תנופת ההתארגנות של ארגון העובדים מען בשנת 2012-13, והגיוון הגיאוגרפי והלאומי של המתאגדים בו, ללא הבדל דת, גזע, לאום או מין, השתקפו היטב באסיפה הכללית של הארגון, שהתכנסה בבבית הספר לאמנות מנשר בתל אביב ביום 15 ביוני.
השתתפו באסיפה 70 מתוך 81 הנציגים שנבחרו על ידי מקומות העבודה המאוגדים וכן הסניפים של מען: נציגי בתי הספר לאמנות מוסררה, תיאטרון חזותי ומנשר לאמנות, והעמותה לשירותים חברתים (מרכז המוסיקה) בראש העין; המכללה הטכנולוגית ספיר (שדרות); נציגי המפעלים ג'אנה משקאות (נצרת עלית), ולוי מתכת ועץ (מישור אדומים). בנוסף השתתפו נציגי עובדי רשות העתיקות (מזרח ירושלים) שמען מנהל עבורם מאבק למען העסקה ישירה; עובדות חקלאות ערביות (המשולש) שמועסקות במסגרת פרויקט הנשים של מען; פעילים ומתנדבים.
בשנה האחרונה חתם מען על הסכם קיבוצי שני בבית הספר לאמנות מוסררה, ועל הסכמים קיבוציים חדשים בבית הספר לתיאטרון חזותי ובעמותת חלונות, והוא מנהל מו"מ מתקדם לקראת חתימה בבית הספר לאמנות מנשר ובמפעל ג'אנה. במפעל לוי מתכת ובעמותה לשירותים חברתיים המאבק למו"מ קיבוצי עדיין בראשיתו, וגם במכללות ספיר ותל חי, מען נמצא בשלבים ראשוניים של התאגדות.
השג חשוב נוסף של השנה האחרונה הוא פסיקת בית הדין הארצי לעבודה בעניין חובתה של רשות העתיקות לקלוט 21 עובדים שמאוגדים במען בהעסקה ישירה, והפעלת סעיף 12א לחוק חברות כוח אדם, שקבעה הלכה שתסייע לכל עובד המועסק על ידי חברת כוח אדם לאורך זמן בחברה ממשלתית או פרטית. 21 העובדים נקלטו ברשות העתיקות, וקבוצת עובדים נוספת ממזרח ירושלים המיוצגת ע"י מען מצפה ליישום פסק הדין.
רוחות של שינוי מנשבות באזור
"האסיפה הכללית השנה מהווה נקודת ציון משום שרוחות של שינוי ומהפכות מזעזעות את הסדר הישן באזור בדרישה לדמוקרטיה וצדק חברתי. מה שמייחד את המתכנסים כאן, הוא שהם מאמינים בכוחם לשנות מהיסוד, להתחבר לאחיותינו ואחינו באיסטנבול, בדמשק, בקהיר וברמאללה, ולהיות חלק מהאזור המתהווה", כך פתח מנכ"ל מען, אסף אדיב את דבריו, לאחר ברכות קצרות של אסמא אגבארייה זחאלקה ממפלגת דעם.
אדיב דיבר על המדיניות הכלכלית של הממשלה הימנית, המלווה במדיניות סרבנית כלפי השלום, ופוגעת בפועלים משני צדי הקו הירוק. "יותר ויותר עובדים בישראל נדחקים לאבטלה, או נאלצים לעבוד שעות ארוכות ללא כל ביטחון תעסוקתי. כדי לשנות מציאות זו, דרוש איגוד מקצועי לוחם", אמר אדיב, "ומען מציבה אלטרנטיבה למדיניות ההסתדרות, המשתפת פעולה עם מדיניות ההפרטה וההתנחלויות של ממשלת הימין. כאשר בוחרים להתאגד במען, בוחרים במסר ברור ובמחויבות חברתית עמוקה. מען מבטיח לא רק שכר רצוף, הפרשות לפנסיה וקידום בוותק, אלא גם ערך מוסף של מאבק לשינוי סדר העדיפויות החברתי, של תמיכה בשלום, ושל סולידריות."
פאנל של נציגי עובדים
לכבוד האסיפה הופק סרטון בבימוי נדב הראל, ובו נציגי עובדים שהתאגדו במען קוראים להתארגנות עובדים, ומדברים על הצורך בהתארגנות, על הקשיים ועל היתרונות.
