הודעה לעיתונות 28.6.2015
"לא יעלה על הדעת שמחזור לטובת שמירה על הסביבה ייעשה במחיר של זיהום סביבה אחרת"
תנועת לוחמים לשלום וארגון העובדים מען פנו היום (ראשון, 28.6) לשמונה ראשי ערים בדרישה לבחון את ההתקשרות עם חברת "טל אל – איסוף ומחזור בע"מ" הפועלת באזור התעשייה ניצני שלום מעבר לקו הירוק, תוך פגיעה באיכות הסביבה וזכויות העובדים של הפלסטינים המועסקים בה.
הארגונים שלחו היום מכתב לראשי הערים ירושלים, גבעתיים, חולון, רמת גן, אשדוד, כפר סבא, נתניה ומ.א. עמק יזרעאל – שמונה רשויות מקומיות המשתמשות בשירותי טל אל לאיסוף מחזור הנייר של תושבי העיר. הפעילים אף הגיעו לעיריית גבעתיים, שהיא הרשות המקומית בעלת היקף המחזור הגבוה ביותר באמצעות חברת טל אל, על מנת להגיש את המכתב באופן אישי לרן קוניק, ראש העירייה ולוודא שהנושא יגיע לידיעתו באופן אישי.
אזור התעשייה ניצני שלום, בו ממוקמת חברת טל אל, נמצא מחוץ לשטח הריבוני של ישראל – סמוך לחומת ההפרדה ליד העיר טול כרם. "למרות שאזור התעשייה הזה הוקם כמודל לשיתוף פעולה אזורי, הוא הפך להיות אחד הסמלים הבולטים לניצול מחפיר של עובדים, לזיהום סביבה לא מבוקר ולהפרת זכויות אדם.", נאמר במכתב הארגונים. " מפעלים ומעסיקים רבים בניצני שלום מנצלים את מיקומו של אזור התעשיה מעבר לקו הירוק כדי לטעון שחוקי העבודה והסביבה של מדינת ישראל לא חלים עליהם. תושבי עמק חפר וטולכרם הסמוכים סובלים יחד מזיהום אוויר וזיהום מים. ביקור שלנו ושל עיתונאים שונים באזור העלה כי עבור עובדים רבים המקום מתנהל כמו מחנה עבודה בתנאי מאסר ולא כמו אזור תעשייה."
יתר על כן, "לאחרונה התלוננו עובדי טל-אל כי המפעל מחייב אותם לחתום על חוזה לפיו הם מוותרים על זכויותיהם מכוח חוקי העבודה הישראלים, וזאת כתנאי להמשיך בעבודה. במקום לאמץ את החלטת בג"ץ גבעת זאב משנת 2007 (שקבעה פה אחד כי יש להשוות תנאי עבודה של פלסטינים וישראלים העובדים שכם אל שכם) מתאמצים המפעלים באזור התעשייה ניצני שלום לטעון כי החלטה זו אינה חלה עליהם, ובינתיים, בשטח, מפעילה הנהלת המפעל לחץ על 80 מעובדיה לחתום על חוזה אישי לפיו הבסיס החוקי להעסקתם הוא החוק הירדני משנת 1965."
לפיכך, מבקשים הארגונים מהעיריות לדרוש ממפעל המחזור טל אל "שקיפות ועמידה בקריטריונים של דאגה לסביבה כתנאי להתקשרות עמו, וכך לאותת למפעל זה ולמעסיקים אחרים שיש דין בישראל."