הנוסח המלא של נאומו של אסף אדיב, מנכ"ל ארגון העובדים מען, באסיפה שנערכה ב-27.4 לציון האחד במאי, בבית מזיא, בירושלים.
אנו מכנסים את אירוע האחד במאי של מען השנה בירושלים, כאשר במרכזו ההסכם הקיבוצי שהשגנו לאחרונה במוסך צרפתי, המבטיח זכויות לעובדים פלסטינים של מוסך שנמצא במישור אדומים. בגלל המשמעות התקדימית של ההסכם הזה, על רקע 50 שנות כיבוש אכזרי, החלטנו לקבוע את הכנס בירושלים.
כדי להגיע להסכם במוסך צרפתי היינו צריכים להגיע לפסק דין של בית הדין לעבודה, שקבע כי פיטוריו של חאתם אבו זיאדה היו חסרי בסיס ומהווים פגיעה בזכות ההתארגנות של העובדים במוסך צרפתי. ההישג הזה בבית הדין מבטא את מעמדו של מען בפני בתי הדין לעבודה ובציבור בכלל. שיתפנו במאבק המשפטי את צוות עורכי הדין סבוראי, בשה וזבידה שביחד עם עורכת הדין של מען איה ברטנשטין הביאו את מען להישגים משפטיים חשובים. האחרון שבהם היה פסק הדין בבית הדין הארצי לעבודה שקבל את ערעור מען בתיק בחברת יהודה רשתות.
מען הוא ארגון עובדים שיודע לשפר את שכרם ותנאיהם של העובדים, מתי נכון להתעקש במו"מ ומתי נכון להתפשר. זה לא מונע ממען להתייצב לצד עובדים פלסטינים בהתנחלויות, לצד מי שיוצאים לעבודה ב- 2.00 בבוקר כדי לעבור יומיום את ההשפלה במחסומים, ולהתגייס כארגון עובדים במאבק לשלום שיבטיח עצמאות לעם הפלסטיני.
ארגון העובדים מען גאה להיות איגוד העובדים היחיד בישראל שלקח על עצמו באופן סיסטמתי לפעול במטרה לאגד ולהגן על העובדים הפלסטינים שמועסקים על ידי מעסיקים ישראלים. אנו שוברים בעבודה היומיומית הזו את החומות בין ישראלים ופלסטינים, בין ערבים ויהודים, ויוצרים במקומה סולידריות שוברת חומות.
למי שטוענים ששלום בין העמים הוא בלתי אפשרי, אנו עונים בבנית תנועה עממית של עובדים גם בצד הפלסטיני וגם בצד הישראלי. אחרי 24 שנים של הסכמים ריקים מתוכן שרק הנציחו את הכיבוש ברור לנו שצריך לשנות כוון, ואנו מציעים דרך חדשה למפגש של כוחות מתקדמים בבין עמי האזור. אנו מזדהים בכל לבנו עם שאיפת העמים הערבים לשים קץ לדיקטטורות, ובראשם העם הסורי.
החזון האזרחי והדמוקרטי שאנו מחוייבים לו בישראל ובפלסטין ובעולם הערבי מתחבר לצורך להגדיר מחדש את תנועת הפועלים והשמאל בעולם שבו מצביעים עובדים למנהיגים לאומנים וגזענים כמו טראמפ ולה פן. עובדים רבים בחברה הישראלית נגועים בשנאת הזר וצרות המוח השוביניסטית. אנו לא מוכנים להכפיף את הדרך שלנו למגמות מסתגרות אלו.
במאות הקודמות הצמיחה תנועת הפועלים במערב שמאל מהפכני שהתחנכנו לאורו. היום אנו עדים להתחברות מסוכנת בין ימין קיצוני לשמאל דוגמטי שאיבד קשר למציאות. מתנגדי האיחוד האירופי בצרפת ובבריטניה משמאל ומימין תומכים בפוטין, ומתייצבים לצידו של אסד המנהל מלחמת השמדת עם. מנהיגי שמאל בולטים כמו מלאנשון הצרפתי, ג'רמי קורבין הבריטני וברני סאנדרס האמריקאי משתמשים בסיסמאות אנטי אימפריאליסטיות כביכול כדי להתנכר למאבק העמים הערביים לחופש. הם עושים שם רע לשמאל ודוחקים את העובדים לזרועות לה פן וטראמפ.
עבורנו שמאל מתחיל במחויבות לבני אדם באשר הם, והאביב הערבי אינו משהו שקורה במקום אחר אלא כאן ועכשיו. לכן במען סולידריות בין עובדים לא נעצרת בקו הירוק.
כשאנו מסתכלים בעימות הפנימי בהסתדרות בין ניסנקורן ויחימוביץ אנחנו תוהים מה בעצם ההבדל ביניהם. ניסנקורן כרת ברית עם הליכוד וכולנו כשחד"ש מצטרפת לקואליציה שלו, בעוד ששלי יחימוביץ כרתה ברית עם ש"ס. האם כך באמת אפשר לייצר אג'נדה של סולידריות פועלים? הרי בנוגע למלחמה ושלום, שניהם מתייצבים עם נתניהו ולא מציגים שום אלטרנטיבה.
כיום הגישה שלנו נראית לא מעשית וקשה להשגה. אבל אנו מאמינים שקריאה נקייה ופתוחה לעובדים להתאחד ללא תלות בלאום בדת ובצבע תניב פירות, גם אם זה יקח זמן. האלטרנטיבה החברתית פוליטית של מען כבר מאחדת בתוכה כיום עובדים פלסטינים שדורשים הכרה בזכותם הבסיסית לשכר ותנאים ולחיים נורלמים, מורי אמנות המועסקים על ידי מוסדות שאינם מכבדים אותם, עובדי בניין שנאנקים תחת התאונות הקטלניות, עובדות נקיון וחקלאות המנוצלות על ידי קבלני משנה, וכל מי שרוצים להצטרף אלינו.
מען פתוח לשיתופי פעולה, ומשלב ידיים עם כל מי ששותפים לעקרונות ולערכים האלו. כך חברנו ל'קו לעובד', לטלויזיה החברתית ולאחרים במאבק למען הבטיחות בענף הבניין; חברנו לקליניקות למשפט באוניברסיטה העברית, למוקד לזכויות הפרט ולעיר עמים במאבק לצדק לעובדים ומובטלים פלסטינים במזרח ירושלים; ולארגון הבוגרים של השומר הצעיר ביצירת קואופרטיב של עובדות נקיון במשולש.
אני מרגיש שבמפגש כאן באולם הקטן הזה, כמו במפגשים אחרים, מען הוא סטארט-אפ מדהים ומרגש, שגלום בו פוטנציאל לשנות את העולם.
יחי האחד במאי ! סולידריות ללא חומות !