פרקליטות המדינה הודיעה היום בשם רשויות הבטחון כי "תותר כניסתו של חאתם אבו זיאדה לאזור התעשיה במישור אדומים לצרכי תעסוקה במוסך צרפתי", וכי "הוסרה המניעה הזמנית שהוזנה בעניינו מלהכנס לשטחי ההתיישבות הישראלית באזור יהודה ושומרון". ההודעה ניתנה על ידי עו"ד רן רוזנברג מפרקליטות המדינה, בתשובה לעתירה לבג"צ שהגישה בספטמבר האחרון עו"ד מיכל פומרנץ בשם ארגון העובדים מען וראש ועד העובדים, חאתם אבו זיאדה, נגד שלילת ההיתר.
בעקבות הודעת הפרקליטות פנה מען למוסך צרפתי ודרש ממנו להחזיר לאלתר את ראש הוועד לעבודה. במידה ודרישה זו לא תענה, ביום א' הקרוב 7.12.14 כאשר יתקיים דיון בבית הדין האזורי עבודה בירושלים, ידרוש מען מבית הדין לחייב את מוסך צרפתי לחדש לראש הוועד את היתר העבודה באופן מיידי ולחזור למו"מ שנקטע ביולי השנה. כמו כן יתבע מען מבית הדין לחייב את מוסך צרפתי בתשלום פיצויים לדוגמה בגין פעולותיו כנגד התארגנות העובדים.
רקע:
היתר הכניסה של ראש הוועד לאזור התעשיה נשלל על ידי המנהל האזרחי באופן אוטומטי לאחר שמוסך צרפתי הגיש בסוף יולי תלונת שווא נגדו במשטרת מעלה אדומים, שבה הוא האשים את העובד כי הוא פגע במזיד בבלמים של רכב צבאי שהיה בטיפול במוסך. התלונה הוגשה למשטרה 18 יום אחרי ה"חבלה" כביכול, ולאחר שהמעסיק זימן את ראש הוועד לשימוע לפני פיטורים בעילות שאין להן שום קשר לנושא בטחוני. על רקע זה פתחו העובדים במוסך בשביתה בסוף יולי, ומען פנה לבית הדין לענייני עבודה. רק אז שלף המעסיק את ההאשמה הבטחונית, וכך הצליח להרחיק את ראש הוועד ממקום עבודתו.
חאתם אבו זיאדה, שעבד במוסך כ- 17 שנה, היה היוזם של התאגדות עובדים ייחודית במוסך צרפתי, ושימש כיו"ר ועד העובדים במקום. העובדים התאגדו במסגרת ארגון העובדים מען ביוני 2013, ופתחו במו"מ למען שכר הוגן ותנאי עבודה כחוק, כולל תלוש שכר חוקי, שכר מינימום, ביטוח לאומי, וזכויות סוציאליות. אבל ביולי 2014, על רקע מבצע צוק איתן והארועים שקדמו לו, החל צרפתי לפעול לפיטורי ראש הוועד והפסיק כל מו"מ עם מען.
ביטול צו המניעה נגד ראש הוועד הפלסטיני הוא בבחינת הישג תקדימי במאבק למען זכויות העובדים באזורי ההתנחלויות, שכן מעסיקים ישראלים רבים באזור נוהגים לעשות שימוש מניפולטיבי בהיתרי העבודה כמכשיר ליצירת פחד ומניעת התארגנות.
לפרטים נוספים: מיכל שורץ, דוברת מען, 050-4330067