הנשים החדשות של אום אל-פחם

"פעם נשים באום אל פחם לא יצאו לעבוד", אומרת עולא, "אבל היום הכל נהיה יקר, אי אפשר לחיות, ואנשים מתרגלים שנשים יוצאות לעבודה. לנו לדור הצעיר של הנשים, נמאס לשבת בבית בלי פרנסה ולחכות לגואל. הבעיה היא שבכפר משלמים על חודש מלא מה שבחוץ מקבלים על שמונה ימי עבודה!

פורסם בסלונה ב 18.11.13

לפני כשבוע הגיעה עולא (שם בדוי) לפגישה עם רכזת ארגון העובדים מען ופא טיארה, בלוויית 4 צעירות נוספות מאום אל-פחם. הצעירות הגיעו לחפש עבודה בענף החקלאות, אך השיחה התרחבה לנושאים רבים, ובמהלכה נגלתה תמונה מורכבת, מעוררת יאוש ותקווה גם יחד. "זוהי תופעה חדשה", אומרת ופא טיארה, רכזת הפרויקט "נשים וחקלאות" במען. "לאום אל-פחם יצא שם של מקום שנשים לא יוצאות לעבוד מחוצה לו, אבל מאז שפרסמתי מודעה של דרושות מגיעות אלי עשרות פניות של נשים מאום אל-פחם בכל שעות היום והלילה".

"פעם נשים באום אל פחם לא יצאו לעבוד", אומרת עולא, "אבל היום הכל נהיה יקר, אי אפשר לחיות, ואנשים מתרגלים שנשים יוצאות לעבודה. לנו לדור הצעיר של הנשים, נמאס לשבת בבית בלי פרנסה ולחכות לגואל. הבעיה היא שבכפר משלמים על חודש מלא מה שבחוץ מקבלים על שמונה ימי עבודה! המעסיקים המקומיים מנצלים את המצוקה הכלכלית של הנשים ואת מיעוט מקומות העבודה, ופשוט מנצלים אותנו. לו היינו מתארגנות ותובעות את המעסיקים, הם היו לומדים לקח".

עולא, בת 22, היא ללא ספק טיפוס של מנהיגה. היא סיימה את לימודיה בהצטיינות (ממוצע 98 בבגרות), והיא חולמת לסיים סמינר למורות וללמד ערבית. בינתיים היא מחפשת עבודה כדי לחסוך כסף ללימודים, אחרי שכבר התחתנה ויש לה תינוק בן 7 חודשים. בעלה עובד כשיפוצניק, אך משכורתו אינה מספקת לממן לה לימודים. "אני מקווה להתחיל ללמוד באוקטובר הבא, ולא מתכוונת להכנס להריון נוסף עד שאסיים ללמוד", היא מגלה. בינתיים אמה מטפלת בתינוק כשהיא עובדת.

הנסיון של עולא בעבודה קשה. כשסיימה את התיכון היא עבדה במשך שנה וחצי במפעל ליצור גבינה בכפר סמוך, והרוויחה 2,500 ש’ תמורת 8 שעות עבודה פיזית בעמידה על הרגלים. אבל כשסיימה לעבוד ובקשה את תלושי השכר, התברר לה לתדהמתה שהשכר הרשום היה רק 1,300 שקל לחודש. "קיבלתי דמי אבטלה מצחיקים ממש. כל פעם שעבדתי בכפר הסיפור הזה חזר על עצמו", היא אומרת. "פעם עבדתי בחנות בגדים במשך 40 יום תמורת 700 שקל! מרוב כעס לקחתי את מפתח החנות, ולא החזרתי אותו עד שקבלתי תוספת."

בדרך היא עשתה קורס של מזכירות רפואית, אך לא הצליחה למצוא עבודה במקצוע. "בכפר כל עבודות המזכירות תפוסות על ידי המתנדבות של השירות הלאומי, ובחוץ, אם יש לך מטפחת על הראש, הרבה יותר קשה לך להתקבל לעבודה", היא אומרת.

בתקופה האחרונה עבדה אצל קבלן ששלח קבוצות של עובדות למקומות עבודה שונים, מטבריה וקיסריה ועד לוד, כל פעם לתקופה מוגבלת. "שם לפחות קבלתי שכר מינימום, וזה מה שרציתי. מצד שני דרשו מאתנו לעבוד שעות נוספות, ולשלוש מאתנו יש תינוקות. תוסיפי שעתים נסיעה לכל כוון, וזה נהיה בלתי אפשרי".

