נייר עמדה שהוגש לועדת העבודה והרווחה של הכנסת 28.4.12
ארגון העובדים מען פנה בסוף אפריל לחה"כ חיים כץ, יו"ר ועדת העבודה והרווחה של הכנסת, בדרישה לקיים דיון דחוף בעלייה במספר תאונות העבודה הקטלניות. זאת לאחר שהתברר כי התאונה הקטלנית שארעה בהר הרצל בירושלים ב-17.4 היתה תוצאה של שרשרת ליקויים קשים בנושא רישוי, פיקוח, תכנון וביצוע.
בגלל הענין התקשורתי הרב בתאונה שהתרחשה בהר הרצל בחזרות לטקס יום הזכרון לחללי צה"ל, פעלו גורמי האכיפה בדחיפות. מנהלי החברה שבנתה את גשרי התאורה שהתמוטטו והאחראים על הבטיחות נעצרו ונחקרו מיד באשמה של גרימת מוות ברשלנות. המערכת מיהרה לערוך בדיקת בטיחות של עשרות אתרים נוספים בהם עומדים להערך טקסים ביום העצמאות.
אולם הטיפול המהיר לא היה אלא מצגת שווא. לפי פרסום במהדורת מבט (22.4), יועץ הבטיחות החדש, רמי שמש, שנשכר על ידי המשרד להחליף את היועץ העצור בעקבות התאונה, הורשע לפני שנתיים בגרימת חבלה ברשלנות. מתברר ששמש היה אחראי לפני שנתיים על אירוע שבו נתפס שערה של עובדת תפאורה במסמר בולט של במה דינמית, והיא נפגעה קשות. הוא הורשע בדין ונידון לשישה חודשי מאסר וקנס כספי. אם באתר מרכזי כמו הר הרצל לא נחתמו כחוק מסמכים המאשרים את בטיחות המקום, אין לצפות מאתרי עבודה נידחים להתנהג אחרת. מדובר בכשל מערכתי שמחייב שידוד מערכות בסיסי.
לאור נסיון העבר, סביר להניח, שאלמלא התרחשה התאונה לאור המצלמות במועד רגיש והקורבן חיילת, ההתייחסות אליה היתה דומה לרוב תאונות העבודה הקטלניות, כלומר לא היתה התייחסות. כך לדוגמא, בעקבות מותו של מחמוד עכריה משעב ביום ג' ה- 17.4 בתאונה מחרידה במפעל באזור התעשיה בר לב, אף אחראי לא נעצר. מותו לא זכה אפילו לידיעה בעיתונות העברית. עיתון "כל אלערב" (20.4) דיווח כי קרובי ההרוג התדפקו למחרת היום על שערו של המפעל כדי להבין מה קרה שם, אבל לא קיבלו כל תשובה.
עליה במספר התאונות:
הסטטיסטיקות אינן משקרות. 64 עובדים נהרגו בתאונות עבודה בשנת 2011, עליה ב- 21% לעומת ממוצע חמש שנתי של 53 הרוגים בשנה. העליה במספר ההרוגים בענף הבניין, הענף עם תאונות העבודה הקטלניות ביותר, היתה דרמטית. 38 עובדי בניין נהרגו בשנת 2011, עלייה של 49% לעומת הממוצע. נתונים מדאיגים אלו, שנחשפו בישיבת ועדת הכנסת לעובדים זרים בראשית השנה, לא זכו לכל הד ציבורי. תאונות עבודה מתרחשות מדי יום, והתקשורת כמעט אינה מתייחסת אליהן.
בעשר השנים האחרונות נהרגו בענף הבניין 315 פועלים. רשויות האכיפה נוטות להקל ראש בעבירות של רשלנות בנושא הבטיחות, אולי משום שמדובר לרוב על עובדים ערבים או עובדים זרים. מנהלים ואחראי בטיחות, אינם מועמדים לדין ויוצאים ללא עונש.
משרד האוצר מודד את הצלחת מדיניותו בהיקף הקיצוצים התקציביים, ואין לו כל כוונה להגדיל את צוות הפקחים המצומצם שעוסק בנושאי הבטיחות. חברות הבנייה והמפעלים העבירו בשנים האחרונות את העבודה לקבלני משנה, וניערו חוצנם מהכשרת עובדים המועסקים ישירות וצוברים נסיון ומיומנות בנושאי בטיחות. המרוץ אחרי הפחתת ההוצאות גובה מחיר כבד בבטיחות: עובדים הופכים לנכים או משלמים בחייהם.
ארגון העובדים מען דורש מועדת הכנסת לקיים דיון דחוף בדרכים לבלום ולהפחית את תאונות העבודה הקטלניות.
בהזדמנות זו אנו קוראים לכנסת להכריז על ה-28 באפריל כיום המלחמה למען בטיחות העובדים. מזה עשרות שנים מציינים את היום הזה ברחבי העולם ארגוני עובדים ומוסדות המקדמים את הבטיחות לזכרם של עובדים שנפגעו בתאונות. במספר ארצות הוכר אירוע זה כיום לאומי המצוין בבתי ספר, מקומות עבודה ובמרחב הציבורי כולו.
למידע וקשר : אסמא אגבריה זחאלקה – רכזת תחום בטיחות בארגון העובדים מען asma.oda@gmail.com
חסן שולי – ממונה בטיחות מוסמך ומדריך לעבודה בגובה – sholi.hasan@gmail.com