עובדים של מפעל ישראלי שמעסיק פלסטינים באזור ירושלים פנו אלינו השבוע לאחר שהמעסיק הודיע להם שיחויבו לעבוד במשמרות בנות 24 שעות. לטענת המעסיק הדבר הותר לו, בהיותו מפעל חיוני.
מדובר במפעל שעובדיו התאגדו בארגון העובדים מען לפני כשנה כדי להסדיר את שכרם ותנאי עבודתם. אחת הדרישות החשובות שלהם היתה הפסקת הנוהג של משמרת רצופה בת 24 שעות. משמרות ארוכות אלו, בנוסף להיותן בניגוד לחוק, גורמות לתשישות וכתוצאה לתאונות עבודה רבות. עם התחלת הליך ההתאגדות הודיע ארגון העובדים מען לחברה שעליה לשים קץ למשמרות אלה והדבר אכן הופסק.
עתה, בצל הסגר ומשבר הקורונה, ניסה המפעל לחזור לסורו ולכפות על העובדים שוב את המשמרות הפוגעניות האלה. ההודעה שקיבלו העובדים ביום ד' 30.9 תובלה גם באיום על מקום העבודה של עובד שיסרב לציית.
בתגובה להודעה זו פנה מנכ"ל ארגון העובדים מען ביום ה' 1.10, למנהלת מחלקת עובדים זרים ופלסטינים, עו"ד שירי לב רן לביא, וביקש לדעת האם ניתן לחברה היתר כפי שהיא טוענת. עו"ד לב רן הבהירה שאין לשום מפעל היתר להעסקת עובדים במשמרת רצופה של 24 שעות, והבהירה שאם תוגש תלונה למשרד העבודה הוא מצידו יפעל לאכוף את החוק. הודעה מתאימה הועברה ע"י ארגון העובדים מען להנהלת המפעל וזו בתורה נסוגה מכוונתה להפעיל את העובדים במשמרות של 24 שעות.
בעקבות פניית מען בנושא, פרסם משרד העבודה בשעה מאוחרת יותר ביום ה' 1.10 הבהרה לפיה אין להעסיק עובדים בשעות נוספות בניגוד לחוק ללא היתר, וכי "מעסיק הפועל בניגוד לקבוע בחוק שעות עבודה ומנוחה, עשוי להיות חשוף להליכי אכיפה מנהליים או פליליים."
ארגון העובדים מען מציין לחיוב את התגובה החד משמעית והמהירה של משרד העבודה ושל הממונה על עובדים זרים ופלסטינים ורואה בעצירת הניסיון לכפיית נוהלי עבודה פוגעניים כהישג חשוב לציבור העובדים. מען קורא לעובדים ישראלים ופלסטינים כאחד להיות ערניים ולא לקבל כל הודעה של מעסיק כלשונה, גם אם המילים "משבר הקורונה" משורבבות להודעה. הקורונה לא מכשירה כל שרץ. מען מאגד בשורותיו עובדים במגזרים שונים ויסייע לכל קבוצת עובדים שתפנה אליו בעניין זה או בכל שאלה אחרת הקשורה לתנאי ההעסקה.