כששואלים אותה למה היא רוצה לעבוד דווקא בחקלאות, עבודה פיזית קשה שנחשבת נחותה, היא אומרת בפשטות: "אני מוכנה לעבוד בכל עבודה שבה אקבל תלוש חוקי ואת הזכויות המגיעות לי. שמעתי שמען דואגים לעבודה עם כל הזכויות".

עולא מאוד מודאגת מחוסר הבטחון באום אל-פחם, מהאלימות והרצח, מהנשירה מבתי הספר של צעירים המסתובבים ברחובות, מכך שכל חוג או השתלמות עולים יותר ממה שאנשים יכולים לשלם. לדעתה העוני הוא שורש כל הבעיות, והיא שולחת אצבע מאשימה כלפי המוסדות הערבים שלא עושים דבר בנושא, כלפי התושבים חסרי המודעות, וכלפי המוסדות הרשמיים.

"אני מקווה שאצליח להיות מורה" היא אומרת, "למרות שגם בקרב מורות יש אבטלה גבוהה, וקשה למצוא עבודה בלי פרוטקציה. הלוואי שהבן שלי יהיה רופא, וכשתהיה לי בת, אעודד אותה לרכוש מקצוע. אני מרגישה שהזמנים משתנים, אבל העוני הורס אותנו, ואני לא יודעת מאיפה מתחילים את השינוי".

מנאר_ליאון_ריכטר-קטן
מנאר, צילום, 2013, ליאון ריכטר (מתוך הפרויקט – נשים הלומדות במוסדות אקדמיים) צילום מהתערוכה לחם ושושנים

על "לחם ושושנים"

לחם ושושנים היא תערוכת מכירת אמנות לטובת פרויקט "נשים ועבודה" של ארגון העובדים מען ושל עמותת סינדיאנת הגליל לסחר הוגן.

תערוכת לחם ושושנים תתקיים ביום שישי ה-27 בדצמבר בין השעות 09:00-16:00, וביום שבת ה- 28 בדצמבר בין השעות 09:00 – 22:00, במתחם קסטיאל As Is, רח‘ אלפסי 36 תל אביב-יפו.

אנחנו מזמינים אתכם להצטרף לסולידריות בין יהודים וערבים, עובדים ומובטלים, אמנים ופועלות חקלאות. כל ההכנסות מתערוכת "לחם ושושנים" יוקדשו להשמה של נשים ערביות במקומות עבודה, וקידום פעילות כלכלית, חברתית ותרבותית במסגרת פרויקט "נשים ועבודה" שיזם ארגון העובדים מען.

לאתר לחם ושושנים

לאתר ארגון העובדים מען

לאתר סינדיאנת הגליל

לסרטון "תראו אותנו":

עוד

פרויקט מזרח ירושלים

תקופת ניסיון בעבודה ללא שכר? אין דבר כזה!

ריהאם, בת 21, סיימה לימודים והתקבלה לעבודה במעון ילדים לגיל הרך. כשבועיים אחרי שהתחילה לעבוד, המנהלת אמרה לה שאין לה מספיק ניסיון ולכן היא לא יכולה להמשיך, ובעצם פיטרה אותה.

המשך
מורים, גננות, עובדי עמותות

הסכם קיבוצי של מען קובע סולם שכר ומשפר את שכרן של סייעות במעון לגיל הרך של עמותת יד ביד

בעקבות הסכם קיבוצי עליו חתם 'מען – ארגון עובדים' לאחרונה בעמותת יד ביד, יעלה שכרן של סייעות מתחילות במעון לגיל הרך בחיפה ל-38 ש"ח בשעה, עם עלייה בשכר מדי שנה. אחרי ותק של 4 שנים יגיע שכרן ל-40 ש"ח לשעה ותיפתח לכל סייעת קרן השתלמות.