בהמשך לסרט נערך פאנל של נציגי עובדים שסיפרו על השלבים השונים של המאבק, וגילו שהמשותף בין מורה למוסיקה מישראל ופועל במפעל עץ מהשטחים רב על המפריד.
"הפחד לקלקל את מערכת היחסים שנרקמה בין המנהל לבין המורים, והפחד שנפוטר, השאירו אותנו בעבודה למרות התנאים הקשים: פיטורים כל אוגוסט, ועבודה הרבה מעבר לשעות המשולמות", סיפרה עדית קרימולובסקי-שופן, חברת ועד במרכז למוסיקה בראש העין, "אבל כשראינו שמשקיעים מיליונים בהיכל המוסיקה החדש ולא מוכנים להשקיע במוסיקאים שנותנים לו את הנשמה החלטנו להתארגן, ותוך שבועיים הצלחנו לארגן 30 מורים במען. שלחנו מכתב למנהל, ולא קיבלנו שום תשובה רשמית שהוא מוכן להכנס למו"מ. כל ההתחלות קשות, אבל אנחנו נגיע להסכם חתום עם ההנהלה."
מוהיב אבו רחמה ממפעל לוי מתכת במישור אדומים סיפר על תנאי העבודה הקשים והבלתי בטיחותיים במפעל, על השכר הזעום (90-100 שקל ביום), על אי נכונותו של בעל הבית להכנס למו"מ, ועל הנסיון של הבעלים לשכנע את העובדים לעזוב את מען ולהגיע להבנות ישירות אתו כדי לשבור את ההתארגנות.
בפאנל השתתפה גם תמי פרבר, עו"סית שהתמודדה על ראשות איגוד העו"סים בראש רשימת "מאבק העו"סים" למען שינוי דמוקרטי באיגוד. "למרות שאנחנו מאוגדים בהסתדרות אין מי שידאג לנו", הסבירה פרבר. "אחרי שנותרנו מאוכזבות כתוצאה מכשלון מאבק האיגוד בשנת 2011 וההסכם שנכפה עלינו על ידי האוצר והנהגת ההסתדרות, החלטנו לא לחזור אחורה. שם בעקבות השביתה החל תהליך שאין חזרה ממנו ואנחנו ממשיכים להאבק. אני מורידה את הכובע בפני מען, המאגד את כל מי שהממסד לא רואה אותם ממטר ורואה בזאת שליחות. שוויון, צדק ושלום הם ערכים שהתארגנות עובדים צריכה לדבוק בהם, כי מדובר לא רק במשכורת אלא באיזה חברה אנחנו חיים."
"המחאה כן עשתה משהו", הסבירה נציגת ועד עובדי מנשר, אילת בכר, על הסיבות שהובילו את המורים בבית הספר להתארגן, "כי התחלנו לראות את עצמנו כקבוצה ולא כאוסף של יחידים שכל אחד מגיע להסדר אישי עם המעביד. היה משהו רעוע ביחסי העבודה, ורצינו להסדיר אותם, האם אנחנו קבלנים או עובדים? האם נוכל להיות מסורים לתלמידים מעבר לשעה שמשלמים לנו עליה? בשיח שנוצר עם המנהל התחילו להיווצר יחסים חדשים. הסכם יחזק את המחויבות שלנו למקום ולתלמידים, ויאפשר כבוד הדדי."
את הפאנל סיכם ניאז קדאדחה, תושב הגדה, ממאבק עובדי מחצבת סלעית במישור אדומים. "אני פונה לחבריי הפלסטינים החדשים המתארגנים במען", פתח קדאדחה. "ללא סולידריות, ללא התמדה, ובעיקר ללא אמון במען לא תשיגו כלום. הכוח שלנו היה באחדות בינינו למען. ללא התמיכה של האגוד לא היינו יכולים להשיג את מה שהשגנו. במען אני מרגיש כמו במשפחה. כאן מטפלים בבני אדם, לא רק בפועלים. מען הוא הסולידריות, מען הוא הצדק והשוויון."
עוד ברכו סמיר אל-מוגרבי, בשם עובדים ממפעל אלומיניום קונסטרקשן במישור אדומים שתובעים את המעביד בסיוע מען, ומרסלו פילבסקי, נציג התארגנות המורים במכללת ספיר.
בחלק האחרון של האסיפה הוגשו דוחות של ועדת הביקורת, תקציב וכן נבחרה ההנהלה, הועד הארצי וועדת הביקורת. האסיפה אישרה את הדוחות והרכב המוסדות בהצבעה פה אחד.