפור התחבורה בישובים ערבים, ועל תוכניות לפיתוח מרכזי תעשיה ברשויות המקומיות. “היום כבר ברור שנשים ערביות רוצות לעבוד” אמרה סלימאן.

מנחת הכינוס, ופא טיארה, מרכזת תוכנית “נשים וחקלאות” של ארגון העובדים מען, ברכה על כל יוזמה ממשלתית לפיתוח כלכלי בישובים הערבים, ולמציאת מקומות עבודה איכותיים. יחד עם זה היא אתגרה את הדוברים בהציגה את המצב בשטח: תוכניות הממשלה לפיתוח הכלכלה במגזר הערבי נוגעות בעיקר לשכבה המשכילה ולבעלי מקצוע, ואינן נותנות מענה לשכבה מאוד רחבה של נשים חסרות מקצוע שאינן עובדות (כ-400,000 נשים), בעיקר בגלל העדר מקומות עבודה. “נשים עניות אינן יכולות לחכות” היא אמרה, “הן זקוקות לפתרונות כאן ועכשיו”.
פתרון מעשי כזה מציע הפרויקט של מען. לולא מדיניות הממשלה, שאיננה עומדת מאחורי החלטותיה היא לצמצם את יבוא העובדים הזרים מתאילנד, התופסים 60% ממקומות העבודה בחקלאות, ענף זה לבדו יכול היה לקלוט מיד 25,000 עובדות מקומיות ולהעלות את ההכנסות מעבודה במיליארדי שקלים. מדיניות זו עומדת בסתירה להצהרות של עידוד תעסוקת נשים ערביות, ושינויה אינו דורש מהממשלה להשקיע ולו אגורה אחת. כל עוד העובדים התאילנדים מציפים את המשקים החקלאיים, נגזר על פועלות החקלאות הערביות לעבוד בעבודות עונתיות וזמניות, שאינן מחלצות אותן מהעוני. עדות חיה לקשיי הפרנסה מעבודות עונתיות נתנה הפועלת מוזה ג’אנם.

הכינוס שנערך השנה בכפר קרע הוא אחד מסדרה של כינוסים שמען מארגן מדי שנה. הוא נערך בסמוך לתערוכת המכירות “לחם ושושנים” שתתקים בתל אביב ב-26-27.12, וכל הכנסותיה הן קודש לפרויקט “נשים וחקלאות”.
אחת המסקנות החשובות שעולה מהכינוס היא, שבסופו של דבר אינטרסים כלכליים ופוליטיים רבי עוצמה קובעים את מדיניות הממשלה בנוגע ליבוא עובדים זרים, וחוסמים את דרכן של רבבות נשים ערביות לעבוד בתחום ולהתפרנס בכבוד.
לאור זאת מתכוון ארגון העובדים מען לפעול בתקופה הקרובה להקמתו של לובי, שיכלול רשויות ערביות וארגונים העוסקים בשוויון הזדמנויות ליהודים וערבים בתחום התעסוקה, ולפעול על מנת לשנות את מדיניות הממשלה. כל עוד זו תמשיך להעדיף את האינטרסים הצרים של הלובי החקלאי על פני הצרכים של החברה הערבית, זו תמשיך להתבוסס בעוני כרוני, מה שרק מחריף את הפערים בין יהודים וערבים במדינה.