המשך
התארגנות עובדים

'מען – ארגון עובדים' חתם על הסכם קיבוצי שלישי בעמותת יד ביד ("הדו-לשוני")

ההסכם משפר את שכרם ותנאי עבודתם של כ- 250 עובדות ועובדים המועסקים ב-6 מרכזים חינוכיים וכן במטה העמותה ובהן עובדות חינוך – מהפעוטון ועד לתיכון, עובדות מנהלה (ניקיון, אבות בית, מזכירות ועוד), עובדות המטה ועוד.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

המקרה של הדאיה: עזבה את עבודתה מסיבות בריאותיות – קיבלה את כל זכויותיה כמפוטרת

הדאיה, בת 58 ממזרח ירושלים היא המפרנסת היחידה של משפחתה, וששת ילדיה תלויים בה. היא לא רצתה לעזוב את עבודתה, אך בגלל מצבה הבריאותי לא יכלה להמשיך לעבוד. בעזרת מען היא קיבלה את מלוא פיצויי הפיטורים שמגיעים למי שמתפטרת בשל מצב רפואי, והבטיחה את זכאותה לדמי אבטלה כבר מהיום הראשון.

המשך
פרויקט מזרח ירושלים

עובדת פלסטינית-ירושלמית העיזה ועמדה על שלה והצליחה לבטל האשמת שווא בגניבה ופיטורים שרירותיים

שוק העבודה במזרח ירושלים משתנה: נשים מתחילות להבין שהן לא חייבות להיות רק נשים שמרצות את כולם וכי יש להן זכויות והן יכולות להרים את קולן. אתן לא לבד! הקשבנה לסיפור של עולא, שיחד עם 'מען' הצליחה לעמוד מול כוונת מעסיקה לפטרה אחרי שהואשמה על ידי המנהלת הישירה שלה בגניבה:

המשך
עובדים ועובדות פלסטינים

במקום מעצרים ראוותניים צריך להחזיר עובדים פלסטינים לאתרי הבנייה

הסכם הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה שנכנס לתוקף ביום ד' 27.11, מסמן את סופה של המלחמה. אם אכן הוא יחזיק מעמד תתחיל תקופה של שיקום שמשמעותה גידול דרמטי בצורך בעובדים לענף הבניין. בינתיים, עשרות אלפי עובדים פלסטינים מחכים לרגע בו תחליט הממשלה להתיר את חזרתם לאתרי הבניין בישראל. אלפי קבלני בניין משוועים גם הם לכוח אדם מיומן ומדווחים שהעובדים הזרים שהגיעו אליהם מעטים מדי ולא מקצועיים ברמה מספקת.

המשך

אנא כתבו את שמכם המלא, טלפון ותיאור קצר של נושא הפנייה, ונציג\ה של מען יחזרו אליכם בהקדם האפשרי.

رجاءً اكتبوا اسمكم الكامل، الهاتف، ووصف قصير حول موضوع توجهكم، ومندوب عن نقابة معًا سيعاود الاتصال بكم لاحقًا








כארגון שמחויב לזכויות עובדים ללא הבדלי דת, גזע, לאום, מגדר או מקצוע - דמוקרטיה היא נשמת אפינו.
מען מתנגד בחריפות לחוקי ההפיכה המשטרית שממשלתם הקיצונית של נתניהו, לוין, בן גביר וסמוטריץ' מנסה לכפות.

ללא דמוקרטיה אין זכויות עובדים,
כשם שארגון עובדים לא יכול להתקיים תחת דיקטטורה.

רק ניצחון המחנה הדמוקרטי יאפשר לפתח דיון בשאלה הפלסטינית, ולהגיע לפתרון אלטרנטיבי לכיבוש ולאפרטהייד, תוך הבטחת זכויות אדם ואזרח לכל, ישראלים ופלסטינים כאחד. כל עוד משטר האפרטהייד מתקיים, המחנה הדמוקרטי לא יצליח להביס את הפשיסטים הישראלים. לכן מען פועל לצרף את החברה הערבית והפלסטינית למחאה.

אנו מזמינים אותך:

לצעוד איתנו בהפגנות ולבנות אלטרנטיבה איגוד מקצועית, יהודית-ערבית דמוקרטית בישראל. הצטרפו היום לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו "צועדות/צועדים עם מען במחאה"

להצטרף למען ולאגד עובדים במקום העבודה שלך . קראו כאן איך מתאגדים במען.

לעקוב אחרי העבודה של מען ברשתות החברתיות