לאחרונה, פנה מען – ארגון עובדים, בשיתוף משרד רואי החשבון אוריינט בירושלים, לראש רשות המסים, מר ערן יעקב, בבקשה להפסיק את ההתנהלות הפוגענית כלפי עובדים פלסטינים המועסקים באזורי ההתנחלויות המגישים בקשות להחזרי מס. זאת לאחר שהתברר שלשכת המס בירושלים, המוסמכת לטפל בתיקיהם של עובדים פלסטינים, מסרבת לטפל בתיקיהם באופן גורף, בין היתר בטענה של חוסר בכוח אדם וחוסר הבנה של הדין.
משרד אוריינט הגיש עשרות בקשות להחזרי מס לעובדים המועסקים באזור התעשייה מישור אדומים מאז 2018. חרף הבטחות כי התיקים ייבדקו, העניין נדחה שוב ושוב ובדיקת הבקשות לא בוצעה מעולם, בניגוד לדין.
38 מתוך הבקשות שהוגשו הן של עובדי מוסך צרפתי במישור אדומים, שקיבלו פיצויים מהמעסיק בשנת 2017, לאחר שנחתם הסכם קיבוצי עם מען שפיצה את העובדים על חובות עבר של המעסיק. אלא שאלפים של שקלים נוכו משכרם על ידי רשות המסים, אשר כעת מסרבת לבחון את בקשותיהם להחזר.
רק לאחרונה, ולאחר פניות רבות, הובן לנו כי לא מדובר בעיכוב בלבד, אלא בסירוב של רשות המסים לטפל בבקשות.
פנייה של מען ומשרד אוריינט, כאמור, נותרה אף היא ללא מענה.
הפרדוקס בהקשר זה הוא שחוקי המס לעובדים פלסטינים המועסקים בהתנחלויות מבוססים על החוק הירדני ושונים מחוקי המס החלים בישראל ואף מצווי המס על עובדים פלסטינים העובדים בתוך הקו הירוק. על פי חוקים אלה, העובדים באזורי ההתנחלויות אינו זכאי לפטור ממס עבור 5,000 השקלים הראשונים משכרו, כפי שקורה עם עובד ישראלי ועובד פלסטיני העובד בתוך ישראל. המשמעות בפועל היא שעובדים אלה משלמים מדי חודש מאות שקלים, גם אם שכרם קרוב לשכר המינימום (5,300 שקלים לחודש) – זאת בשעה שעובד ישראלי המקבל את שכר המינימום לא משלם מס בכל, או לעתים זכאי למס הכנסה שלילי שהוא מענק של המדינה לבעלי שכר נמוך.
כפי שטענו במכתב: אם בחינת סוגיית המס לעובדים פלסטינים לפי הדין הירדני היא מורכבת מדי (בנוסף להיותה בלתי הוגנת), מוטב להחיל את הדין הישראלי, בדומה לקבוע בבג"ץ גבעת זאב ביחס לדיני העבודה. כך או כך לא יתכן שהרשות תגבה מסים ולא תפעל להחזירם כאשר הדין מחייב זאת.
העתק המכתב הועבר ללשכת מבקר המדינה, כדוגמא של הזנחה והתעלמות מזכויות על ידי הרשויות, וזכה לתגובה מיידית והודעה כי על כוונה לבחון את הנושא.
המאמץ שעושה מען ארגון עובדים בנושא זה, בשיתוף עם משרד אוריינט, עשוי להיות בעל השלכות רבות על עשרות אלפי עובדים בהתנחלויות, שעד כה נשללה זכותם הבסיסית להחזרי מס. הצלחתנו במקרה זה תפתח את הדרך לאלפי עובדים המשלמים, כאמור, תשלומי מס גבוהים מדי חודש, וסופו של התהליך עשוי להוביל להפחתה משמעותית בתשלומים אלה.
****
מען ממשיך לפעול למען הגנה על זכויות העובדים הפלסטינים בתחומים רבים ופועל צעד אחר צעד להפוך כל אבן בדרך כך שהעובדים יקבלו את כבודם וזכויותיהם ללא אפליה. כשם שנלחמנו נגד דמי הטיפול שגבתה ההסתדרות במשך 50 שנים והצלחנו להביא לביטול גבייה זו, אנו בטוחים שנוכל גם בנושא החזרי מס לעובדי התנחלויות להוביל לתיקון עוול.