תשעה חודשים לאחר ההכרזה על הרפורמה במשטר ההיתרים המסדיר את כניסת עובדי בניין פלסטינים לישראל, דבר לא השתנה והעובדים ממשיכים לשאת על כתפיהם את תאוות הבצע של מתווכי ההיתרים.
ביום שני 13/9 הקדישה ועדת הכנסת לעובדים זרים בראשות ח"כ אבתיסאם מראענה (העבודה) ישיבה מיוחדת לדיון במצב של עובדי הבניין. נציגת עמותת "קו לעובד", עורכת הדין מיכל תג'ר, הציגה בפתיחת הישיבה תמונת מצב המבוססת על דו"ח העמותה מאפריל האחרון, והדגישה שמאז התחלת יישום הרפורמה בדצמבר 2020 לא היה כל שינוי בסחר ההיתרים ושרשתות הברוקרים עדיין מודיעות בפומבי כי הן מוכרות היתרים ואף אחד לא נוקט נגדם באמצעים הדרושים. עובדים שרוצים לעבוד בישראל נאלצים לשלם מדי חודש 2,500 שקלים עבור ההיתר גם עכשיו.
נציגת המינהל האזרחי, האחראי על נושא ההיתרים לאוכלוסייה הפלסטינית, אישרה בישיבה שלמרות הרפורמה, היא לא צופה כי תופעת סוחרי ההיתרים תמוגר. בלט בדבריה העדרה של כל התייחסות לצעדים משפטיים או אכיפתיים בהם נוקטות הרשויות או שבכוונתן לנקוט ביחס לעבריינים אלו. נציגת המנהל האזרחי הוסיפה כי היישומון שהיה אמור לאפשר לעובדים לתקשר ישירות עם מעסיקים אינו פעיל עדיין ולא ניתן להתחייב למועד הפעלתו. יש לציין שלפי ההודעה על הרפורמה בשעתו היה היישומון אמור להיות זמין בחודש יולי והובטח כי הפעלתו תקל מאד את הקשר בין עובדים ומעסיקים ותנטרל את כוחם של המתווכים.
מה שעלה בבירור מהדיון הוא העובדה שאין לרשויות כל תכנית וגם לא כוונה להילחם בעוול ממנו סובלים רבבות עובדים.
מען ארגון עובדים הביע את ספקותיו לגבי יעילות הרפורמה מהרגע הראשון. עמדתנו הייתה שכל עוד התנאי לקבלת היתר כניסה לישראל הוא אישור מהמעסיק, יימשכו הסדרי הכבילה, וכתוצאה תימשך פעילות סוחרי ההיתרים. הפתרון היחיד המבטיח עצירת סחר בהיתרים הוא ביטול משטר ההיתרים. אנו ממשיכים לקרוא לשחרר עובדים מהמערכת המדכאת של היתרים ולפתוח בפניהם את שוק העבודה ללא תנאי.
מקור: מחקר בנק ישר – המודעה פורסמה בפיסבוק בשנת 2018