הפיצוי על פגיעה בחופש ההתארגנות בחברה: 100 אלף שקל

מאת: עו"ד אלישר זקרי 

פורסם ב- Ynet משפט, ב- 19.7.2017

לכתבה המקורית ב Ynet לחץ כאן

ארגון העובדים "מען" ניסה לגייס את עובדי "יהודה רשתות פלדה", אך נתקל בהפרעה של ההנהלה. בית הדין לעבודה קבע שעל החברה לפצות אותו

בית הדין לעבודה בבאר שבע קבע לאחרונה שחברת "יהודה רשתות פלדה" תפצה בכ-100 אלף שקל את ארגון העובדים "מען", משום שהפריעה להצטרפות עובדיה לשורותיו. השופט צבי פרנקל קבע כי בניגוד לחוק, החברה הביעה עמדה שלילית ברורה בקשר לעצם ההתארגנות וכן ביחס לארגון ופעולותיו.

באוגוסט 2016 הודיע ארגון העובדים "מען" לחברה, שבבעלותה כמה מפעלים לייצור פלדה, כי הוא הארגון היציג של עובדיה לאחר שגייס לשורותיו יותר משליש מהם. הארגון ביקש לנהל מול ההנהלה משא ומתן קיבוצי, אך היא סירבה, הכחישה את מעמדו כארגון יציג וטענה שהוא מפעיל לחץ ואיומים על העובדים. הארגון בתגובה הכריז על סכסוך עבודה והודיע על שביתה.

ההנהלה לא נותרה חייבת והפיצה מכתב בקרב העובדים המזהיר אותם שלא ישולם להם שכר בימי השביתה ושהיא זכאית לתבוע פיצויים מכל עובד ששובת. לאחר שהעובדים שבו לעבודה סדירה היא קיימה את הבטחתה וניכתה מהם שכר. בין לבין שלח מנהל המפעל המרכזי מכתב לעובדים שבו הזהיר אותם לא להצטרף לארגון שכן "מדובר בחברה ערבית שמפנה את כספם לטרור".

בנסיבות אלה פנה הארגון לבית הדין לעבודה וביקש שיוצהר שהוא הארגון היציג וכן שפעולות החברה הן פגיעה חמורה בחופש ההתארגנות המזכה אותו בפיצוי. הוא ציין שגייס לפחות 123 מכ-300 העובדים.

נטען כי מכתב ההנהלה נועד להביע עמדה ברורה נגד הצטרפות לארגון והיה רצוף שקרים והכפשות. כמו כן, ניכוי השכר לא היה פרופורציונאלי ונועד לזרוע ייאוש בקרב עובדי המפעלים קשיי היום.

החברה טענה מנגד שמספר העובדים שהצטרפו לארגון נמוך בהרבה. לדבריה, 15 עובדים שלחו מכתבי ביטול ועובדים נוספים הוחתמו על טפסי ההצטרפות מבלי שהיו מודעים על מה הם חותמים ובלי שהאג'נדה הפוליטית של הארגון הוצגה בפניהם.

עוד נטען שלא היה ניסיון או כוונה שיטתית לפגוע בחופש ההתארגנות. לגרסת החברה, לא בוצעה הפחתת שכר אלא רק הפחתת הפרמיה שלה היו זכאים העובדים לולא נעדרו. כמו כן, צוין שמכתב המנהל נשלח על דעתו האישית והוא ננזף.

אבל השופט צבי פרנקל קיבל את טענת הארגון בעניין היציגות ומצא שהצליח להוכיח ש-106 עובדים הצטרפו לשורותיו. גם טענות הארגון ביחס לפגיעה בחופש ההתארגנות התקבלו במלואן. בהתייחס למכתב מנהל המפעל ציין השופט שמדובר באמירות של דמות בכירה בשלבים הראשונים והרגישים של ההתארגנות. סכום הפיצוי הראוי בגין המכתב הועמד על 30 אלף שקל.

בגין ניכויי השכר פסק השופט פיצוי של 20 אלף שקל וציין שמצד אחד הם לא היו סבירים אך מאידך בוצעו מהפרמיות של העובדים ולא מהשכר עצמו.

