מחירי העגבניות בשווקים המריאו לפתע, והחקלאים – כמו תקליט שחוק, מסבירים שהסיבה היא העדר עובדים זרים לקטיף. האבסורד כאן צועק לשמים וחשוב שהציבור לא ילך שולל. מחירי העגבניות עולים בכל עונת מעבר, בשל המעבר מהערבה כספק העיקרי של עגבניות לאזורים אחרים בארץ. עלית המחיר איננה תוצאה של מחסור בעובדים, להפך, עובדים מקומיים יש בשפע והם מתקשים למצוא עבודה, נוכח ההצף של הענף במהגרי עבודה מתאילנד בתנאי עבדות למחצה.
למרות שיש קונצנזוס של אנשי מקצוע, כי אין כל הצדקה להמשך הייבוא המסיבי של עובדים מתאילנד בתנאי עבדות למחצה, ולשלם דמי אבטלה לעובדים מקומיים, התופעה הפסולה הזו ממשיכה בשל עוצמתו של הלובי החקלאי. זוהי קבוצת לחץ שלא בוחלת בשימוש בכל אמצעי כדי להשיג עוד עובדים זרים מוחלשים, כפי שמוכיח הקמפיין הנוכחי שמשתמש בעלית מחירי העגבניות. חקלאים התמכרו לכח העבודה הזול של העובדים הזרים, שנאלצים להסתפק בהרבה פחות משכר המינימום החוקי, והם זמינים 24 שעות ביממה, ורובם אינם מעוניינים לקלוט עובדים מקומיים, ולשלם להם שכר מינימום, הסעות וזכויות סוציאליות.
שאלת העובדים בחקלאות מונחת בפניה של הממשלה מזה שנים. בפגישה שקיימה שרת החקלאות גב' אורית נוקד ב- 29.3 עם נציגי ארגון העובדים מען, עלתה שאלת העסקת עובדים מקומיים בענף בחקלאות כפתרון המועדף בענף החקלאות. בפגישה זו הציגו אנשי מען תמונת מצב עדכנית של מחפשי עבודה בענף החקלאות, וזאת בהסתמך על מאגר השמות שמען בונה במהלך הניסיון העשיר שלו בגיוס נשים ערביות לעבודה חקלאית.
בין המשתתפות בפגישה עם שרת החקלאות היתה וופא טיארה, רכזת סניף באקה אל-ע'רביה של ארגון העובדים מען, בעצמה עובדת חקלאות לשעבר, וכיום עוסקת בהשמת נשים ערביות למשקים חקלאיים באזור. וופא העידה על הפניות המתסכלות לחקלאים שיקלטו עובדות ערביות, וסרובם החוזר של חקלאים לקלוט את העובדות המקומיות בשל הצפת השוק במהגרי עבודה זולים. הנשים הערביות שמחפשות באופן נואש מקום עבודה בחקלאות, נתקלות בפני קיר אטום בשל ייבוא מהגרי העבודה הזולים. מען העבירה בשנה האחרונה רשימה של 1000 מועמדות לעבודה בחקלאות אך ארגוני החקלאים לא הרימו את הכפפה וממשיכים לטעון שאין להם עובדים.
ארגון העובדים מען פועל בשטח מזה 7 שנים. הוא נמצא בקשר עם 600 חקלאים וביצע 4000 השמות של עובדות במשקים. בכל רגע נתון נמצאות בעבודה במשקים חקלאיים במושבים ובקיבוצים בגליל ובמרכז מאות עובדות שמאוגדות במען והמועסקות בתנאי העסקה הוגנים לפי חוק.
ללא שינוי במדיניות וקיצוץ דרסטי במספר העובדים הזרים, אין סיכוי להרחיב את מעגל הנשים הערביות העובדות בחקלאות. יש לציין כי המשימה של שילוב נשים ערביות במעגל העבודה היא מטרה שאותה קבעה הממשלה כיעד לאומי. עתה נדרשת פעולה בנושא. שרת החקלאות נוקד הודיעה בסיום הפגישה עם מען כי היא תשקול בחיוב את הרעיונות שהועלו ותזמן פגישה עם נציגי החקלאים. פגישה כזו נקבעה לסוף מאי הקרוב.
במקום מניפולציות תקשורתיות בענין מחיר העגבניה, טוב היה אם החקלאים היו קולטים נשים ערביות בהעסקה מכובדת ורשמית עם כל הזכויות, וכך היינו משיגים שתי מטרות: כוח עבודה קבוע ומקצועי ובנוסף מקומות עבודה חדשים לאלפי נשים מובטלות.
לפרטים – ניר נאדר – ארגון העובדים מען 050-6839443