בצעד פופוליסטי הודיע שר הפנים, אלי ישי, על ייבוא 2,350 עובדים זרים חדשים מתאילנד לענף חקלאות. התרוץ הפעם: הדבר יביא להוזלת מחירי הירקות. בפועל אין כל קשר בין מחיר העגבניה ובין ייבוא עוד עובדים זרים. אישור הממשלה להביא אלפי מהגרי עבודה נוספים מתאילנד סוגרת מקומות עבודה יציבים בפני נשים ערביות ומעמיק את העוני בישראל.
שר הפנים אלי ישי שוכר טיסות צ'ארטר כדי להביא לישראל אלפי עובדים מתאילנד, מדווח כתב דה מרקר עמירם כהן ב- 12.9. על פי הידיעה 2,350 עובדים זרים מתאילנד יגיעו בחודשים הקרובים כדי לסייע לחקלאים. אחרי ששטייניץ הכחיש שיש גידול באבטלה, והתגאה בכך שממשלתו יצרה מקומות עבודה, אין לישי ולנתניהו בעיה לאשר ייבוא עובדים זרים. את הנשים הערביות, שייבוא העובדים הזרים דוחק מהעבודה אף אחד לא סופר. ממילא הן לא תצבענה למפלגות הקואליציה בבחירות הקרובות.
כרגיל, מתרצים את ההחלטה במחירים הגבוהים של הירקות והפירות בשווקים, למרות שידוע שהעליות התקופתיות במחירי המוצרים החקלאיים אינן קשורות למחסור בעובדים זרים אלא למזג האויר. בצדק הגדיר כתב דה מרקר את ההחלטה כצעד שנודף ממנו "ריח של בחירות". החקלאים מקבלים מחיר קבוע לתוצרתם, ופערי התווך הם שאחראים להעלאת המחירים. ייבוא עובדים זרים לא ישנה כהוא זה את המחירים בשוק.
ארגון העובדים מען רואה בהחלטת הממשלה, לייבא 2350 עובדים זרים נוספים מתאילנד, כפגיעה קשה באפשרות לשלב נשים ערביות בעבודות חקלאות. כל עוד הממשלה ממשיכה לאפשר ייבוא עובדים זולים ומוחלשים שמועסקים בשכר של 14 ש"ח בשעה, אין כל סיכוי להביא לשינוי משמעותי בשעורי ההשתתפות הנמוך של נשים ערביות בשוק העבודה, שמגיע היום ל-25% (לעומת ממוצע ארצי של 66%).
בשבוע שעבר ביקרה בישראל משלחת רמת דרג של ארגון OECD, שכללה 5 מומחים בנושא תעסוקה ורווחה בראשות מנהל האגף לרווחה ותעסוקה ג'ון מרטין, והיא חקרה ביסודיות גם את נושא תעסוקת הנשים הערביות. כידוע, זה היה אחד הנושאים בהם נדרשה ישראל לערוך שינוי משמעותי כאשר נכנסה לארגון הבינלאומי היוקרתי לפני שנתיים. המשלחת שהיתה מודעת לפער בין הצהרות הממשלה למעשים, נפגשה ב- 6.9 עם מנכ"ל ארגון העובדים מען אסף אדיב. אדיב הסביר כי הנסיון מראה, שהממשלה מכשילה כל יזמה להעסקת עובדות ערביות בחקלאות בכך שאינה מפסיקה את ייבוא העובדים הזרים.
מתברר שאין גבול לציניות ולמניפולציה. בזמן שהממשלה ישבה עם נציגי ה- OECD , היא אמצה את ההחלטה לחדש את יבוא העובדים הזרים. השר אלי ישי, שמתפקד כשומר הסף של המדינה היהודית במלחמתו הגזענית נגד מבקשי מקלט אפריקאים, ממשיך לשרת את אדוניו נתניהו ושטייניץ, ואת חברות הסחר בעבדים, מעבר לכל הגיון כלכלי או חברתי.
אלפי העובדות שמען הצליח למצוא להן מקומות עבודה במשקים חקלאיים מעידות, שלטענות שאין בישראל מי שיעבוד בחקלאות אין רגלים. אחד החקלאים שקלט עובדות של מען אמר לנו לאחרונה: "אני מרוצה עד כדי כך מהעובדות ששלחתם לי, שהחזרתי את התאילנדים שעבדו אצלי. אני מעדיף לעבוד עם העובדות הערביות, שהתגלו כעובדות מצוינות, ובני אדם במלא מובן המלה."
הגיע הזמן לשים קץ לשוחד הישיר שהממשלה נותנת לחקלאים ולחברות כח האדם, בדמות עבדים מתאילנד. זה לא חוקי, זה לא מוסרי, זה לא כלכלי, ולא משקף מדיניות ברת קיימא לטווח ארוך. אם רוצים להתחיל להתמודד עם המצוקות הקשות של האבטלה והעוני בפריפריה, וביחוד בישובים הערביים, הגיע הזמן להיגמל מההתמכרות של עבודה זולה של עובדים זרים וחסרי הזכויות.