מכתב ההנהלה, לדברי השופט פרנקל, היה הצעד הבוטה ביותר והוא מזכה את הארגון בפיצוי של 50 אלף שקל. לדבריו, במסגרת המכתב החברה הביעה עמדה שלילית ברורה בקשר לעצם ההתארגנות וכן ביחס לארגון ופעולותיו.

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ הארגון: עו"ד מורן סבוראי, עו"ד אמיר בשה, עו"ד גלעד זבידה
  • ב"כ החברה: עו"ד אורלי ג'רבי, עו"ד גליה קלינמן
  • עו"ד אלישר זקרי עוסק בדיני עבודה
  • הכותב לא ייצג בתיק

עוד

פרויקט מזרח ירושלים

המקרה של הדאיה: עזבה את עבודתה מסיבות בריאותיות – קיבלה את כל זכויותיה כמפוטרת

הדאיה, בת 58 ממזרח ירושלים היא המפרנסת היחידה של משפחתה, וששת ילדיה תלויים בה. היא לא רצתה לעזוב את עבודתה, אך בגלל מצבה הבריאותי לא יכלה להמשיך לעבוד. בעזרת מען היא קיבלה את מלוא פיצויי הפיטורים שמגיעים למי שמתפטרת בשל מצב רפואי, והבטיחה את זכאותה לדמי אבטלה כבר מהיום הראשון.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

עובדת פלסטינית-ירושלמית העיזה ועמדה על שלה והצליחה לבטל האשמת שווא בגניבה ופיטורים שרירותיים

שוק העבודה במזרח ירושלים משתנה: נשים מתחילות להבין שהן לא חייבות להיות רק נשים שמרצות את כולם וכי יש להן זכויות והן יכולות להרים את קולן. אתן לא לבד! הקשבנה לסיפור של עולא, שיחד עם 'מען' הצליחה לעמוד מול כוונת מעסיקה לפטרה אחרי שהואשמה על ידי המנהלת הישירה שלה בגניבה:

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

במקום מעצרים ראוותניים צריך להחזיר עובדים פלסטינים לאתרי הבנייה

הסכם הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה שנכנס לתוקף ביום ד' 27.11, מסמן את סופה של המלחמה. אם אכן הוא יחזיק מעמד תתחיל תקופה של שיקום שמשמעותה גידול דרמטי בצורך בעובדים לענף הבניין. בינתיים, עשרות אלפי עובדים פלסטינים מחכים לרגע בו תחליט הממשלה להתיר את חזרתם לאתרי הבניין בישראל. אלפי קבלני בניין משוועים גם הם לכוח אדם מיומן ומדווחים שהעובדים הזרים שהגיעו אליהם מעטים מדי ולא מקצועיים ברמה מספקת.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

העובדת לא ויתרה. התמודדה עם מנהל מטריד ונשארה בעבודה!

האם הרגשתם פעם שמנהל שלכם במקום העבודה מתייחס אליכם כאל אשפה שיש לפנות מהדרך? אינתיסאר חוותה את המצב הזה. המנהל הישיר שלה הטריד אותה. לאחר מכן הוא פעל לסלק אותה מהדרך ולגרום לה לעזוב. אלא שהיא לא הסכימה ל”התפנות” כל כך בקלות. בעזרת הפעילות הנחושה של משרד מען בירושלים היא אזרה אומץ והצליחה לשמור על מקום העבודה. לקח חשוב לכל עובד ובעיקר לנשים עובדות.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

בית-הדין לעבודה חייב את חברת מיה תעשיות מזון בע"מ בפיצוי על הטרדה מינית של עובדת פלסטינית שהועסקה במפעל במישור אדומים

ביום 6.10.2024 פורסם פסק-דינו של בית הדין האזורי לעבודה בירושלים (כב' השופטת רחל בר"ג-הירשברג) בתביעה של עובדת לשעבר של מפעל "מיה תעשיות מזון בע"מ" במישור אדומים.

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

חבלה בעשרות מכוניות של עובדים פלסטינים בכניסה לאזור התעשייה מישור אדומים

עשרות מכוניות של פלסטינים המועסקים באזור התעשייה מישור אדומים ספגו אתמול 8.10 חבלות קשות: העובדים, הנוהגים להחנות את רכביהם בצידי הכביש בסמוך למחסום הכניסה לאזור התעשייה, מצאו את רכביהם בסיום יום העבודה עם זכוכיות מנופצות, גלגלים מנוקבים וגגות הרוסים.

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות